A tanúsítvány tartalma (és egy letölthető minta)

Kapjon azonnali ajánlatot

Ez semmilyen kötelezettséggel nem jár!

Hogy néz ki, mit tartalmaz?

A Magyarországon készíthető és használható energetikai tanúsítványok tartalmát jogszabály határozza meg, amely minden részletre kitér. Az egyes mérnökök által készített dokumentumok megjelenésében lehet némi különbség, de a számítások módszereiben és az eredményekben nem.

Az energetikai tanúsítvány első oldala egy összesítő lap, amely a tanúsítótól függetlenül egységesen néz ki (az Országos Építésügyi Nyilvántartás generálja). Tartalmazza az ingatlan, a megrendelő és a mérnök adatait, a számítás eredményeit és az elért besorolást. Ezt követi a második rész, amelyben az energetikai számítások kapnak helyet. Az épületszerkezetek paramétereit, a gépészeti rendszereket leíró számításokat tartalmazó rész akár 10 oldal is lehet. Ez a fejezet többféle megjelenésű is lehet, a használt mérnöki program szerint. A harmadik fejezet a felújítási javaslat, amely az ingatlanon megvalósítható korszerűsítéseket részletezi. A negyedik (utolsó) részben kapnak helyet a mellékelt dokumentumok és fényképek.

1. Összesítő lap a HET számmal

A dokumentum első lapja egy összesítés, amelyet az építésügyi adatbázis (OÉNY) programja generál. Ez az oldal országosan egységesen néz ki - oldalunkon lentebb megtekintheti a mintát. Itt találjuk a számítás végeredményét, az elért energetikai osztályt. A felső részén az ingatlan címe, helyrajzi száma olvasható, mellette a megbízó adatai. Fontos eleme az oldalon a fejlécben megtekinthető HET sorszám, amely bárki által leellenőrizhető az OÉNY-ben. Az itt hivatkozott e-tanúsítás oldalon » belépve, a tanúsítványok lekérdezése linkre kattintva nézhetünk utána egy konkrét szakvéleménynek. A HET számról » és értelmezéséről részletes cikket írtunk, amelyet a hivatkozásra kattintva érhet el.

Az összesítő lapon látható feltüntetve az ingatlan energetikai minősítése, amely az alábbi 12-féle kategória valamelyike lehet. Ha többet szeretne megtudni, kattintson a táblázatra!

A+++ A++ A+ A B C D E F G H I

2. Épületszerkezetek

A második oldaltól kezdődő részbe kerülnek a számítás során figyelembe vett épületszerkezetek. A szerkezetek egyenként értékelésre kerülnek egy öt fokozatú skálán (rossz-gyenge-közepes-jó-kiváló). A táblázatban feltüntetésre kerül, hogy milyen U értékkel számolt a készítő mérnök, illetve hány négyzetméter felületen van beépítve az adott szerkezet.

3. Energiafogyasztás

A 4-5. oldalon található az épület jelenlegi energiafogyasztásának részletes elemzése. Energiahordozókra bontva megtudhatjuk az épület várható fogyasztását. Érdemes megjegyezni, hogy a számítás átlagos fogyasztói szokások mellett készül, azaz a valóság mutathat eltérést pozitív és negatív irányban is, az adott lakó szokásaitól függően. Külön látható a fűtés, hűtés, szellőzés éves energiaigénye.

4. Korszerűsítési javaslatok

A szakvélemény következő része korszerűsítési javaslatok fejezete. A dokumentum leírja az utólagos hőszigetelés javasolt vastagságát, ami a jó és a kiváló szint eléréséhez szükséges. A nyílászárók cseréje is felsorolásra kerül mint lehetőség, de természetesen ezek csak javaslatok, semmilyen kötelezettséget nem rónak a tulajdonosra. A javaslatok megvalósítása esetén elérhető minősítés azt mutatja meg, hogy milyen szintig lehet javítani az energiahatékonyságot, az észszerűség keretei között. A felújítási útlevél címszó alatt találunk egy szöveges leírást arról, hogy milyen sorrendben érdemes elvégezni az egyes korszerűsítéseket.

5. Mellékletek, helyszíni fotók

A tanúsítvány utolsó fejezete a csatolt mellékleteket és a helyszínen készült fotókat tartalmazza. Az épület helyszíni megtekintése és felmérése nélkül nem lehet tanúsítványt kiállítani. Olvasson részletesebben a kiszállás nélkül » végzett energetikai tanúsításról. A megtekintendő és kötelezően lefotózandó szerkezetek: az épület négy homlokzata kívülről, egy-egy jellemző nyílászáró közelről, az összes telepített hőtermelő berendezés, az épületgépészet egyéb berendezései.

Minta

Az alábbiakban mellékelünk egy energetikai tanúsítvány mintát, amely pdf formátumban letölthető. A mellékelt mintán a 2024 óta alkalmazott formátum látható, jelenleg is a megjelenés használatos.


Letöltés

Minta energetikai tanúsítvány az összefoglaló előlappal és HET számmal, friss verzió

Régi típusú energetikai tanúsítvány mintája

Az alábbiakban mellékelünk egy olyan energetikai tanúsítvány mintát, amelyet 2024 előtt alkalmaztak (2013-2023 között). Ma már ez a típusú szakvélemény nem érvényes, helyette a fent látható formátum használatos.


Letöltés

Digitális vs. papír

Az Országos Tanúsító Központ álláspontja szerint az energetikai tanúsítvány digitális (pdf) verziója egyenértékű a papíron kiállított tanúsítvánnyal, azaz korlátozás nélkül felhasználható az ügyintézés során. Előfordul, hogy valamely szereplő (például bank) bekéri az energetikai tanúsítványt papír alapon is. Általános szakmabeli eljárás, hogy a készítő mérnök díjmentesen ad ki papír alapú példányt a digitális mellé, ha az ügyfélnek szüksége van rá.

Bizonytalan a tanúsítvány eredetiségében?

A szakvélemény eredetiségét egyszerűen leellenőrizheti az itt hivatkozott e-tanúsítás oldalon » Ha megtalálta a dokumentumot, az azt jelenti, hogy hiteles, mindenhol és mindenki el fogja fogadni.