Energetikai Tudástár
"G" energetikai besorolási osztály

"G" energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Az alábbiakban részletesen megismerheti a „G” energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit. Ez a minősítés 2024-től kezdve használatos, korábban enyhébb szigorúságú energiaosztályok voltak érvényben.

A „G” energetikai besorolás

A „G” energetikai besorolású épületek energiafogyasztása már számottevő. A magasabb fogyasztás oka általánosan az elavult épületszerkezetekben és épületgépészetben keresendő. Jellemzően a 90-es években épült házak tartoznak ide, és esetleg olyan régebbi épületek is, ahol már végrehajtottak valamilyen energiahatékonysági fejlesztést. A „G” kategória egyértelműen elavultnak számít jelenlegi energetikai besorolások között. Viszonyításként jelezzük, hogy a 2024 óta érvényben lévő osztályok nagyon szigorúak, jellemzően csak a teljesen hőszigetelt, korszerű épületek kapnak magas besorolást. Ez a kategória lépett a korábbi GG helyébe, ugyanis a régi energetikai besorolásokat kivezették.

Mi a feltétele a „G” osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemzője a követelményérték 310 és 390%-a közé esik.

Számszerűsítve: a követelményérték jelenleg 76,0 kWh/m²év, ehhez kell százalékos értékkel viszonyítani az energiaosztályt. Ha a tanúsító által kiszámolt energiafogyasztás 235,6 és 296,4 kWh/m²év közé esik, a lakóingatlan „G” minősítést kap. Ha az érték 235,6-nál alacsonyabb, akkor F energetikai besorolást kap, ha 296,4-nél magasabb, akkor H energetikai besorolást kap az ingatlan.

G energetikai besorolási osztály

Az energetikai tanúsítvány a szén-dioxid-kibocsátást is értékeli

Az energetikai tanúsítványban talál egy másodlagos besorolási kategóriát is, amely az épület szén-dioxid-kibocsátását minősíti. Ez az osztályzat lényegében azt mutatja meg, hogy az épület mennyire környezetszennyező. A szén-dioxid-kibocsátásara vonatkozó „G” kategóriát akkor kapja egy lakóingatlan, ha a CO2 kibocsátás a követelményérték 310 és 390%-a közé esik. A vonatkozó követelményérték jelenleg 20 kg/m²év [kilogramm-per-négyzetméter-év], azaz ha a tanúsító által kiszámolt szén-dioxid-kibocsátás 62 és 78 kg/m²év közé esik, a lakóingatlan „G” osztályt kap. Ha az érték 62-nél alacsonyabb, akkor F energetikai besorolást kap, ha 78-nál magasabb, akkor H energetikai besorolást kap az ingatlan.

2024 óta egy betűs jelölés

Jelenleg egy betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, két betűs rendszerrel, amelyet 2023-ig alkalmaztak. Az egy betűs „G” besorolású és a két betűs „GG” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. Fontos, hogy már csak a „G” osztály használható, a korábbi energetikai tanúsítványok érvényüket vesztették.

Milyennek számít a „G” besorolás energiahatékonysági szempontból?

A „G” energetikai besorolású ingatlanok energiahatékonysága már semmilyen szempontból sem megfelelő, az épületszerkezetek és az épületgépészet is nagy eséllyel elavult, az üzemeltető rezsiköltségei magasak. A tulajdonosnak számítania kell energetikai felújítási feladatokra a közeljövőben, vagy viselnie a jelenlegi állapot energiafogyasztásának költségeit.

A várható rezsiköltség számottevő

Ezen ingatlanok üzemeltetőinek rezsiköltségei számottevőek. A „G” energetikai besorolású épületek tulajdonosai megnövekedett energiaszámlákra számíthatnak, amelyek még nem extrém magasak, de már többszörösen meghaladják a korszerű ingatlanok fogyasztását. Az energiafogyasztás kalkulált értéke az energetikai tanúsítvány számítási részében található meg.

Hasonlítsa össze a „G” energetikai besorolást a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat a „G” energetikai besoroláshoz képest.Fogalommagyarázat

Az energetikai besorolás meghatározásának alapja az összesített energetikai jellemző, amely az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása (részletek »). Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: kWh/m²év (kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az adott ingatlanra vonatkozó értéket megtalálja az energetikai tanúsítvány összefoglaló előlapján.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Az energetikai tanúsítványok nyilvántartása
Megújuló energiaforrások
A hőátbocsájtási tényező (U érték)
"A+" energetikai besorolási osztály
Új épületekre vonatkozó energetikai előírások: 2024