Energetikai Tudástár
Kinek kell fizetnie az energetikai tanúsítványt?

Kinek kell fizetnie az energetikai tanúsítványt?

Írta: Gali András

Az energetikai tanúsítvány elkészíttetésének költségét az a személy fizeti, akire vonatkozik az elkészíttetés feladata. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb eseteket.

Adásvétel esetén az eladó készítteti el és ő is fizeti

Az energetikai tanúsítvány költségének fizetése az eladót terheli. Az energetikai tanúsítványról a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet » közöl részletes szabályokat. A rendelet egyértelműen leírja, hogy eladás esetén a vevő át kell hogy vegye a tanúsítványt az eladótól. Ebből következik, hogy mindig a tulajdonos feladata rendelkezni a tanúsítvánnyal, így ha az aktuális tulajdonos (eladó) még nem rendelkezik vele, akkor az ő feladata elkészíttetni azt. A tanúsítás költségét tehát az eladó állja. Ha a tulajdonos már rendelkezik korábban készült energetika itanúsítvánnyal, akkor azt nyugodtan felhasználhatja, a szakvélemény 10 évig érvényes.

Bérbeadás esetén a bérbeadó

A bérbeadónak kell fizetnie tanúsítás költségeit. A vonatkozó rendelet szerint bérbeadás esetén a bérlőnek át kell vennie a tanúsítványt a bérbeadótól. Ha a bérbeadó nem rendelkezik a tanúsítvánnyal, akkor saját költségén el kell készíttetnie, és a bérlőnek át kell adnia legkésőbb a bérleti szerződés aláírásakor.

Új épület építése (használatbavétele) esetén az építtető fizeti

Új épület építése esetén használatbavételi engedélyezési illetve tudomásulvételi eljárásokhoz kötelező mellékelni a tanúsítványt, ilyenkor az építtető feladata gondoskodni a szakvélemény rendelkezésre állásáról, a mérnöki költségeket neki kell fizetnie.

Energetikai pályázathoz a tulajdonos

A tulajdonos gondoskodik a tanúsítvány elkészíttetéséről, ha energetikai korszerűsítési támogatásra pályázik. A pályázatok kötelező melléklete 2 db energetikai szakvélemény és egy mérnöki nyilatkozat, amelyről többet tudhat meg pályázatokról szóló oldalunkon »

A jogszabály így rendelkezik:

Részlet a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendeletből »

„Az e rendelet hatálya alá tartozó épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása vagy bérbeadása tárgyában - a (4) bekezdésben meghatározottak kivételével - készült szerződés tartalmazza

a) annak rögzítését, hogy e rendelet rendelkezései szerint kell-e tanúsítványt készíteni,

b) a tanúsítvány azonosító kódját, és

c) a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az azonosító kód szerinti tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól vagy a bérbeadótól átvette.”

El lehet-e térni a fentiektől, fizetheti-e például a vevő a tanúsítást?

Igen. A szerződő felek megegyezhetnek arról, hogy az elkészíttetést és a mérnöki díj fizetését a vevő/bérlő átvállalja.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Kinek kell fizetnie az energetikai tanúsítványt?
Energetikai tanúsítvány pótlap
Garázsra kell energetikai tanúsítvány?
A hőátbocsájtási tényező (U érték)
BB energetikai besorolási osztály