Energetikai Tudástár

A hőátbocsájtási tényező (U érték)

A hőátbocsájtási tényező (U érték)
Írta: Gali András

A hőátbocsátási tényező egy alapvető energetikai mérőszám, amely a szerkezetet jellemzi a hővesztesége alapján. Értékét független laboratóriumi mérés támasztja alá. A pontos adatot a gyártók teszik közzé honlapjukon vagy a termék műszaki adatlapján.

U érték

A hőátbocsátási tényező szakmai jele az "U" érték, régi magyar jele a "K" érték (ezt már nem használjuk). Az U érték megmutatja az épületszerkezet hőveszteségét egy négyzetméterre vonatkoztatva.

Mértékegysége: W/m²K {watt-per-négyzetméter-kelvin}.

Jogszabályi definíciója: A rétegtervi hőátbocsátási tényező (U) a szerkezet általános helyen vett metszetére számított vagy a termék egészére, a minősítési iratban megadott [W/(m²K) mértékegységű] jellemző, amely tartalmazza nem homogén szerkezetek esetén a szerkezeten belül, jellemzően előforduló átlagos mennyiségben figyelembe vett pontszerű (rögzítési rendszerek, konzolok, csavarok, átkötővasak stb. által okozott) és vonalmenti (vázszerkezetek, hézagok, panelcsatlakozások stb. által okozott) hőhidak hatását is. (Megjegyzés: a szerkezetek csatlakozásánál - nyílásoknál, sarkoknál - keletkező hőhidak hatását nem számolva).

Alternatív megfogalmazással: mennyi energia áramlik ki a szerkezet egy négyzetméternyi részén, ha a belső és külső tér közötti hőmérséklet-különbség 1 Kelvin (ami ebben az esetben egyenlő egy Celsius fokkal, de a Kelvin használatos).

A hőátbocsátási tényező követelménye

A hőátbocsátási tényezőre energetikai követelmények vonatkoznak, a szabályozó rendelet az alábbi táblázat szerint maximálja az egyes épületszerkezet típusok U értékét. Külön cikkben tárgyaljuk, hogy az U követelményérték eléréséhez milyen vastag hőszigetelésre van szükség.

Szerkezet hőátbocsátási tényező követelménye U [W/m²K]
Homlokzati fal 0,24
Lapostető 0,17
Fűtött tetőteret határoló szerkezetek 0,17
Padlás és búvótér alatti födém 0,17
Árkád és áthajtó feletti födém 0,17
Alsó zárófödém fűtetlen terek felett 0,26
Üvegezés 1,0
Fa vagy PVC keretszerkezetű homlokzati üvegezett nyílászáró 1,1
Fém keretszerkezetű homlokzati üvegezett nyílászáró 1,4
Tetősík ablak 1,3
Homlokzati, vagy fűtött és fűtetlen terek közötti ajtó 1,4
Homlokzati, vagy fűtött és fűtetlen terek közötti kapu 1,8
Fűtött és fűtetlen terek közötti fal 0,4
Szomszédos fűtött épületek és épületrészek közötti fal 1,5
Lábazati fal, talajjal érintkező fal a terepszinttől 1 m mélységig 0,3
Új épületeknél a talajon fekvő padló a kerület mentén 1,5 m széles sávban 0,3

Az ablakok U értékére vonatkozó követelmények

Az ablakokról ezt kell tudni

A forgalmazók gyakran csak a legelőnyösebb rész (üvegezés - Ug) értékét adják meg, holott az egész ablak hőátbocsátási tényezője ettől mindig gyengébb, mert a tokszerkezet rosszabbul hőszigetel mint az üvegezés. Az energiafogyasztás és a követelmény szempontjából is az ablakok Uw értéke számít, amely a keretet és az üvegezést is figyelembe veszi, sőt számol az illesztésnél létrejövő hőhidakkal is.

Minél kisebb, annál jobb

Mivel a hőátbocsátási tényező egy egységnyi felületre vetítve, ugyanolyan körülmények között mutatja meg a szerkezeten át eltávozó hőáramot, így a különböző szerkezetek összehasonlíthatóak a várható hőveszteség szempontjából. Ha kisebb az U érték, kisebb az eltávozó energia, tehát jobban szigetel a szerkezet.

Pontos U érték számítást szeretne?

Ajánljuk figyelmébe mérnöki szolgáltatásunkat, amelynek a keretében meghatározzuk az adott szituációban legmegfelelőbb rétegrendet. Az U értéket pontosan kiszámítjuk a megfelelő épületfizikai szoftverrel. Lakóépület építésének egyszerű bejelentése eljáráshoz kötelező mellékelni a rétegrendek ellenőrzését, a követelmények teljesülését igazolni kell. Ha felújítást végez, pontosan megadjuk a hőszigetelés vastagságát és anyagát, segítünk konkrét típust választani.

Rétegrendi tervezés

12.000 Ft /rétegrend

szabvány szerint
számításokkal, méretezéssel, konzultációval

Megrendelés

A szerkezet U értéke biztosan megfelelő lesz.

A szerkezet hőszigetelésének vastagsága is megfelelő lesz.

Az építőanyagok kompatibilisek lesznek egymással.

A rétegrendet páratechnikailag is ellenőrizzük.

A fentiekről pontos, szabvány szerinti mérnöki számítást kap.

Igény szerint díjmentesen módosítunk a rétegrenden.

Kérdéseire válaszolunk telefonon vagy e-mailben.

A szolgáltatás nem tartalmaz kiszállást és felmérést, elkészítéséhez csak a tartószerkezet anyagát és vastagságát kell tudunk, ezt Ön adja meg számunkra. Konzultáció keretében egyeztetjük, a tervezendő szerkezettel kapcsolatos elvárásokat, meghatározzuk a műszakilag legideálisabb kialakítást. A megrendelést egy munkanapon belül rögzítjük, a fenti bruttó fizetendő díjat visszaigazoljuk, számítást 1-2 nap alatt elvégezzük, a díjat átutalással számlázzuk. Megrendelés

További népszerű cikkek a Tudástárban

Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?
Energetikai tanúsítvány 50 m² alatt?
A közel nulla energiaigény követelményszintje
Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY)
Energetikai tanúsítványok lekérdezése