Energetikai tanúsítvány üzlethelyiségre

- minden, amit tudnia kell -

Üzlethelyiségekre is kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni a hatályos jogszabályok értelmében. Eladás vagy bérbeadás esetén a tulajdonos feladata gondoskodni a szakvélemény elkészíttetéséről.

Itt kérhet ajánlatot

Energetikai tanúsítvány új épület használatbavételi engedélyéhez

Üzlethelyiségre is kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni

Kereskedelmi funkciójú ingatlanok (üzletek, boltok, raktárak) eladása vagy bérbeadása esetén kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni. Az elkészítésről az aktuális tulajdonosnak kell gondoskodnia, a felmerülő mérnöki díjak is őt terhelik.

Az egész épületre kell vagy csak az érintett üzletre?

Ha egy nagyobb épületen belül egy kisebb önálló rendeltetési egység (pl. üzlethelyiség) kerül eladásra vagy bérbeadásra, akkor lehet az egész épületre vonatkozóan is tanúsítványt készíteni, de lehet csak az érintett részre vonatkozóan is. Ez csak a tulajdonos(ok) döntésén múlik. Vonatkozó rendelet: 176/2008.

Üzlethelyiség üzletházban

Ha az egész épület energetikai tanúsítványa már korábban elkészült (a nagyobb üzletházaknál általában ez a helyzet), akkor az üzlethelyiség eladása vagy bérbeadása során az egész épületre vonatkozó tanúsítvány felhasználható. Itt ellenőrizheti a cím megadásával, hogy készült-e már energetikai tanúsítvány az épületre. Ha az üzletházra nem készült energetikai szakvélemény, akkor el kell készíttetni, legalább az érintett üzlethelyiségre vagy (döntés szerint) az egész épületre vonatkozóan.

Üzlethelyiség társasházban

Társasházak esetében az egész épületre vonatkozó tanúsítvány csak nagyon ritkán áll rendelkezésre, ilyenkor az érintett üzlet minősítését kell elvégeztetni.

Ezt kell tudnia:

Az energetikai tanúsítványnak legkésőbb a szerződés aláírásáig (adásvétel és bérbeadás esetén is) rendelkezésre kell állnia, ugyanis a tanúsítvány HET-számát bele kell foglalni a szerződésbe.

Az Országos Építésügyi Nyilvántartás regisztrálja és hitelesíti az energetikai tanúsítványokat. Magyarországon minden hiteles tanúsítvány rendelkezik az egyedi azonosításra szolgáló HET-számmal (lásd az alábbi mintán).

hitelesség a HET azonosító segítségével

Az elérhető energiaosztályok

Jelenleg (2024) tizenkétféle energiaosztályba sorolhatók az épületek. Az egyes kategóriákról részletes ismertetőt olvashat, ha az alábbi táblázatban a megfelelő betűjelzésre kattint.

A+++ A++ A+ A B C D E F G H I

Mit vizsgálnak a tanúsítás során?

Általánosan az alábbiakat vizsgálja meg a tanúsító mérnök: az ingatlan alapterülete, fűtött légköbméter, határoló szerkezetek jellege és hőszigetelő képessége, hőtermelők, hőleadók, légtechnika, egyéb épületgépészeti berendezések, energiahordozók, megújuló energiaforrások.

Térkép

Országos lefedettséggel várjuk megrendelését

Az Országos Tanúsító Központ egy mérnöki hálózat, amely az energetikai tanúsítvány készítéssel foglalkozó szakembereket kapcsolja össze. Országosan 44 helyi partnerrel működünk együtt, mérnökeink az ország összes településén dolgoznak. A munkát az ingatlanhoz legközelebbi, szabad szakértő fogja végezni. Az árakat és feltételeket garantáljuk, nem érheti Önt meglepetés, legyen szó üzletről, irodáról vagy bármilyen más kereskedelmi ingatlan tanúsításáról.

Keresse meg az Ön üzletére érvényes árat!

Itt kérhet ajánlatot