Energetikai tanúsítvány
ingatlan eladáshoz, adásvételi szerződéshez

Elkészítjük bármilyen ingatlan energetikai tanúsítványát az eladáshoz.

Energetikai tanúsítvány

Ez a tulajdonos feladata

A fentieket a vonatkozó kormányrendelet írja elő.

Hitelesen, HET számmal

Az adásvételi szerződéshez HET számmal rendelkező, azaz Hiteles Energetikai Tanúsítvány szükséges. A HET szám tulajdonképpen egy egyedi azonosító sorszámot jelent, amit az Országos Építésügyi Nyilvántartás rendel az adatbázisban regisztrált dokumentumokhoz. A szám a szakvélemény első oldalának jobb felső sarkában található (lásd a mellékelt ábrán), valódisága fél perc alatt ellenőrizhető itt. Ha tőlünk rendel szolgáltatást, garantáltan a fentiek szerinti szakvéleményt kap, amely az ingatlan eladása során minden szempontból megfelelő és felhasználható.

Eladás esetén lakásokra és családi házakra is

A vonatkozó jogszabály szerint társasházi lakások, családi házak (és bármilyen más lakhatási célú ingatlan) eladásakor el kell készíttetni az energetikai tanúsítványt. A dokumentumnak rendelkezésre kell állnia legkésőbb az adásvételi szerződés aláírásakor - erről a tulajdonos (eladó) gondoskodik.

Az e rendelet hatálya alá tartozó épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása vagy bérbeadása esetén - a (4) bekezdésben meghatározottak kivételével - az eladónak vagy a bérbeadónak a szerződés megkötésének napjáig be kell mutatnia a tanúsítványt vagy annak másolatát a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és legkésőbb a birtokbaadás napjáig át kell adnia a tanúsítványt vagy annak másolatát a vevőnek vagy a bérlőnek.

Az eladó szerzi be az energetikai tanúsítványt

Ingatlan eladás esetén a tulajdonos (eladó) feladata az energetikai tanúsítvány elkészíttetése. Adásvételkor az eladó a dokumentumot vagy annak másolatát át kell, hogy adja a vevőnek.

Nézze meg helyi ajánlatunkat

Segítünk eligazodni az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban

Bármilyen kérdése merül fel, ügyfélszolgálatunk biztosan tud válaszolni rá. Az Országos Tanúsító Központ egy mérnöki hálózat, amely energetikai tanúsítványok készítésével foglalkozó szakembereket fog össze. Magyarországon jelenleg csak egyféle hiteles energetikai tanúsítvány létezik (minta itt), a dokumentumok az OÉNY rendszerével készülnek, és egyedi sorszámmal vannak ellátva. Eladás esetén ilyenre van szükség. Garantáljuk, hogy a tőlünk kapott energiatanúsítványt minden hivatalos szerv és hatóság elfogadja az adásvétel során.

Ezekre az ingatlanokra nem kötelező az energetikai tanúsítvány

Az alábbi esetekben az ingatlan adásvétele energetikai tanúsítvány nélkül is lehetséges, a jogszabály szerint ugyanis nem kötelező rendelkeznünk vele:

Így zajlik szolgáltatásunk

1

Felvesszük a rendelést

Megrendelését rögzítjük, e-mailben visszaigazoljuk. Helyi szakembert rendelünk ki, aki egyezteti Önnel a szemle időpontját.

2 perc
2

Felmérjük az ingatlant

A tanúsítványt készítő mérnök felméri az ingatlant, minden műszaki adatot felvesz, amire szükség van az energetikai számításokhoz.

30 perc
3

Megkapja az energiatanúsítványt

A hiteles energiatanúsítvány elkészül, amelyet digitálisan kap meg, illetve személyesen is átvehet helyi tanúsítótól.

2-3 munkanap