Energetikai Tudástár
A bruttó alapterület

A bruttó alapterület

Írta: Gali András

Az alábbiakban ismertetjük a bruttó alapterület fogalmát és kiszámításának tudnivalóit.

A bruttó alapterület fogalma

Bruttó alapterület:épületszerkezetek alapterületével növelt nettó alapterület

A fenti definíciót a legfontosabb építésügyi jogszabály, az OTÉK », azaz hivatalos néven a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről jogszabály, 1. számú mellékletének (Fogalommeghatározások) 18. pontjában találja meg.

Mit jelent?

A fogalom szerint az épületszerkezetek alapterületével kell növelni a nettó alapterületet, amely annyit jelent, hogy a kiszámított nettó alapterülethez hozzáadjuk az épületszerkezetek alapterületét. Épületszerkezetnek minősül az épület minden alkotóeleme, jelen esetben a fal (fő- és válaszfalak is), a vakolattal és esetleges hőszigeteléssel együtt, a tartópillérek, a kémények szerkezete, a gépészeti aknák szerkezete, nyílászárók alatti területek. A nettó alapterület fogalmát külön cikkben részletesen tárgyaljuk.

Hogy számoljuk?

Először ki kell számolni a nettó alapterületet, majd ehhez hozzáadni az épületszerkezetek alapterületét. Egyszerűbb esetekben a bruttó alapterület megegyezik az épület befoglaló területével, tehát például egy családi ház esetében, ha körbemérjük az épületet, megkapjuk a földszint bruttó alapterületét.

A lakások, házak alapterületét a bruttó helyett általában a hasznos alapterület fogalommal definiálják, mivel ez a lakók által használható területet fejezi ki. Kiszámításáról itt olvashatja » részletes cikkünket.

HIRDETÉS

Népszerű cikkek a Tudástárban

Az energetikai tanúsítvány pótlása
Mi a jelentős felújítás?
Panel belmagasságok
BB energetikai besorolási osztály
Miért kaphat rossz minősítést egy ingatlan?