Energetikai audit

Energetikai audit
  • akkreditált auditor által,
  • négyévente kötelezően, vagy egyéb esetekben
  • szakszerűen, jogszabálynak megfelelő igazolással

Az energetikai audit

Az energetikai audit egy mérnöki eljárás, amelynek célja megfelelő ismeretek gyűjtése az aktuális energiafogyasztási profilra vonatkozóan. Jellemzően épületek, ipari vagy kereskedelmi műveletek, szolgáltatások képezik az audit tárgyát. Az auditálás végeredménye egy dokumentum, amely az eredményeket és a tanulságokat is tartalmazza, valamint számszerűsíti a költséghatékony energiamegtakarítási lehetőségeket. Az energetikai audit egy saját fejlesztés előkészítésének céljával is megvalósítható, ugyanakkor nagyvállalatokra nézve kötelező az elvégzése a hatályos jogszabályok értelmében.

A vonatkozó jogszabály

A auditálási tevékenységet a 2015. évi LVII. törvény írja elő. A részletkérdésekre vonatkozó jogszabály az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról szóló 122/2015. (V.26.) Korm. rendelet. Az energetikai auditálási tevékenységet a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) felügyeli. A hivatal szabja ki a vállalkozások büntetési tételeit, ellenőrzi a kötelező adatszolgáltatásokat, akkreditált auditori névjegyzéket üzemeltet.

Kire vonatkozik energetikai auditálási kötelezettség?

Kifejezetten nagyvállalatokra vonatkozik a kötelezettség, azaz minden kis és középvállalkozásnak nem minősülő vállalkozásra. A kis- és középvállalkozás meghatározása a Kkvtv. definíciója szerint történik, a lenti táblázatban egyszerűsítve láthatók a kötelezettség esetei. A vállalat egészét kell vizsgálni, tehát a nagyvállalati minőség megállapítása során figyelembe kell venni a partner- illetve kapcsolódó vállalkozásokat is, illetve a vállalat egészét kell vizsgálni, a számok nem bonthatók telephelyekre, vagy szervezeti egységekre.

Foglalkoztatotti létszám Éves nettó árbevétel Mérlegfőösszeg Kötelező?
< 250 fő ≤ 50 M EUR ≤ 43 M EUR NEM KÖTELEZŐ
< 250 fő > 50 M EUR ≤ 43 M EUR NEM KÖTELEZŐ
< 250 fő ≤ 50 M EUR > 43 M EUR NEM KÖTELEZŐ
≥ 250 fő < 50 M EUR ≤ 43 M EUR KÖTELEZŐ
≥ 250 fő ≤ 50 M EUR > 43 M EUR KÖTELEZŐ
≥ 250 fő > 50 M EUR ≤ 43 M EUR KÖTELEZŐ
≥ 250 fő > 50 M EUR > 43 M EUR KÖTELEZŐ
< 250 fő > 50 M EUR > 43 M EUR KÖTELEZŐ

Az energetikai audit ára

Minden esetben egyedi árajánlatot adunk a munkára. Az energetikai audit ára függ a cég tevékenységi profiljától, termelési technológiájától, az üzemeltetett ingatlanok méretétől és számától. Az alábbi űrlappal küldheti el nekünk érdeklődését, a lehető leghamarabb ajánlatot adunk a munkára.

Árajánlat kérése
Energiahatékonyság

Mikor szükséges a lefolytatása?

  • TAO kedvezmény igénybevételéhez
  • EKR igazolás kiállításhoz
  • Bizonyos energetikai pályázatokhoz
  • Nagyvállalatoknak négyévente

Felkészült energetikai auditorral várjuk

A MEKH által fenntartott energetikai auditor névjegyzékben szereplő szakértőnk fogadja ajánlatkérését. Rövid telefonos beszélgetés keretében egyeztet Önnel minden szükséges információt, ami a szolgáltatásra vonatkozó árajánlat elkészítéséhez szükséges. Garantáljuk, hogy auditorunk jogosultsága megfelel minden jogszabályi elvárásnak.

Országosan

Térkép

Az Országos Tanúsító Központ egy mérnöki hálózat, amely az energetikával foglalkozó szakembereket kapcsolja össze. Országosan több mint 50 helyi partnerrel működünk együtt, mérnökeink az ország összes településén dolgoznak. A munkát az adott feladatban leginkább jártas szakértő partnerünk végzi. Az energetikai auditálásnál is garantáljuk szakmai minőséget és az üzleti a feltételeket, nem érheti Önt meglepetés. Mérnöki munkaközösségünk minden épületenergetikai feladathoz rendelkezik megfelelő jogosultsággal.

Energiahatékonysági audit

Szolgáltatásunkat igénybe veheti bármilyen energiahatékonysági beruházással kapcsolatban, akár döntés-előkészítéshez, akár már induló projekt esetén Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer keretében a kedvezmények lehívásához, EKR igazolás kiállításához, TAO kedvezmény igénybevételéhez. Ha Ön mint egy nagyvállalat megbízottja érdeklődik az energiahatékonysági audittal kapcsolatban, ajánljuk figyelmébe nagyvállalati energetikai auditálással kapcsolatos tájékoztatónkat! Ha több szolgáltatásra is adhatunk Önnek ajánlatot, például energetikai szakreferenst is megbízna cégük, akkor kedvezőbb díjakkal tudunk vállalkozni a feladatra.

Segítünk eligazodni!

Díjmentes konzultációval segítjük Önt és vállalkozását a vonatkozó szabályok értelmezésében. Vegye fel velünk a kapcsolatot egy ajánlatkérés keretében, és minden felmerülő kérdésére választ adunk!

Árajánlat kérése