Energetikai Tudástár
"B" energetikai besorolási osztály

"B" energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Az alábbiakban részletesen megismerheti a „B” energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit. Ez a minősítés 2024-től kezdve használatos, korábban enyhébb szigorúságú energiaosztályok voltak érvényben.

A „B” energetikai besorolás

A „B” energetikai osztályú épületek energiahatékonyak, kedvező energiafogyasztásúak. Bár a „B” osztály az energetikai besorolások közül csak az ötödik legjobb, mégis azt mondhatjuk, hogy ezek az épületek kiváló szintet képviselnek. A 2024 óta érvényben lévő energetikai osztályok nagyon szigorúak, így jellemzően csak az extrém jól szigetelt, megújuló energiaforrásokat is használó épületek kapnak B-nél jobb besorolást. Ez a kategória lépett a korábbi BB helyébe, ugyanis a régi besorolásokat kivezették.

Mi a feltétele a „B” osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemzője a követelményérték 100 és 130%-a közé esik.

Számszerűsítve: a követelményérték jelenleg 76,0 kWh/m²év, ehhez kell százalékos értékkel viszonyítani az energiaosztályt. Ha a tanúsító által kiszámolt energiafogyasztás 76,0 és 98,8 kWh/m²év közé esik, a lakóingatlan „B” minősítést kap. Ha az érték 76,0-nál alacsonyabb, akkor A energetikai besorolást kap, ha 98,8-nál magasabb, akkor C energetikai besorolást kap az ingatlan.

B energetikai besorolási osztály

Az energetikai tanúsítvány a szén-dioxid-kibocsátást is értékeli

Az energetikai tanúsítványban talál egy másodlagos besorolási kategóriát is, amely az épület szén-dioxid-kibocsátását minősíti. Ez az osztályzat lényegében azt mutatja meg, hogy az épület mennyire környezetbarát (vagy környezetszennyező). A szén-dioxid-kibocsátásara vonatkozó „B” kategóriát akkor kapja egy lakóingatlan, ha a CO2 kibocsátás a követelményérték 100 és 130%-a közé esik. A vonatkozó követelményérték jelenleg 20 kg/m²év [kilogramm-per-négyzetméter-év], azaz ha a tanúsító által kiszámolt szén-dioxid-kibocsátás 20 és 26 kg/m²év közé esik, a lakóingatlan „B” osztályt kap. Ha az érték 20-nál alacsonyabb, akkor A energetikai besorolást kap, ha 26-nál magasabb, akkor C energetikai besorolást kap az ingatlan.

2024 óta egy betűs jelölés

Jelenleg egy betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, dupla betűs rendszerrel, amelyet 2023-ig alkalmaztak. Az egy betűs „B” besorolású és a két betűs „BB” besorolású épület energiahatékonysága különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. Fontos, hogy már csak a „B” osztály használható, a korábbi energetikai tanúsítványok érvényüket vesztették.

Milyennek számít a „B” besorolás energiahatékonysági szempontból?

A szerző véleménye szerint kifejezetten jónak, ezen ingatlanok energiahatékonysága magas, így a „megvételre ajánlott” kategóriába esnek. Jellemezően a 2019-2023 között épült házak/lakások esnek ebbe a kategóriába.

A várható rezsiköltség alacsony

A „B” energetikai besorolású épületek rezsiköltsége nagyon kedvező. A tulajdonos alacsony energiaszámlákra számíthat, ezek az épületek korszerűek, energiahatékonyak. Az energiafogyasztás becsült értéke megtalálható az energetikai tanúsítvány számítási részében.

Hasonlítsa össze a „B” energetikai besorolást a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat a „B” energetikai besoroláshoz képest.Fogalommagyarázat

Az energetikai besorolás meghatározásának alapja az összesített energetikai jellemző, amely az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása (részletek »). Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: kWh/m²év (kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az adott ingatlanra vonatkozó értéket megtalálja az energetikai tanúsítvány összefoglaló előlapján.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Mióta kötelező az energetikai tanúsítvány?
"D" energetikai besorolási osztály
Mikor és mitől lesz hiteles az energetikai tanúsítvány?
Passzívház hőszigetelési vastagságok
Energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül?