Energetikai Tudástár
Energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül?

Energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül?

Írta: Gali András

Összefoglaltuk a kiszállás nélkül végzett tanúsítással kapcsolatos információkat.

Kiszállás nélkül nem készíthető tanúsítvány

A Magyar Mérnöki Kamara általános szakmai állásfoglalása szerint kiszállás és helyszíni felmérés nélkül nem készíthető hiteles energetikai tanúsítvány. Kivételt képez néhány speciális eset (például új épületek használatbavétele), ha a jogszabályban leírt más feltételek is teljesülnek. A helyszínen végzett műszaki szemle körülbelül félórás, ennyi időre van szüksége a mérnöknek a tanúsítvány alapjául szolgáló adatok rögzítéséhez.

Mit mér fel a tanúsító az ingatlanban a kiszálláskor?

A tanúsítvány kötelező melléklete: helyszíni fotók

A tanúsításra vonatkozó jogszabály alapján a szakvéleményhez kötelező mellékelni a helyszíni kiszálláskor készített fotókat az alábbiakról: minden homlokzat, jellemző hőleadó és annak szabályozása, jellemző ablak, a hőtermelő és hőtároló vagy más ilyen funkciót ellátó berendezés, megújuló energiájú gépészet (ha van) (pl. napkollektor, fotovillamos áramfejlesztő), belsőoldali hőszigetelés (ha van).

Energetikai tanúsítvány, amely nem fedi a valóságot

Bizonyos cégek helyszíni kiszállás és felmérés nélkül készítik az energetikai tanúsítványokat, megbízói adatszolgáltatás alapján. A gyakorlatban ez úgy zajlik, hogy a megbízó kitölt egy adatlapot, amelyen maga adja meg a számítás alapjául szolgáló paramétereket (a mérnöki felmérés helyett). Általános tanúsítói tapasztalat, hogy az így végzett munkába hiba csúszik. Gyakran a tulajdonos nincs tisztában az épület műszaki alapadataival, pontos alapterületével, épületgépészeti rendszereivel. Ha a tanúsítást kiszállás nélkül folytatják le, valószínűleg nem derül fény arra sem, ha a tulajdonos szándékosan félrevezető adatokat ad meg. Az Országos Tanúsító Központ validált szakemberei mindig helyszíni felmérés alapján dolgoznak, a kiszállás benne van az alapdíjakban, melyeket az irányítószám alapján azonnal láthat Ön is.

További népszerű cikkek a Tudástárban

AA++ energetikai besorolási osztály
A fajlagos hőveszteségtényező
DD energetikai besorolási osztály
II energetikai besorolási osztály
Panel belmagasságok