Energetikai Tudástár

Az összesített energetikai jellemző

Az összesített energetikai jellemző
Írta: Gali András

Az összesített energetikai jellemző az épület energiahatékonysági mutatószáma. Minél alacsonyabb az értéke, annál kisebb az épület energiafogyasztása.

Ez tudható meg belőle

Az összesített energetikai jellemző tulajdonképp az épület energiahatékonyságát megmutató szám, amely az épület minden energiafogyasztási paraméterét magába foglalja. Figyelembe veszi épület hőszigeteltségét, a nyílászárókat, a gépészeti berendezések hatásfokát, a felhasznált energiahordozókat, megújuló energiaforrásokat, egy szóval mindent, ami energetikailag releváns.

Mértékegysége: kWh/m²/a {Kilowattóra-per-négyzetméter-per-év}.

Jogszabályi definíciója: az épület energiafelhasználásának hatékonyságát jellemző számszerű mutató, amelynek kiszámítása során figyelembe veszik az épület telepítését, a homlokzatok benapozottságát, a szomszédos épületek hatását, valamint más klimatikus tényezőket, az épület hőszigetelő képességét, épületszerkezeti és más műszaki tulajdonságait, az épülettechnikai berendezések és rendszerek jellemzőit, a felhasznált energia fajtáját, az előírt beltéri légállapot követelményeiből származó energiaigényt, továbbá a sajátenergia-előállítást.

Alternatív megfogalmazással: az épület számított éves energiafogyasztását elosztjuk a fűtött alapterülettel, hogy megkapjuk az egy négyzetméterre vonatkozó értéket, azaz az összesített energetikai jellemzőt.

Egy négyzetméterre vonatkozó (fajlagos) érték

Az összesített energetikai jellemző ún. fajlagos érték, ami azt jelenti, hogy egy négyzetméter fűtött alapterületre vetítve mutatja meg az éves energiafogyasztást. A gyakorlatban ennek az az előnye, hogy két teljesen különböző épület is azonnal összehasonlítható az energiahatékonysága szerint, függetlenül attól, hogy azok mekkorák.

Az összesített energetikai jellemző alapján meghatározott energetikai osztályok

Követelménye: 100 kWh/m²/a

Új lakóépületek esetében legfeljebb 100 kWh/m²/a lehet, a közel nulla energiaigényű épületek előírásainak megfelelően. Azon új épületek, amelyeknek ettől magasabb összesített energetikai jellemzőjük, nem kaphatnak használatbavételi engedélyt. Meglévő (tehát nem új építésű) ingatlanoknál nincs előírt értéke az összesített energetikai jellemzőnek, „annyi amennyi", a tulajdonosnak nem kell számolnia semmilyen következménnyel.

Az energetikai besorolások is ettől függnek

Az energetikai tanúsítványban kiadott besorolási osztályok az összesített energetikai jellemző alapján kerülnek meghatározásra. A mellékelt ábrán olvashatja le, hogy mekkora számszerű érték milyen besorolást eredményez.

A magas számok nagy fogyasztást jelentenek

A magas (több százas) számértékek energiapazarló épületet jelentenek, 311 KWh/m²/a felett páldául már a HH - Gyenge kategóriát kapják az ingatlanok, ettől rosszabb minősítés esetén már fájóan magas rezsi számlákra számíthatunk.

Pontos mérnöki számítást szeretne?

Az összesített energetikai jellemző pontosan meghatározható érték, a kiszámítás módját jogszabály határozza meg. Írja meg nekünk, milyen mérnöki kérdésre szeretne választ kapni, kérje ajánlatunkat!

További népszerű cikkek a Tudástárban

Megújuló energiaforrások 2023
JJ energetikai besorolási osztály
Miért kaphat rossz minősítést egy ingatlan?
Az energetikai tanúsítvány érvényessége
BB energetikai besorolási osztály