Energetikai Tudástár
GG energetikai besorolási osztály

GG energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Tájékoztató oldalunk a 2023-ig használt GG energetikai besorolásról.

FONTOS: a GG osztály már nincs használatban, helyébe lépett a G energetikai besorolás.

Hivatalos megnevezés: „GG - Átlagost megközelítő”

A GG osztály hivatalos elnevezése „Átlagost megközelítő”, amely az épületállomány átlagos színvonalához viszonyítja a besorolást. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok energiafogyasztása már számottevő, aminek az oka általánosan az elavult épületszerkezetekben és épületgépészetben keresendő. Jellemzően a 90-es években épült házak tartoznak ide, és esetleg olyan régebbi épületek is, ahol már végrehajtottak valamilyen energiahatékonysági fejlesztést.

Mi a feltétele a GG osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 251 és 310 közé esik.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 251 és 310 KWh/m²a » közé esik, a lakóingatlan GG minősítést kap. Ha az érték 251-nél alacsonyabb, akkor FF » minősítés adható, ha 310-nél magasabb, akkor HH ».

A GG energetikai osztály a skálán

Jelenleg dupla betűs minősítéseket alkalmaznak

Jelenleg dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági osztályok jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, egy betűs rendszerrel, amelyet 2015.12.31-ig alkalmaztak. Az egy betűs „G” besorolású és a két betűs „GG” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt osztályozás kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás weboldalán díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy pótlap letöltésével »

Hasonlítsa össze a GG energiaosztályt a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk bemutatni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hány százalék eltérésre számíthat az energiafogyasztásban, a GG kategóriához képest.



Becsülje meg a várható rezsiköltségeket

Az energetikai tanúsítványban megtalálható az ingatlan várható fogyasztása energiahordozók szerinti bontásban, átlagos fogyasztási szokások mellett. Bár a rezsiköltségek jelentősen függnek az üzemeltető szokásaitól - pl. hány fokot tart, mennyit szellőztet, mennyi melegvizet használ, stb. - mindenképp érdemes megkeresni az adatokat a dokumentumban.

Milyennek számít a GG kategória energiahatékonysági szempontból?

Ezen ingatlanok energiahatékonysága már semmilyen szempontból sem megfelelő, az épületszerkezetek és az épületgépészet is nagy eséllyel elavult, az üzemeltető rezsiköltségei magasak. Az alábbi ábrán a magyar lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását tudja megnézni, ebből láthatja, a többi osztályhoz képest hogyan szerepel a GG kategória. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a lakóingatlanok 12 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. A magyar ingatlanok kb. 57 %-a kap ettől jobb minősítést, 30 %-a pedig rosszabbat.

Az energetikai besorolások és köztük a GG osztály

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Energetikai besorolások táblázata: 2024
Kötelező hőszigetelési vastagságok
Garázsra kell energetikai tanúsítvány?
Energetikai követelmények 2024
"H" energetikai besorolási osztály