Energetikai Tudástár
Kerüljük el az energetikai felújítás buktatóit!

Kerüljük el az energetikai felújítás buktatóit!

Írta: Gali András

Ingatlanunk energiahatékonyságának növelésével komoly összeget takaríthatunk meg, akár rövid időszak alatt is. Bizonyos beruházások néhány év alatt megtérülnek, míg mások soha nem lesznek gazdaságosak. Összegyűjtöttük Önnek azokat az alapvető tudnivalókat, amire mindenképp érdemes odafigyelnie.

Milyen korszerűsítéssel takarítunk meg a legtöbbet?

Hogy mely korszerűsítési lehetőséggel fogunk a legtöbbet megtakarítani az energiafogyasztásban, azt megalapozottan meghatározni csak egy energetikai tanúsítvány elkészítése után lehetséges. A tanúsítványhoz olyan számítások készülnek, amelyek alapján forintra pontosan elemezhető, hogy egy hőszigetelés mekkora csökkenést okoz a rezsiköltségekben. Ha nem kívánunk szakembert bevonni a munkába, akkor az alábbi sorrendben érdemes az épület elemeit felfejleszteni.

  1. padlás hőszigetelés
  2. kazáncsere
  3. nyílászáró csere
  4. pincefödém hőszigetelés
  5. homlokzati hőszigetelés
  6. megújuló energiaforrások bevonása (napelem, napkollektor)

Hasznos tipp: váltsunk kondenzációs kazánra

Ha a kazánunk meghibásodik, mindenképp kondenzációs készülékre cseréljük! A kondenzációs elven működő gázkazánok hatásfoka 15-20%-kal magasabb, mint a hagyományos készülékeké. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy ilyen berendezéssel az éves gázfogyasztásunk ennyivel lesz alacsonyabb. Az EU rövidesen megszűntetni a nyílt égésterű készülékek forgalmazását, akárcsak a hagyományos ízzószálas villanykörtékkel tette.

Vastagabb hőszigetelést!

Első nekifutásra hajlamosak vagyunk a hőszigetelést tekinteni a beruházás legdrágább elemének. Ez hibás becslés, ugyanis a járulékos költségek összességében egyértelműen dominálnak a szigetelőanyag fölött: munkadíj, dűbelezés, ragasztás, üvegszövet hálózás, vakolás, nem beszélve az esetlegesen szükséges állványozásról.

Érdemes nagyobb vastagságú, jobb minőségű anyagokkal dolgoztatni, ugyanis a kivitelezett munka eredményén évtizedekig nem fogunk tudni gazdaságosan változtatni. Vegyük például egy 5 cm vastagságban elvégzett hőszigetelés esetét. Ez a vastagság már nem számít korszerűnek, a fűtési fogyasztás nem elég alacsony, de egy további szigetelés költségei lényegesen magasabbak az elérhető megtakarításnál, így a tulajdonos "bentragad" a jelenlegi állapotban, a felújítás anyagilag nem rentábilis.

Legalább három kivitelezőtől kérjünk ajánlatot!

Már az ajánlatkéréskor egyértelműen pontosítsuk, hogy mit várunk el, milyen garanciális feltételeink vannak. Legalább három helyről kérjünk árajánlatot, és ne feltétlenül az ár alapján válasszunk!

Az építőanyag gyártók és forgalmazók általában túlbecsülik termékeik minőségét és a beépítésükkel elérhető eredményeket. Az építőanyagokat megalapozottan összehasonlítani csak műszaki paraméterek és mérnök által készített energetikai számítások alapján lehet. Ha valaki az épület pontos ismerete nélkül jelenti ki, hogy mennyit fogunk megtakarítani a beruházással, biztosan megalapozatlanul beszél.

Mérnök bevonása akkor ajánlott, ha komplex, több épületszerkezetre kiterjedő energetikai fejlesztést kívánunk végezni. Ha pénzt és energiát fektetünk egy beruházásba, akkor érdemes a legjobb minőségben elvégeztetni azt, így évtizedeken át nem lesz vele újra problémánk.

További népszerű cikkek a Tudástárban

BB energetikai besorolási osztály
Kerüljük el az energetikai felújítás buktatóit!