Energetikai Tudástár
II energetikai besorolási osztály

II energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Tájékoztató oldalunk a 2023-ig használt II energetikai besorolásról.

FONTOS: az II osztály már nincs használatban, helyébe lépett az I energetikai besorolás.

Hivatalos megnevezés: „II - Rossz”

Az II osztály hivatalos elnevezése „Rossz”, amely pontosan szemlélteti az érintett ingatlanok energiahatékonysági megítélését. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok súlyosan elavultak, a tulajdonos rezsiköltségei kiemelten magasak. Jellemzően a 60-as, 70-es években épült családi házak, „kockaházak”, régebbi vályogházak tartoznak ide. Az ide tartozó épületek nem estek át felújításon, az eredeti épületszerkezeteket és nyílászárókat találjuk meg bennük, rossz hatásfokú épületgépészettel (gázkonvektor, elektromos bojler).

A II energetikai osztály

Mi a feltétele az II osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 401 és 500 közé esik. Fogalommagyarázat »

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 401 és 500 KWh/m²a közé esik, a lakóingatlan II minősítést kap. Ha az érték 401-nél alacsonyabb, akkor HH » minősítést kap, ha 501-nél magasabb, akkor JJ » minősítést kap az ingatlan.

Mit jelent a dupla betűjelzés?

Jelenleg dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, egy betűs rendszerrel, amelyet 2015-ig alkalmaztak. Az egy betűs „I” besorolású és a két betűs „II” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás weboldalán díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy pótlap letöltésével.

Hasonlítsa össze az II osztályt a többi kategóriával

Az alábbiakban egy számítással segítünk szemléltetni az energetikai osztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy kategóriát, és megmutatjuk, mekkora eltérésre számíthat az energiahatékonyságban.



Becsülje meg a várható rezsiköltségeket

Az energetikai tanúsítványban megtalálható az ingatlan várható fogyasztása energiahordozók szerinti bontásban. A tényleges rezsiköltség nem csak az épülettől függ, hanem a lakók fogyasztási szokásaitól is (például, hogy ki hány fokot tart, mennyit szellőztet, mennyi melegvizet használ). A tanúsítványban átlagos fogyasztás mellett kiszámított értékeket talál, érdemes megkeresni őket a dokumentumban, mert az II besorolás teljesen elvaultnak számít.

Milyennek számít az II kategória energiahatékonysági szempontból?

A szerző véleménye szerint rossznak, ezen ingatlanok energiahatékonysága súlyosan elavult, az üzemeltető rezsiköltségei rendkívül magasak. Az ingatlan üzemeltetési költségei kiemelt terhet rónak a tulajdonosra. Az alábbi ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását tudja megnézni, ebből láthatja, a többi osztályhoz képest hogyan szerepel az II kategória. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a közelmúltban tanúsított lakóingatlanok 10 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Az energetikai besorolások megoszlása, II osztály kiemelve

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Mikor és mitől lesz hiteles az energetikai tanúsítvány?
HH energetikai besorolási osztály
Régi energetikai besorolások (2023-ig)
Adásvétel energetikai tanúsítvány nélkül?
"I" energetikai besorolási osztály