Energetikai Tudástár
Garázsra kell energetikai tanúsítvány?

Garázsra kell energetikai tanúsítvány?

Írta: Gali András

Az alábbi cikkben a garázsokra vonatkozó tanúsítási szabályokat ismertetjük.

Garázsra csak akkor kell energetikai tanúsítvány, ha az fűtött

Az energetikai tanúsítvány elkészíttetésének kötelezettségét előíró jogszabály csak azokra az építményekre vonatkozik, amelyek fűtöttek.

A definíció szerint fűtött épület a falakkal ellátott, fedett építmény, amelyben energiát használnak a beltéri légállapot szabályozására. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha bármilyen hőleadó berendezés (radiátor, hősugárzó, klíma, stb.) állandó jelleggel telepítve van benne, akkor fűtöttnek tekintendő. Az energetikai tanúsítvány kötelező, ha az ilyen ingatlant eladják vagy bérbe adják.

Ha a garázs nem fűtött, akkor nem kell rá tanúsítvány

Ha a garázs nem fűtött (pontosításért lásd a fenti bekezdést), a tanúsítási jogszabály nem vonatkozik rá, így nem kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni.

Teremgarázs

Ha a teremgarázs nem fűtött, a benne található beállóhelyek esetében nem kell tanúsítványt készíttetni. Az adásvétel/bérbeadás során eljáró ügyvéd felé kell jelezni, hogy a 176/2008 Kormányrendelet alapján nem kell tanúsítvány a teremgarázs tulajdonrészre. Az ügyvéd feladata és felelőssége jóváhagyni a mentességet.

Különálló garázs

Ha a garázs különálló épületben van, amely más épülethez nem csatlakozik, akkor biztosan nem kell rá tanúsítvány, ugyanis „az önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 m²-nél kisebb hasznos alapterületű épületre” eleve nem kötelező a tanúsítás. E mellett erre az esetre is vonatkozik a fűtetlen ingatlanok mentesülése a tanúsítás alól.

Példák

További népszerű cikkek a Tudástárban

Kinek kell fizetnie az energetikai tanúsítványt?
„TÉ" jelű mérnöki jogosultság
A nettó alapterület
Mi a jelentős felújítás?
Az energetikai tanúsítványok rögzítése