Elektromos kazán méretezés

Tudja meg, mekkora „villanykazán” kell

Villanykazán méretezés
  • hogy ellássa az épület fűtését,
  • elkerülve az alul- vagy túlméretezést,
  • mérnöki számítással alátámasztva.

Mekkora villanykazánt válasszunk?

Amikor az elektromos kazán méretének meghatározáshoz méretező programot, egyszerűsített képletet (pl. 10-20-30 W/m³, Watt-per-légköbméter) használunk, akkor a házunk műszaki paramétereit nem vesszük figyelembe. Ez tehát egy becslés, amelyet csak a költségek előzetes kalkulációjához javaslunk, a készülék megválasztásához nem. A legtöbb gyártó 4-6-9-12-15-18-21-24 kilowatt teljesítmény-lépcsőkben gyártja a készülékeit. Új építésű, legalább BB energetikai besorolású, közel nulla energiaigényű épületek esetén ezek a leggyakoribb teljesítmények:

Meglévő (régebbi) épületek esetén a szükséges fűtési teljesítmény szinte bármennyi lehet, nem lehet rá becslést adni.

Az elektromos kazán méretezése a hőszükséglet alapján

Az elektromos kazán méretezése mindig az épület tényleges hőszükséglete alapján történik. Mérnöki számítást készítünk, nem alkalmazunk becslést vagy ökölszabályokat. A számítás figyelembe veszi a szerkezetek hőszigetelését, a nyílászárók jellemzőit, sőt, az ablakokon át bejutó sugárzási energiát is. Az alábbiakban ismerheti meg szolgáltatásunkat.

Elektromos kazán méretezés

0-200 m² között

25.000 Ft

Kiszállás nélkül, építészeti tervek alapján Megrendelés

Precíz, szabvány szerinti mérnöki számítást kap.

Meghatározzuk az épület hőszükségletét.

Megadjuk az elektromos kazán teljesítményét.

Méretezzük a hőleadókat (padló-, fal-, mennyezet-fűtés, radiátorok).

A szolgáltatás nem tartalmaz kiszállást és felmérést, a számítás elkészítéséhez eredeti építészeti tervek szükségesek (alaprajz, metszetek rétegrenddel, nyílászárók műszaki adatai, műszaki leírás). Ha tervrajzok nem állnak rendelkezésre, kérje egyedi árajánlatunkat az alábbiakban! A megrendelést egy munkanapon belül rögzítjük, a fenti bruttó fizetendő díjat visszaigazoljuk.

Felméréssel együtt is kérhető

Kérjen tőlünk árajánlatot kiszállással és felméréssel egybekötött szolgáltatásra. Az alábbi űrlapot pár perc alatt kitöltheti, mi elküldjük Önnek ajánlatunkat egy munkanapon belül.

Árajánlat kérése

Mi az elektromos kazán (villanykazán)?

Elektromos árammal működő kazán, amely fűtési melegvizet termel, és az ingatlan radiátoros vagy felület (padló) fűtésére csatlakozik. Működését tekintve azonos egy cirkó kazánnal, csak az energiahordozó nem földgáz, hanem elektromos áram. Csak az a berendezés nevezendő elektromos kazánnak, amely központilag (a házban egy helyen) termeli a hőt, és az onnan kerül szétosztásra zárt vízcsöves rendszerben.

A méret meghatározása

Az elektromos kazánt pontosan a hőigényhez illesztjük

Az elektromos kazán teljesítménye az épület hőigényétől függ. A hőigény (hőszükséglet) az energiahatékonysággal arányos, függ a falak hőszigeteltségétől, a padlón és a zárófödémen át távozó veszteségektől, nyílászárókon át távozó (és bejutó!) energiától. Azt, hogy pontosan mekkora elektromos kazán kell, gyakorlatilag lehetetlen becsléssel megmondani. Az épület hőszükségletének kiszámítása precíz energetikai számításokkal történik, amelyek figyelembe veszik az épület minden műszaki paraméterét. A számítás során minden alapadatot az építészeti terveknek megfelelően (vagy a helyszíni felmérés szerint) veszünk fel, így biztosan nem lesz sem alul-, sem túlméretezett a rendszer.

Becslés helyett precíz méretezés

A fűtés teljesítményét évtizedeken át egyszerűsített számítással határozták meg a szakmában, lényegében a fűtött légköbméter alapján készítettek egy durva becslést. Szinte minden régebbi ház, ahol energetikai felmérést végzünk, túlméretezett kazánnal rendelkezik.

Elektromos kazán méretezése esetén több szempontból sem javasoljuk, hogy becslés (más néven ökölszabály) szerint válasszuk meg, hogy mekkora kell. Az egyszerűsített módszer helyett készíttessen mérnöki hőszükséglet számítást, akár velünk, akár más szolgáltatóval! Összegyűjtöttük, miért ezt tartjuk jó megoldásnak.

elkerüljük a túlméretezést (egy nagyobb berendezés drágább, valamint nagyobb áramerősségre kell méretezni a táplálását, ami szintén drágább)

nem lesz hideg a házban, mert elkerüljük az alulméretezést

nem fűződik hozzá pénzügyi érdekünk, hogy nagyobb készüléket vegyen

a számítás a hőleadók (padló-, fal-, mennyezet-fűtés, radiátorok) méretezését is tartalmazza

Országosan várjuk megrendelését

Térkép

Az Országos Tanúsító Központ egy mérnöki hálózat, amely az épületenergetikával foglalkozó szakembereket kapcsolja össze. Országosan több mint 50 helyi partnerrel működünk együtt, mérnökeink az ország összes településén dolgoznak. A munkát az ingatlanhoz közeli, szabad szakértő végzi. Villanykazánok méretezésnél is garantáljuk az árakat és a feltételeket, nem éri Önt meglepetés.

Kérjen egyedi árajánlatot e-mailben

Egy munkanapon belül elküldjük Önnek árajánlatunkat az elektromos kazán méretezésére vonatkozóan.

Árajánlat kérése