Energetikai Tudástár
AA energetikai besorolási osztály

AA energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Tájékoztató oldalunk a 2023-ig használt AA energetikai besorolásról.

FONTOS: az AA osztály már nincs használatban, helyébe lépett az A energetikai besorolás.

Hivatalos megnevezés:
„AA Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb”

Az AA osztály hivatalos elnevezése „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb”, kitűnően szemlélteti az energetikai elvárások szerinti megítélését. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok energiafogyasztása alacsony, a kategória elérésének jogszabályi feltétele a megújuló energiaforrások használata, így ezek az ingatlanok minden esetben rendelkeznek valamilyen környezetbarát energiatermelési móddal (leggyakrabban napkollektor,napelem, hőszivattyú).

Az AA osztály egy kategóriával túlteljesíti a „közel nulla energiaigény” vonatkozó építésügyi előírásait. A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje az új épületek építésekor alkalmazandó energetikai előírás, 2024-től kezdve használatbavételre kerülő épületek számos energetikai paraméterét meghatározza. Tudjon meg többet az új építésű ingatlanok követelményeiről a hivatkozott oldalon!

az AA energetikai osztály

Mi a feltétele az AA osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 61 és 80 közé esik.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 61 és 80 KWh/m²a közé esik, a lakóingatlan AA minősítést kap. Az összesített energetikai jellemző az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása. Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: KWh/m²a (Kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az értéket könnyen megtalálja a tanúsítvány összefoglaló előlapján, bal oldalon középen, az "energetikai adatok" alatt.

Az ettől eggyel jobb kategória: AA+ »

Az ettől eggyel gyengébb kategória: BB »

Mit jelent a dupla betűjelzés?

Jelenleg dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, egy betűs rendszerrel, amelyet 2015.12.31-ig alkalmaztak. Az egy betűs „A” besorolású és a két betűs „AA” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A tanúsítványok egyébként 5 évig érvényesek, ennek részleteiről külön cikket írtunk, melyet itt olvashat »

Hasonlítsa össze az AA osztályt a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk bemutatni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat az AA kategóriához képest.



A várható rezsiköltségek alacsonyak

A magas besorolású ingatlanok energiafogyasztása kicsi, a rezsiköltségek minimálisak. Az átlagos szokások mellett kalkulált energiafogyasztási adatok megtalálhatók a dokumentumban, amely a valóságban némileg módosulhat a lakók szokásaitól függően - pl. hány fokra állítják a fűtést, mennyit szellőztetnek, stb.

Milyennek számít az AA kategória energiahatékonysági szempontból?

A szerző szubjektív véleménye szerint rendkívül jónak, ezen ingatlanok energiahatékonysága kiemelten magas, az üzemeltető rezsiköltségei alacsonyak. A lenti ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását tekintheti meg. Az országos statisztika szerint a közelmúltban tanúsított ingatlanok kevesebb, mint fél százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Az energetikai besorolások megoszlása, -- osztály kiemelve

Miért éri el ilyen kevés ingatlan ezt az osztályt?

Az AA osztály eléréséhez az összesített energetikai jellemző értéke mellett három speciális követelményt is teljesíteni kell.

1. Társasházi lakásra csak akkor adható AA minősítés, ha az egész épületre szólóan is készült tanúsítvány, amely eléri legalább a BB kategóriát. Ha az egész épületre vonatkozóan nem áll rendelkezésre tanúsítvány, akkor a CC kategóriában marad a lakás, még akkor is, ha a kiszámított mutatószámok alapján ettől jobbat kaphatna.

2. A fogyasztás legalább 25%-át megújuló energiával kell fedezni, amilyen például a napkollektor, napelem, hőszivattyú (az inverteres split klíma is ilyen). Ha megújuló energiaforrású gépészet nincs telepítve az ingatlanban, CC-nél jobb minősítés nem adható ki.

3. A fűtési és hűtési rendszert helyiségenkénti elektronikus szabályzóval kell ellátni. Az AA osztályú épületekben a fűtési és hűtési rendszereknek minden helyiséghez, illetve a funkciójukban összeegyeztethető helyiségek zónáihoz saját szabályozó kör van rendelve, elektronikus fali érzékelőkkel / vezérlőkkel. A hőtermelő berendezések időjárásfüggő szabályzása is megoldott kell, hogy legyen.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Energetikai besorolások táblázata: 2024
"G" energetikai besorolási osztály
BB energetikai besorolási osztály
AA++ energetikai besorolási osztály
FF energetikai besorolási osztály