A tanúsítvány tartalma (és egy letölthető minta)

Kapjon azonnali ajánlatot

Ez semmilyen kötelezettséggel nem jár!

Hogy néz ki, mit tartalmaz?

A Magyarországon készíthető és használható energetikai tanúsítványok tartalmát jogszabály határozza meg, amely minden részletre kitér. Az egyes mérnökök által készített dokumentumok megjelenésében lehet némi különbség, de a számítások módszereiben és az eredményekben nem.

Az energetikai tanúsítvány első oldala egy összesítő lap, amely a tanúsítótól függetlenül egységesen néz ki (az Országos Építésügyi Nyilvántartás generálja). Tartalmazza az ingatlan, a megrendelő és a mérnök adatait, a számítás eredményeit és az elért besorolást. Ezt követi a második rész, amelyben az energetikai számítások kapnak helyet. Az épületszerkezetek paramétereit, a gépészeti rendszereket leíró számításokat tartalmazó rész akár 10 oldal is lehet. Ez a fejezet többféle megjelenésű is lehet, a használt mérnöki program szerint. A harmadik fejezet a felújítási javaslat, amely az ingatlanon megvalósítható korszerűsítéseket részletezi. A negyedik (utolsó) részben kapnak helyet a mellékelt dokumentumok és fényképek.

1. Összesítő lap a HET számmal

A dokumentum első lapja egy összesítés, amelyet az építésügyi adatbázis (OÉNY) programja generál. Ez az oldal országosan egységesen néz ki - oldalunkon lentebb megtekintheti a mintát. Itt találjuk a számítás végeredményét, az elért energetikai osztályt. A bal felső sarokban az ingatlan címe, helyrajzi száma olvasható, mellette a megbízó adatai. A legfontosabb elem az oldalon a fejlécben jobb oldalt megtekinthető HET sorszám, amely bárki által leellenőrizhető az OÉNY-ben. Az itt hivatkozott e-tanúsítás oldalon » belépve, a tanúsítványok lekérdezése linkre kattintva nézhetünk utána egy konkrét szakvéleménynek. A HET számról » és értelmezéséről részletes cikket írtunk, amelyet a hivatkozásra kattintva érhet el.

Az összesítő lapon látható feltüntetve az ingatlan energetikai minősítése, amely az alábbi 12-féle kategória valamelyike lehet. Ha többet szeretne megtudni, kattintson a táblázatra!

A+++ A++ A+ A B C D E F G H I

2. Számítási rész

A második oldaltól kezdődő részbe kerülnek a kiadott minősítést alátámasztó számítások. Ez a rész nem-szakmabeliek számára meglehetősen nehezen értelmezhető, tartalmazza a figyelembe vett gépészeti berendezéseket és szerkezeteket. Minden műszaki paraméter részletesen dokumentálásra kerül. A számítások többek között tartalmazzák a nyári túlmelegedés kockázatának elemzését is. Ennek a résznek a megjelenése jelentősen változhat, attól függően, hogy a mérnök milyen épületfizikai szoftvert alkalmazott, az oldalon lentebb csatolt minta-dokumentum Bausoft Winwatt programmal készült.

3. Korszerűsítési javaslatok

A szakvélemény kötelező része a javaslat, mely az energiahatékonyság fejlesztésére irányuló korszerűsítési lehetőségeket sorolja fel. Ide azok a lehetőségek kerülnek, amelyeket a készítő mérnök leginkább indokoltnak vél. Részletezésre kerül, hogy a gépészeti és építészeti szerkezeteken milyen fejlesztést lehet elvégezni gazdaságos módon. Természetesen ezek csak lehetőségek, és semmilyen kötelezettséget nem rónak a tulajdonosra. A javaslatok megvalósítása esetén elérhető minősítés azt mutatja meg, hogy milyen szintig lehet javítani az energiahatékonyságot, az észszerűség keretei között.

4. Mellékletek, helyszíni fotók

A tanúsítvány utolsó fejezete a csatolt mellékleteket és a helyszínen készült fotókat tartalmazza. Az épület helyszíni megtekintése és felmérése nélkül nem lehet tanúsítványt kiállítani. Olvasson részletesebben a kiszállás nélkül » végzett energetikai tanúsításról. A megtekintendő és kötelezően lefotózandó szerkezetek: az épület négy homlokzata kívülről, egy-egy jellemző nyílászáró közelről, az összes telepített hőtermelő berendezés, az épületgépészet egyéb berendezései.

Minta

Az alábbiakban mellékelünk egy energetikai tanúsítvány mintát, amely pdf formátumban letölthető.


Letöltés

Minta energetikai tanúsítvány az összefoglaló előlappal és HET számmal

Hőkamerás vizsgálat tartozik-e a tanúsításhoz?

Nem, a tanúsításhoz kapcsoltan hőkamerás vizsgálatot egy cég sem végez. A termográfiás fényképezést általában hibák keresésére szokták használni, és csak a fűtési idényben van rá lehetőség. A munka során az épület energiafogyasztását kell meghatároznia a mérnöknek és nem az egyes szerkezetek épületfizikai minőségét.

Bizonytalan a tanúsítvány eredetiségében?

A szakvélemény eredetiségét egyszerűen leellenőrizheti az itt hivatkozott e-tanúsítás oldalon » Miután belépett, a tanúsítványok lekérdezése linkre kattintva kereshet, a HET szám alapján. Ha megtalálta a dokumentumot, az azt jelenti, hogy hiteles, így mindenhol és mindenki el fogja fogadni.