Energetikai Tudástár
"A++" energetikai besorolási osztály

"A++" energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Az alábbiakban részletesen megismerheti az „A++” energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit. Ez a minősítés 2024-től kezdve használatos, korábban enyhébb szigorúságú energiaosztályok voltak érvényben.

Az „A++” energetikai besorolás

Az „A++” energetikai besorolás a legjobb osztályok egyike, ezek az épületek energetikailag hatékonyak, minimális energiafogyasztásúak. Ez a kategória használatos a korábbi AA++ helyett, ugyanis a régi, dupla betűs besorolásokat kivezették.

A közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél magasabb besorolás

A „közel nulla energiaigényű” épületek követelményszintje az új épületek építésekor alkalmazandó előírás, amely számos energetikai paraméterét meghatározza az új építésű ingatlanoknak. Az „A++” energetikai besorolás teljesíti, sőt túlteljesíti ezt a szintet, ugyanis a gyengébb osztályok, azaz az „A+” és az „A” kategóriák is elegendőek 2024-től. Itt olvashat részletesen az új építésű ingatlanok követelményeiről. Meglévő ingatlanokra természetesen nincs minimálisan elérendő osztály, azok bármilyen energetikai besorolást kaphatnak.

Mi a feltétele az „A++” osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemzője a követelményérték 0 és 50%-a közé esik.

Számszerűsítve: a követelményérték jelenleg 76,0 kWh/m²év, ehhez kell százalékos értékkel viszonyítani az energiaosztályt. Ha a tanúsító által kiszámolt energiafogyasztás 0 és 38 kWh/m²év közé esik, a lakóingatlan „A++” minősítést kap. Ha az érték 38-nál alacsonyabb, akkor A+++ energetikai besorolást kap, ha 38-nál magasabb, akkor A+ energetikai besorolást kap az ingatlan.

A++ energetikai besorolási osztály, azaz A két plusz

Az energetikai tanúsítvány az épület szén-dioxid-kibocsátását is értékeli

Az energetikai tanúsítványban talál egy másodlagos besorolási kategóriát is, amely az épület szén-dioxid-kibocsátását értékeli. Ez az osztályzat lényegében azt mutatja meg, hogy az épület mennyire környezetbarát. A szén-dioxid-kibocsátásara vonatkozó „A++” kategóriát akkor kapja egy lakóingatlan, ha a CO2 kibocsátás a követelményérték 0 és 50%-a közé esik. A vonatkozó követelményérték jelenleg 20 kg/m²év [kilogramm-per-négyzetméter-év], azaz ha a tanúsító által kiszámolt szén-dioxid-kibocsátás 0 és 10 kg/m²év közé esik, a lakóingatlan „A+++” osztályt kap. Ha az érték 10-nél alacsonyabb, akkor A+++ energetikai besorolást kap, ha 10-nél magasabb, akkor A+ energetikai besorolást kap az ingatlan.

2024 óta egy betűs jelölés

Jelenleg (2024) egy betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, dupla betűs rendszerrel, amelyet 2023-ig alkalmaztak. Az egy betűs „A++” besorolású és a két betűs „AA++” besorolású épület energiahatékonysága különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. Fontos, hogy már csak az „A++” osztály használható, a korábbi energetikai tanúsítványok érvényüket vesztették.

Milyennek számít az „A++” besorolás energiahatékonysági szempontból?

A szerző véleménye szerint rendkívül jónak, ezen ingatlanok energiahatékonysága extrém magas. Ezek az épületek a legmagasabb szintű műszaki elvárásokat is túlteljesítik.

A várható rezsiköltség közel nulla

Az „A++” energetikai besorolású épületek rezsiköltsége már alig mérhető, gyakorlatilag a téli napsütés is befűti a házat. A tulajdonos extrém alacsony energiaszámlákra számíthat, ezek az épületek minden szempontból korszerűek, energiahatékonyságuk kimagaslóan jó.

Hasonlítsa össze az „A++” energetikai besorolást a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat az „A++” energetikai besoroláshoz képest.Fogalommagyarázat

Az energetikai besorolás meghatározásának alapja az összesített energetikai jellemző, amely az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása (részletek »). Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: kWh/m²év (kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az adott ingatlanra vonatkozó értéket megtalálja az energetikai tanúsítvány összefoglaló előlapján.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Adásvétel energetikai tanúsítvány nélkül?
Mit jelent az energetikai tanúsítvány?
Miért kaphat rossz minősítést egy ingatlan?
Az energetikai tanúsítvány érvényessége
A fajlagos hőveszteségtényező