Energetikai Tudástár
Energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül?

Energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül?

Írta: Gali András

Összefoglaltuk a kiszállás nélkül végzett tanúsítással kapcsolatos információkat.

Kiszállás nélkül nem készíthető tanúsítvány

A Magyar Mérnöki Kamara általános szakmai állásfoglalása szerint kiszállás és helyszíni felmérés nélkül nem készíthető hiteles energetikai tanúsítvány. Kivételt képez néhány speciális eset (például új épületek használatbavétele), ha a jogszabályban leírt más feltételek is teljesülnek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy valakinek helyszíni szemlét kell tartania, és az energetikai tanúsítvány kiállításához szükséges adatokat felmérnie. Az előírások ugyanakkor nem zárják ki, hogy a vállalkozó helyett a megbízó végezzen szemlét, és ő szolgáltasson adatokat.

Mit kell felmérni az ingatlanban a kiszálláskor?

A tanúsítvány kötelező melléklete: helyszíni fotók

A tanúsításra vonatkozó jogszabály alapján a szakvéleményhez kötelező mellékelni a helyszíni kiszálláskor készített fotókat az alábbiakról: minden homlokzat, jellemző hőleadó és annak szabályozása, jellemző ablak, a hőtermelő és hőtároló vagy más ilyen funkciót ellátó berendezés, megújuló energiájú gépészet (ha van) (pl. napkollektor, fotovillamos áramfejlesztő), belsőoldali hőszigetelés (ha van).

Energetikai tanúsítvány online

Kiszállás és felmérés nélküli, megbízói adatszolgáltatású online energetikai tanúsítvány csak abban az esetben készíthető, ha a jogszabályban előírt feltételek maradéktalanul teljesülnek.

További népszerű cikkek a Tudástárban

Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?
Energetikai tanúsítvány pótlap
Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY)
Az összesített energetikai jellemző
Az energetikai tanúsítvány érvényessége