Energetikai Tudástár
JJ energetikai besorolási osztály

JJ energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Az alábbiakban részletesen megismerheti a JJ energetikai besorolást, és az ide tartozó ingatlanok jellemzőit.

Hivatalos megnevezés: „JJ - Kiemelkedően rossz”

A JJ osztály hivatalos elnevezése „Kiemelkedően rossz”, amely jól szemlélteti a mai energetikai elvárások szerinti megítélését. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok súlyosan energiapazarlóak, gyakran olyan kialakításokkal, amelyek már az építés idejében sem számítottak megfelelőnek.

A JJ energetikai osztály

Mi a feltétele a JJ osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 500 feletti.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 500 KWh/m²/a fölé esik, a lakóingatlan JJ minősítést kap. Ha az érték 500-nál alacsonyabb, akkor II minősítést » kaphat az ingatlan. Fogalommagyarázat itt »

A dupla betűjelzés jelentése

Jelenleg dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összekeverhető a régi, egy betűs rendszerrel, amelyet 2015 év végéig alkalmaztak. Az egy betűs „J” besorolású és a két betűs „JJ” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás weboldalán díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy pótlap letöltésével.

Hasonlítsa össze a JJ energiaosztályt a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat a JJ kategóriához képest.Becsülje meg a várható rezsiköltségeket

Az alábbiakban megnézheti, hogy az energetikai besorolás és az ingatlan alapterülete alapján mennyi lesz az éves energiaszámla a jelenlegi (2022) energiaárak mellett. A becsült érték a fűtés mellett tartalmazza a meleg víz készítés energiaigényét is, átlagos fogyasztási szokások mellett.Milyennek számít a JJ kategória energiahatékonysági szempontból?

Kiemelkedően rossznak. Ezen ingatlanok energiahatékonysága teljesen elavult, az ingatlan üzemeltetési költségei súlyosan magasak. Az alábbi ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását tudja megnézni, ebből láthatja, a többi osztályhoz képest hogyan szerepel a JJ kategória. Az országos statisztika alapján ez az ingatlanok 6 százaléka.

Az energetikai besorolások megoszlása, JJ - Kiemelkedően rossz osztály kiemelve

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

II energetikai besorolási osztály
Kazáncsere kondenzációs készülékre
Új épületekre vonatkozó energetikai előírások: 2022
Mikor kell energetikai tanúsítvány?
AA++ energetikai besorolási osztály