Energetikai Tudástár

Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?

Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?
Írta: Gali András

Tudja meg, hogy mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi alapján határozzák meg az árat a szolgáltatók, általánosan mit tartalmaz a szolgáltatás, és hogy Ön mire legyen figyelmes.

Nincs egységes ár

Az energetikai tanúsítvány készítésének nincs hatósági ára, azaz szabadáras, a különböző szolgáltatóknál eltérő áron rendelhető meg. Az ügyfél által fizetendő végösszeg általánosan 15.000 Ft és 50.000 Ft között alakul.

Ettől függ, hogy mennyibe kerül: mekkora az ingatlan, hol van

Az, hogy mennyibe kerül a tanúsítvány, leginkább attól függ, hogy a készítő mérnöknek mennyi időt kell fordítania az elkészítésére. Az időráfordítás egyrészt az épület méretével arányos, másrészt az odautazással töltött időtől függ. Az Országos Tanúsító Központ célja, hogy mindig az ingatlanhoz legközelebbi mérnökre szabva adjuk az ajánlatot, így tartva alacsonyan az utazással arányos költségeket.

Itt keresheti meg, hogy a mi árajánlatunk szerint mennyibe kerül

Mit tartalmaz az energetikai tanúsítvány szolgáltatás?

Ideális esetben az energetikai tanúsítvány ára az összes alábbit tartalmazza:

Helyszíni felmérés mindenképp legyen az árban

Használt ingatlanok esetén kiszállás nélkül nem készíthető energetikai tanúsítvány. Mivel kötelező helyszíni szemlét tartania a készítő mérnöknek, így a tanúsítvány árának ezt tartalmaznia kell. Azok a szolgáltatók, akinél szemle nélkül (olcsóbban) megrendelhető a tanúsítás, nem tartják be az előírásokat a munka során.