Energetikai Tudástár
Az energetikai tanúsítvány érvényessége

Az energetikai tanúsítvány érvényessége

Írta: Gali András

Bemutatjuk, meddig érvényes az energetikai tanúsítvány, mikor válik érvénytelenné, illetve mikor kell újat csináltatni.

10 évig érvényes

A hiteles energetikai tanúsítvány a kiállítástól számítva 10 évig érvényes (jogi kifejezéssel: hatályos). A készítő mérnöknek fel kell töltenie az épületről készült energetikai számításokat az Országos Építésügyi Nyilvántartásba (OÉNY), így hitelesítve azokat. Az ide történő feltöltés dátuma jelenti a kiállítás időpontját, a tanúsítvány érvényessége ekkortól számítandó. A kiállítás dátumát az összesítő (első) lapon a bal alsó sarokban találja, a tíz éves érvényesség innentől számítandó. A hitelesítést az ún. HET szám » igazolja, amelyről külön részletes cikket írtunk, melyet a hivatkozásra kattintva érhet el.

Az alábbi esetekben veszíti el érvényességét az energetikai tanúsítvány

Ha a fentiek egyike sem történik meg, akkor az energetikai tanúsítvány korlátlanul felhasználható, akár többször is, a 10 éves érvényességi időn belül. A szakvélemény az adott ingatlanra készül, így az esetleges tulajdonosváltás nem befolyásolja az érvényességét. Ha a fenti okok miatt érvényét veszti a tanúsítvány, a minőségi osztályba sorolását ismételten el kell végezni, amennyiben eladás vagy bérbeadás történik. Részletek a tanúsítványról szóló kormányrendeletben.

Mikor kell újat készíttetnie?

Új energetikai tanúsítványt kell készíttetnie, ha az ingatlant eladja/bérbe adja, és

Ha több tanúsítvány készült az épületről akkor az utolsó az érvényes

A rendelet szerint "új tanúsítvány készítésével az előző hatályát veszti". Tehát ha több szakvélemény készült az épületre, mindig a legutolsó az érvényes. Az itt hivatkozott OÉNY oldalon » a helyrajzi szám segítségével tudjuk megkeresni, hogy az adott épületre készült-e tanúsítvány (az összes megjelenik), illetve milyen dátummal. A „keresés helyrajzi szám szerint” gombra kattintsunk, és ha jól adtuk meg az adatokat, meg fognak jelenni az adott ingatlanra elkészített tanúsítványok.

A 2016. január 1. előtt készült tanúsítványokhoz pótlap szükséges

Ha az épület hiteles tanúsítványa 2015-ben vagy azt megelőzően készült, az energetikai tanúsítvány már nem érvényes, mivel időközben szigorodtak a besorolási osztályok. A könnyebb megkülönböztetés miatt a korábbi egy betűjelzés (pl. A+) helyett két betűt használnak (pl. AA+). Ha Önnek ilyen tanúsítványa van, egy új összefoglaló pótlap kiállítására lesz szükség, amely átszámolja a korábbi osztályzatot a jelenleg használtra. A pótlap lekérése díjmentes, egyszerűen megteheti ezen az oldalon » Természetesen erre csak abban az esetben van szükség, ha a szakvéleményt újra fel akarja használni.

Népszerű cikkek a Tudástárban

GG energetikai besorolási osztály
Passzívház hőszigetelési vastagságok
Mi a jelentős felújítás?
AA++ energetikai besorolási osztály
Új épületekre vonatkozó energetikai előírások: 2024