Energetikai Tudástár
Mióta kötelező az energetikai tanúsítvány?

Mióta kötelező az energetikai tanúsítvány?

Írta: Gali András

Ebben a cikkben ismertetjük, mióta kötelező az energetikai tanúsítvány, és mik voltak a bevezetés fázisai.

Röviden: 2012. január 1-je óta kötelező

Használt ingatlanok értékesítése és bérbeadása esetén 2012.01.01-je óta kötelező elkészíttetni az energetikai tanúsítványt. A tanúsítást két lépcsőben vezették be, 2009. január 1-től új épületek használatbavétele esetén kötelező, 2012. január 1-je óta pedig használt épületek eladása és bérbeadása esetén is.

2013. január 1-je óta hitelesíteni is kell

A tanúsítványokat HET-számmal kell hitelesíteni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mérnök elkészíti az energetikai számításokat és feltölti a központi nyilvántartásba, ahol ellenőrzik és archiválják a dokumentumot. Ha a tanúsítvány 2013. január 1-ét követően készült és nem rendelkezik HET-számmal, akkor nem hiteles, és így nem felel meg az előírásoknak.

2024 óta szigorított skála

Jelenleg is szigorúbb energetikai besorolások vannak érvényben, a skála 12 tagú. Az alábbi táblázatban nézheti meg az egyes osztályokat.

A+++ A++ A+ A B C D E F G H I

A régi energetikai besorolások érvényüket vesztik, de minden korábbi szakvélemény aktualizálható pótlap igénylésével.

2024-től az új épületekre vonatkozó szabályok

2024-től szigorított energetikai követelményeknek kell megfelelnie minden új építésű ingatlannak. Az ún. közel nulla energiaigény követelményszintje alapjaiban formálja át az új épületekkel szemben támasztott energiahatékonysági elvárásokat. A fenti energetikai skálán legalább A besorolást kell elérni, azonban ez csak az újonnan épülő ingatlanokra vonatkozik, már meglévő épületekre nem vonatkozik semmilyen szigorítás.

További népszerű cikkek a Tudástárban

Energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül?
Energetikai tanúsítvány pótlap
DD energetikai besorolási osztály
CC energetikai besorolási osztály
A fajlagos hőveszteségtényező