Rendeletek, jogszabályok az energetikai tanúsítványról

Ez alapján kötelező: 176/2008 Kormányrendelet

Az energetikai tanúsítvány kötelező elkészítését a 176/2008 Korm. rendelet írja elő (teljes rendelet itt »), az alábbi esetekben:

A rendelet nem vonatkozik az alábbi épületekre:

Az alábbi esetekben sem kell tanúsítvány:

Azonnali árajánlat itt:

Ki végezhet tanúsítást?

A rendelet írja elő, hogy ki készíthet energetikai tanúsítványt. Tanúsító csak szakirányú mérnök végzettségű, megfelelő szakmai tapasztalattal és jogosultsági vizsgával rendelkező vállalkozó lehet. Jogosultsági számát és vállalkozásának adatait fel kell tüntetnie az elkészített dokumentumon. Az Országos Tanúsító Központ minden partnere jogosult mérnök, tagja a Magyar Mérnöki, illetve Magyar Építész Kamarának. Garantáljuk, hogy a partnereink által kiállított energiatanúsítványok hitelesek, tehát minden hivatalos szerv el fogja fogadni.

Így lesz hiteles

Az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) az építésügyi dokumentumok adatbázisa. Az OÉNY-be minden minősítést fel kell töltenie a készítő mérnöknek, ahonnan az cím és helyrajzi szám alapján bárki által lekérdezhető. Az ide feltöltött energetikai tanúsítványok egy egyedi hitelesítő HET számot » kapnak, amely szükséges az adásvételi szerződés megkötéséhez.

Az energetikai tanúsítvány 5 évig érvényes

Az energetikai tanúsítvány 5 évig érvényes, ha az épületen nem végeznek olyan módosítást, amely az energetikai besorolás megváltozását okozhatja. Az érvényesség kritériuma az is, hogy a hatályos jogszabályban rögzített energetikai követelményértékek nem változnak meg. Legutóbb 2016-ban változtak a vonatkozó jogszabályi előírások, a közeljövőben nem kell rá számítani. Ha ez mégis megtörténik, az épület energetikai minősítését újra el kell végeztetni eladás vagy bérbeadás esetén.

Az EU tette kötelezővé

Az Európai Unió országai a teljes energiafelhasználásuk közel felét az építmények üzemeltetésére fordítják. Környezetvédelmi célok miatt az EU kiadta az épületek fokozott energiahatékonysági színvonalát előíró 2002/91 EK direktíváját, amelyben előírja a tagországoknak, hogy hozzák létre mindazokat az egyedi jogszabályokat, amelyekkel az irányelvben definiált követelmények érvényesíthetőek.

Független szakvélemény

Az energetikai tanúsítványt minden mérnöknek ugyanolyan módszerekkel kell elkészítenie, ezt a 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendeletben szabályozták. A jogszabálynak megfelelően elkészített szakvélemények elvileg függetlenek a készítő személyétől, ehhez csak arra van szükség, hogy a szakember pontosan felmérjen minden alapadatot és alaposan, az előírások betartásával dolgozzon. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a végeredmény szempontjából mindegy, hogy mely mérnök készíti el a szakvéleményt. A dokumentum tartalmáról » részletes ismertetőt olvashat a hivatkozott oldalon. Az energetikai számításokat 2023-ig egy másik rendelet, a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet szabályozta, amely ma már nincs hatályban.

Vonatkozó jogszabályok