Energetikai tanúsítvány használatbavételhez

Új épületekre - használatbavételi engedélyhez és tudomásulvételhez

Kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni az új építésű ingatlanok használatbavételéhez. Az alábbiakban megismerheti az előírásokat, illetve pár perc alatt árajánlatot kérhet Országos Tanúsító Központtól.

Energetikai tanúsítvány új épület használatbavételi engedélyéhez

Használatbavételhez kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni

Új épületek használatbavételekor kötelező energetikai tanúsítványt készíttetnie a tulajdonosnak. A szakvélemény hivatott igazolni, hogy az épület megfelel a hatályos energetikai előírásoknak.

Árajánlat kérése

Használatbavétel tudomásulvétele iránti kérelemhez mellékelni kell a tanúsítványt.

Családi házak használatbavétele általánosan az ún. használatbavétel tudomásulvételi eljárás keretében történik (részletek). A korábbi években használatbavételi engedélyt kellett kérni, ez az eljárási rend ma már csak az épületek bizonyos szűk körére vonatkozik, így cikkünkben nem ezt a kifejezést használjuk. Az energetikai tanúsítvány szempontjából nincs jelentősége, hogy az ingatlanra engedély vagy tudomásulvétel kell, a szakvélemény mindkét esetben kötelező. A köznyelv a lakhatási engedély kifejezést is használja ugyanerre az eljárásra.

Ezt kell tudnia:

Az energetikai tanúsítványnak legkésőbb a használatbavétel kérelmezésének időpontjáig kell elkészülnie (a szakvéleményt mellékelni kell a kérelemhez).

A jogszabály » szó szerint ezt írja elő: „Az építtetőnek a használatbavétel tudomásulvételére irányuló kérelem benyújtásáig az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó épületek esetén az energetikai tanúsítványt az OÉNY-ben ki kell állíttatnia.”

Az OÉNY az Országos Építésügyi Nyilvántartás rövidített neve. Ez a kormányzati portál regisztrálja és hitelesíti az energetikai tanúsítványokat. Magyarországon hiteles tanúsítványt csak az OÉNY rendszerével lehet kiállítani, minden tanúsító ezt használja. Ha a tanúsítvány az OÉNY-ben lett kiállítva, rendelkezik az ún. HET-számmal (lásd az alábbi mintán).

hitelesség a HET azonosító segítségével

A rendelet alapján minden új ingatlanra kell tanúsítvány, amelyek nem tartoznak a tanúsítási kivételek közé. Ismerje meg azokat az eseteket, amikor nem kell tanúsítvány. Az új épületek 99 százaléka a kormányrendelet hatálya alá esik, így valószínűleg az ön ingatlanja sem mentesül.

Legalább BB kategória 2022-től

BB besorolás újépítésre használatbavételhez

Ha az ingatlan használatbavétele 2022. június 30. után történik, új energetikai követelmények vonatkoznak rá. Ekkortól érvényesek a közel nulla energiaigény új épületekre vonatkozó előírásai. Ezek teljesülését a tanúsítványban elért legalább BB besorolás igazolja. Mivel a családi házak építése egyszerű bejelentés alapján végezhető, az építési hatóság csak a használatbavétel bejelentésekor vizsgálja meg, hogy teljesülnek-e az épületre vonatkozó követelmények. Természetesen BB-nél jobb besorolás is elérhető, a legjobb négy kategória mind megfelel (lásd ábra). Az új épületekre vonatkozó szabályokról külön cikket írtunk, ajánljuk figyelmébe. Részletes cikkben tárgyaljuk a kötelező hőszigetelési vastagságokat is.

Ha az ingatlanra nem készül energetikai tanúsítvány, illetve ha a besorolás nem éri el a BB kategóriát, a hatóság megtagadhatja a használatbavétel tudomásulvételét.

Mit vizsgálnak a tanúsítás során?

Általánosan az alábbiakat vizsgálja meg a tanúsító mérnök: az ingatlan alapterülete, fűtött légköbméter, határoló szerkezetek jellege és hőszigetelő képessége, benapozottság (tájolás), hőtermelők és más épületgépészeti berendezések, energiahordozók, megújuló energiaforrások.

A használatbavételhez készülő tanúsítvány semmiben nem különbözik egy meglévő épület véleményezésétől, azzal a kiegészítéssel, hogy új épületek esetében a jogszabály lehetőséget ad rá, hogy a tanúsítványt helyszíni szemle nélkül készítsék el. Ez utóbbi eset csak akkor alkalmazható, ha a felelős műszaki vezető igazolja, hogy az épületet a terveknek megfelelően építették meg.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Országos lefedettséggel várjuk megrendelését

Térkép

Az Országos Tanúsító Központ egy mérnöki hálózat, amely az energetikai tanúsítvány készítéssel foglalkozó szakembereket kapcsolja össze. Országosan 50 helyi partnerrel működünk együtt, mérnökeink az ország összes településén dolgoznak. A munkát az ingatlanhoz legközelebbi, szabad szakértő fogja végezni. A feltételeket garantáljuk, nem érheti Önt meglepetés, legyen szó használatbavételi engedélyről vagy meglévő ingatlan tanúsításáról.

Kapjon ajánlatot e-mailben

Árajánlat kérése