Energetikai Tudástár
"H" energetikai besorolási osztály

"H" energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Az alábbiakban részletesen megismerheti a „H” energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit. Ez a minősítés 2024-től kezdve használatos, korábban enyhébb szigorúságú energiaosztályok voltak érvényben.

A „H” energetikai besorolás

A „H” energetikai besorolású épületek energiafogyasztása magas. A kiemelkedő fogyasztás oka általánosan a súlyosan elavult épületszerkezetekben és épületgépészetben keresendő. Jellemzően a 80-as években épült házak tartoznak ide, amelyek évtizedek óta nem estek át energetikai korszerűsítésen. A „H” kategória egyértelműen elavultnak számít jelenlegi energetikai besorolások között. Ez a kategória lépett a korábbi HH helyébe, ugyanis a régi energetikai besorolásokat kivezették.

Mi a feltétele a „H” osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemzője a követelményérték 390 és 500%-a közé esik.

Számszerűsítve: a követelményérték jelenleg 76,0 kWh/m²év, ehhez kell százalékos értékkel viszonyítani az energiaosztályt. Ha a tanúsító által kiszámolt energiafogyasztás 296,4 és 380 kWh/m²év közé esik, a lakóingatlan „H” minősítést kap. Ha az érték 296,4-nél alacsonyabb, akkor G energetikai besorolást kap, ha 380-nál magasabb, akkor I energetikai besorolást kap az ingatlan.

H energetikai besorolási osztály

Az energetikai tanúsítvány a szén-dioxid-kibocsátást is értékeli

Az energetikai tanúsítványban talál egy másodlagos besorolási kategóriát is, amely az épület szén-dioxid-kibocsátását minősíti. Ez az osztályzat lényegében azt mutatja meg, hogy az épület mennyire környezetszennyező. A szén-dioxid-kibocsátásara vonatkozó „H” kategóriát akkor kapja egy lakóingatlan, ha a CO2 kibocsátás a követelményérték 390 és 500%-a közé esik. A vonatkozó követelményérték jelenleg 20 kg/m²év [kilogramm-per-négyzetméter-év], azaz ha a tanúsító által kiszámolt szén-dioxid-kibocsátás 78 és 100 kg/m²év közé esik, a lakóingatlan „H” osztályt kap. Ha az érték 78-nál alacsonyabb, akkor G energetikai besorolást kap, ha 100-nál magasabb, akkor I energetikai besorolást kap az ingatlan.

2024 óta egy betűs jelölés

Jelenleg egy betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, két betűs rendszerrel, amelyet 2023-ig alkalmaztak. Az egy betűs „H” besorolású és a két betűs „HH” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. Fontos, hogy már csak a „H” osztály használható, a korábbi energetikai tanúsítványok érvényüket vesztették.

Milyennek számít a „H” besorolás energiahatékonysági szempontból?

A „H” energetikai besorolású ingatlanok elavultak. Az üzemeltető rezsiköltségei szinte biztosan magasak, az épület szerkezetei hőhídasak, hőszigetelés nélküliek, az épületgépészeti berendezések rossz hatásfokúak. A tulajdonosnak számítania kell azonnali szükségességű energetikai felújítási feladatokra, vagy viselnie az elavult állapot magas energiafogyasztásának költségeit.

A várható rezsiköltség számottevő

Ezen ingatlanok üzemeltetőinek rezsiköltségei magasak. A „H” energetikai besorolású épületek tulajdonosai magas energiaszámlákkal szembesülnek, amelyek sokszorosan meghaladják a korszerű ingatlanokét. Az energiafogyasztás kalkulált értéke az energetikai tanúsítvány számítási részében található meg.

Hasonlítsa össze a „H” energetikai besorolást a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat a „H” energetikai besoroláshoz képest.Fogalommagyarázat

Az energetikai besorolás meghatározásának alapja az összesített energetikai jellemző, amely az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása (részletek »). Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: kWh/m²év (kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az adott ingatlanra vonatkozó értéket megtalálja az energetikai tanúsítvány összefoglaló előlapján.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

A közel nulla energiaigény követelményszintje
Panel belmagasságok
Milyen vastagon hőszigeteljünk?
Passzívház hőszigetelési vastagságok
EE energetikai besorolási osztály