Energetikai minősítés, besorolások

A hatályos energetikai besorolási osztályok

Energetikai besorolások

Nézze meg az energetikai tanúsítvány helyi árát!

A lehetséges energetikai besorolási osztályok „A+++”-tól „I”-ig terjednek. A legjobb minősítéseket csak a legmagasabb energiahatékonyságú ingatlanok kaphatják. A legrosszabb osztályok (H, I) jellemzően a súlyosan elavult, rendkívül energiapazarló épületeket reprezentálják.

2024-től "A" kategória az új épületekre vonatkozó referencia szint, tehát ha új épületet építünk, minimálisan ezt a besorolást kell teljesíteni a használatbavételi engedély megszerzéséhez. Meglévő ingatlanokra természetesen nem vonatkozik semmilyen kötelezően elérendő energetikai szint.

Érdemes tudni: a minősítés 2023-ig más rendszerben történt (két betűjelzésű szabályozás AA++ és JJ között), a régi energetikai tanúsítványok érvényüket vesztették. Itt olvashat a régi energetikai besorolásokról.

Az energetikai besorolásokról olvashat, ha a táblázatra kattint

Ha egy konkrét energetikai besorolásról többet szeretne többet megtudni, válassza ki az alábbi táblázatban, és olvassa el részletes ismertetőnket! Tételesen bemutatjuk az egyes kategóriák jelentését és elérésük épületenergetikai feltételeit.

A+++ A++ A+ A B C D E F G H I

Minősítés a szakmai előírásoknak megfelelően

A kalkuláció elkészítését megelőzően kötelező helyszíni szemlét végezni. A számításokat minden mérnöknek a szakmai jellegű 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet előírásainak megfelelően kell elvégeznie, így az ingatlanra csak egyféle - a valóságnak megfelelő - minősítés adható. Fontos megjegyezni, hogy két teljesen egyformának tűnő lakás is kaphat eltérő besorolást, mivel olyan paramétereket is figyelembe kell venni a számítás során, amelyek nem láthatóak (pl. távfűtési rendszerek, energiahordozók, szomszédos rendeltetési egységek, stb.). A besorolási osztályt az összesített energetikai jellemző követelményértékéhez viszonyított eltérés alapján kell meghatározni, így a végeredmény teljesen objektív, független a készítő mérnök személyes véleményétől.

Mi tudható meg a számításokból?

Az épület minősítése alapján elért energiahatékonysági kategória közvetlenül utal az üzemeltetés várható költségeire. Egy jobb besorolású épület arányosan alacsonyabb rezsiköltségek mellett üzemeltethető. Az ügyfél kérésére készíthetők gazdaságossági számítások is, a tanúsítvány segítségével egyszerűen megbecsülhető, hogy egy korszerűsítéssel mekkora megtakarítás érhető el. Igen magas pontossággal meg lehet mondani, hogy adott vastagságú hőszigetelés mennyi megtakarítást eredményez a rezsiköltségekben. Hasonló módon egy kazáncsere gazdaságossága is megállapítható.

Ha ismeri két ingatlan besorolását, megbecsülheti, hogy mennyivel kevesebb lesz kevesebb vagy több az energiafogyasztása. Az eredmény az első ingatlanhoz képest mutatja meg az energiafogyasztásbeli eltérést százalékban.


Van kötelezően elérendő energetikai osztály?

Használt ingatlanok esetében nincs, tehát bármilyen energetikai besorolást is kap az ingatlan, semmilyen következménye nem lesz. Új épületek építése esetén azonban 2024-től kezdve legalább A kategóriát kell elérni, ezt a használatbavétel tudomásulvételének kérelmezésekor kell igazolni egy energetikai szakvéleménnyel. Az új épületekre igen szigorú energetikai követelmények vonatkoznak. Ha energetikai pályázaton vesz részt, a lakóház korszerűsítés utáni állapotára előírhatnak minimálisan elérendő kategóriát.

Mi alapján történik az energetikai besorolás meghatározása?

Jogszabályok szerint elvégzett számítások alapján. A készítő mérnök minden műszaki paramétert felmér, ami befolyásolja az épület energiahatékonyságát. Ilyen például az épület falazata (hőszigeteltsége), nyílászáróinak típusa, fűtés jellege, kazán típusa. Az ingatlan műszaki adottságai alapján készül el az energetikai számítás egy erre szolgáló épületfizikai szoftverrel.

Segítség az energetikai besorolások értelmezéséhez

A+++ Nulla fűtési fogyasztású épületek, amelyek energiafogyasztása teljes mértékben fedezve van megújuló energiával.
A++ Passzívházakhoz hasonló energiahatékonyságú, alig mérhető energiaigényű, új vagy újszerű épületek.
A+ A közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményt túlteljesítő épületek. Kiemelkedő energiahatékonyság, nagyon alacsony fogyasztás.
A A közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményt teljesítő épületek. Az új épületekre vonatkozó követelményszint.
B A legújabb követelményszintet már el nem érő, ugyanakkor még energiahatékonynak mondható, korszerű épületek.
C Gazdaságosan üzemeltethető, alacsony fogyasztású épületek a közelmúltban építve vagy korszerűsítve.
D Viszonylag kedvező energiafogyasztású épületek, amelyeknek energetikai felújításra szorul egy-két épületszerkezete.
E Közepes energiahatékonyságú épületek, amely még nem túlságosan elavultnak, de már energetikailag felújítandók.
F Korszerűtlen, ugyanakkor még energiapazarlónak nem számító épületek, ahol számítani kell energetikai felújítási feladatokra a közeljövőben.
G Elavult, felújítandó épületszerkezetek és épületgépészet, magas rezsiköltségek.
H Jellemzően évtizedekkel ezelőtt épült házak, amelyek nem estek át korszerűsítésen. Elavult épületszerkezetek, kiemelten magas fogyasztás.
I A legrosszabb, leginkább energiapazarló kategória. Az épületszerkezetek és az épületgépészeti berendezések is súlyosan elavultak.