Energetikai Tudástár
DD energetikai besorolási osztály

DD energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Tájékoztató oldalunk a 2023-ig használt DD energetikai besorolásról.

FONTOS: a DD osztály már nincs használatban, helyébe lépett a D energetikai besorolás.

Hivatalos megnevezés: „DD - Korszerűt megközelítő”

A DD osztály hivatalos elnevezése „Korszerűt megközelítő”, amely jól szemlélteti a jelenlegi energetikai elvárások szerinti megítélését. Az ebbe a kategóriába sorolt ingatlanok mérsékelt energiafogyasztásúak, a tulajdonos rezsiköltségei kedvezőek. Általában az elmúlt 10 évben épült ingatlanok tartoznak ebbe az osztályba, valamilyen aprónak mondható hiányossággal, amely megakadályozza, hogy elérjék a CC minősítést.

Mi a feltétele a DD osztály elérésének?

A DD energetikai osztály

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 131 és 160 közé esik.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 131 és 160 KWh/m²a közé esik, a lakóingatlan DD minősítést kap. Ha az érték 131-nél alacsonyabb, akkor CC energiaosztályt » kap, ha 160-nál magasabb, akkor EE osztályt » kap az ingatlan. Fogalommagyarázat itt »

Mit jelent a dupla betűjelzés?

Jelenleg (2024) dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, egy betűs rendszerrel, amelyet 2015-ig alkalmaztak. Az egy betűs „D” besorolású és a két betűs „DD” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás weboldalán díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy frissítő előlap letöltésével.

Hasonlítsa össze a DD osztályt a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat a DD kategóriához képest.



Becsülje meg a várható rezsiköltségeket

Az energetikai tanúsítványban megtalálható, hogy a besorolás alapján mekkora energiafogyasztás várható. Bár a rezsiköltségek jelentősen függnek az üzemeltető szokásaitól is - pl. mennyire fűt, mennyit szellőztet, stb. - mindenképp érdemes megkeresni az adatokat a dokumentumban.

Milyennek számít a DD kategória energiahatékonysági szempontból?

A szerző szubjektív véleménye szerint jónak, ezen ingatlanok energiahatékonysága jó, az üzemeltető rezsiköltségei mérsékeltek. Az alábbi ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását tudja megnézni, ebből láthatja, a többi osztályhoz képest hogyan szerepel a DD kategória. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a közelmúltban tanúsított lakóingatlanok 12 %-a tartozik ebbe a kategóriába. Az ettől jobb minősítést elért ingatlanok aránya körülbelül 20 %, a rosszabbat elért ingatlanok aránya 68 %.

Az energetikai besorolások megoszlása, DD osztály kiemelve

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

"A+" energetikai besorolási osztály
BB energetikai besorolási osztály
A nettó alapterület
Az energetikai tanúsítványok nyilvántartása
"A+++" energetikai besorolási osztály