Energetikai Tudástár
Kazáncsere kondenzációs készülékre

Kazáncsere kondenzációs készülékre

Írta: Gali András

Az európai uniós szabályozások alapján már csak kondenzációs gázkazánokat lehet forgalmazni és üzembe helyezni. Alábbi összeállításunkban alapvetően fontos információkat gyűjtöttünk össze Önnek a kazáncserével kapcsolatban.

Mi a kondenzációs gázkazán?

A kondenzációs gázkazán az elégetett füstgázban lévő párát kondenzáltatja le, és így a füstgáz energiáját is hasznosítja. A hagyományos hőtermelő berendezések a forró égésterméket egyszerűen a szabadba engedik, így elesnek körülbelül 20% hőenergia többlettől. A lakások és családi házak fűtésére alkalmas teljesítményű korszerű készülékek piaci ára 200 és 300 ezer Forint között mozog.

A zárt égésterű (vagy turbós) elnevezés azoknak a kazánoknak a gyűjtőneve, amelyek az égéshez szükséges levegőt nem a helyiségből veszik, hanem a kültérből szívják egy erre szolgáló csőrendszeren keresztül. A kondenzációs kazán is ebbe a csoportba tartozik. Előnyei:

A kazáncsere engedélyeztetése, mérnöki munkák

A kazáncseréhez gáztervet kell készíttetnünk, és azt a saját gázszolgáltatónknál engedélyeztetnünk kell. A tervezés általánosan 40-60 ezer Forint között van, bonyolultságtól függően. A gáztervet jogosultsággal rendelkező épületgépész mérnök tudja elkészíteni.

A beruházás kulcseleme a kémény, amelyet az előírásoknak megfelelően korszerűsíteni kell. E nélkül a gázszolgáltató nem fogja átvenni a beruházást. A kéményt speciális műanyag csővel kell béleltetni, ami alkalmas az adott gázkészülékkel együtt történő használatra (együtt minősített). Az anyagköltségre és kivitelezésre a kéménycső métereként 15-25 ezer Forinttal számolhatunk. Az elkészült kéményről végleges kéményseprő-ipari szakvéleményt kell majd kérni, ennek díja 10 - 30.000 Ft településtől függően.

A rendszer szabályzása

A modern berendezések potenciálját akkor tudjuk kihasználni, ha a hőteljesítmény pontosan van illesztve az igényekhez. Külső hőmérséklet érzékelő telepítését mindenképp javasoljuk, ehhez párosíthatunk a radiátorokon működő termosztatikus szelepeket, vagy pedig programozható szobatermosztátot. A precíz szabályzás havi szinten 5-10 % megtakarítást jelenthet, ami különösen előnyös a kiépítés néhány tízezres költségéhez viszonyítva. Egy programozható rendszeren előre meghatározhatjuk az elvárt szobahőmérsékletet, a hét minden napjának minden órájára.

Pályázati lehetőségek

Családi házak energetikai korszerűsítésére 2014-ben és 2016-ban egy-egy alkalommal írtak ki támogatási keretet. Az Országos Tanúsító Központ mérnökei 100 db-os nagyságrendben végezték az energetikai tanúsítványok készítését ezen pályázatok során, és utólagos felmérésünk azt mutatja, hogy az ügyfelek döntő többsége megkapta a támogatást. A lehetőség tehát adott, akinek nem sürgős a beruházás, annak érdemes elindulnia a jövőben kiírt pályázatokon – ez ügyben várjuk jelentkezését!

Finanszírozás

A kazáncsere teljes költségei igen megterhelőek is lehetnek (általánosan 500 000 és  1 000 000 Ft között), így érdemes előre takarékoskodni rá. A költségek függetlenek a fűtött alapterülettől, így a beruházás kis és nagy lakás esetén is ugyanannyiba kerül.

Kiváló megoldás a finanszírozásra a lakástakarékpénztár, amelyre minden felnőtt állampolgár jogosult. Havi 10 000 Ft-os befizetésünket 30%-kal, 3000 Forinttal egészíti ki az állam. Négy éves futamidővel lehet igényelni, aminek a végén lehetőségünk van kedvezményes hitelt is felvenni, ha a megtakarításunk nem elegendő a beruházásra.

Azonnali 15-20 %-os megtakarítás

Ha hagyományos gázkészülékünket lecseréljük egy modern típusra, a gázfogyasztásban 15-20% csökkenés lesz. Nagyobb méretű ingatlanok esetén a csere gazdaságosabb, hiszen több pénzt tudunk megtakarítani a gázfogyasztás lecsökkenésével. A magasabb hatásfokot akkor tudjuk kihasználni a legjobban, ha a rendszer szabályzása is korszerű (részletesebben lásd a szabályzás bekezdésben). A kazáncserét mindenkinek ajánljuk, akinek elavult hőtermelő berendezése van, a befektetett költségek általános esetben 5-10 éven belül megtérülnek.

További népszerű cikkek a Tudástárban

Energetikai tanúsítvány nyaralóra?
Kötelező hőszigetelési vastagságok 2022-ben