Energetikai Tudástár
"A" energetikai besorolási osztály

"A" energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Az alábbiakban részletesen megismerheti az „A” energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit. Ez a minősítés 2024-től kezdve használatos, korábban enyhébb szigorúságú energiaosztályok voltak érvényben. Az „A” besorolást új épületek építésekor kötelezően el kell érni, azaz ettől jobbat építeni lehet, rosszabbat nem.

Az „A” energetikai besorolás

Az „A” energetikai besorolás jelenti a 2024-től érvényben lévő „közel nulla energiaigény” építésügyi előírásainak megfelelő szintet. Az „A” energetikai osztály a legjobbak közé tartozik, ezek az épületek energiahatékonyak, minimális energiafogyasztásúak. Ez a kategória használatos a korábbi AA helyett, ugyanis a régi, dupla betűs besorolásokat kivezették.

A közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő besorolás

A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje az új épületek építésekor alkalmazandó előírás, amely több energetikai paraméterét is meghatározza az ingatlanoknak, ilyen a beépíthető nyílászárók minősége, a hőszigetelések mértéke és a fűtési rendszer bizonyos paraméterei. Itt olvashat részletesen az új építésű ingatlanok követelményeiről »

Mi a feltétele az „A” osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemzője a követelményérték 90 és 100%-a közé esik.

Számszerűsítve: a követelményérték jelenleg 76,0 kWh/m²év, ehhez kell százalékos értékkel viszonyítani az energiaosztályt. Ha a tanúsító által kiszámolt energiafogyasztás 68,4 és 76,0 kWh/m²év közé esik, a lakóingatlan „A” minősítést kap. Ha az érték 68,4-nél alacsonyabb, akkor A+ energetikai besorolást kap, ha 76,0-nál magasabb, akkor B energetikai besorolást kap az ingatlan.

A energetikai besorolási osztály

Az energetikai tanúsítvány a szén-dioxid-kibocsátást is értékeli

Az energetikai tanúsítványban talál egy másodlagos besorolási kategóriát is, amely az épület szén-dioxid-kibocsátását minősíti. Ez az osztályzat lényegében azt mutatja meg, hogy az épület mennyire környezetbarát (vagy környezetszennyező). A szén-dioxid-kibocsátásara vonatkozó „A” kategóriát akkor kapja egy lakóingatlan, ha a CO2 kibocsátás a követelményérték 90 és 100%-a közé esik. A vonatkozó követelményérték jelenleg 20 kg/m²év [kilogramm-per-négyzetméter-év], azaz ha a tanúsító által kiszámolt szén-dioxid-kibocsátás 18 és 20 kg/m²év közé esik, a lakóingatlan „A” osztályt kap. Ha az érték 18-nál alacsonyabb, akkor A+ energetikai besorolást kap, ha 20-nál magasabb, akkor B energetikai besorolást kap az ingatlan.

2024 óta egy betűs jelölés

Jelenleg egy betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, dupla betűs rendszerrel, amelyet 2023-ig alkalmaztak. Az egy betűs „A” besorolású és a két betűs „AA” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. Fontos, hogy már csak az „A” osztály használható, a korábbi energetikai tanúsítványok érvényüket vesztették.

Milyennek számít az „A” besorolás energiahatékonysági szempontból?

A szerző véleménye szerint kiemelkedően jónak, ezen ingatlanok energiahatékonysága kiemelten magas, így mindenképp a „megvételre ajánlott” kategóriába esnek. Az épületek nagyon kis százaléka éri el ezt a szintet.

A várható rezsiköltség rendkívül alacsony

Az „A” energetikai besorolású épületek rezsiköltsége minimális, azaz ahogy a hivatalos követelményszint megnevezése is mutatja „közel nulla energiaigényű”. A tulajdonos nagyon alacsony energiaszámlákra számíthat, ezek az épületek minden szempontból korszerűek, energiahatékonyságuk példamutató. Az energiafogyasztás számított értéke, amely az energetikai tanúsítványban megtalálható, kizárólag az épületre vonatkozik önmagában, nem tartalmazza a használattal összefüggő fogyasztást, például a háztartási gépek, főzés, világítás energiaigényét.

Hasonlítsa össze az „A” energetikai besorolást a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat az „A” energetikai besoroláshoz képest.Fogalommagyarázat

Az energetikai besorolás meghatározásának alapja az összesített energetikai jellemző, amely az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása (részletek »). Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: kWh/m²év (kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az adott ingatlanra vonatkozó értéket megtalálja az energetikai tanúsítvány összefoglaló előlapján.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Ablakcsere tudnivalók A-Z
Energetikai tanúsítvány pótlap
Az energetikai tanúsítványok rögzítése
Hogy számoljuk az alapterületet CSOK-hoz?
"F" energetikai besorolási osztály