Energetikai Tudástár
Az energetikai tanúsítvány pótlása

Az energetikai tanúsítvány pótlása

Írta: Gali András

Az alábbi cikkben megismerkedhet a tanúsítvány pótlásának lehetséges módjaival. A szakvéleményt 10 évig köteles megőrizni az elkészítő mérnök, a pótlás csak az ő részvételével lehetséges. Ha nem sikerül megtalálni az eredeti tanúsítót, és az eredeti tanúsítvány sem kerül elő, kénytelen lesz új szakvéleményt készíttetni.

A leggyakoribb esetek, amikor pótolni kell az energetikai tanúsítvány

Ha elveszett, és újra szükség van rá

Ha az épületről régebben már készült energetikai tanúsítvány, de azt nem találják, meg kell keresni az eredeti tanúsítót, ő tud másolatot küldeni az eredeti tanúsítványról. Ez a helyzet a leggyakrabban akkor áll elő, ha a tulajdonos az elmúlt évek során vette az ingatlant, és az adásvétel során kapott hozzá tanúsítványt, de az időközben elkeveredett.

Így pótolja: Keresse fel az eredeti tanúsító mérnököt, és kérjen tőle pótlólagos példányt. Az eredeti tanúsító felderítésében az Országos Építésügyi Nyilvántartás ügyfélszolgálata tud Önnek segíteni (entanhelpdesk@e-epites.hu). Ha kiderítettük a szakértő nevét, a Mérnöki, vagy az Építész Kamara névjegyzékében tudja megkeresni az elérhetőségeit.

Ha egyáltalán nem készült, és pótolni szeretnék

Előfordul, hogy az adásvételi szerződést úgy kötötték meg, hogy annak időpontjáig nem készítettek energetikai tanúsítványt. Ez az eljárás természetesen nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, ettől függetlenül gyakran előfordul.

Így pótolja: egyszerűen készíttesse el a tanúsítványt.

Ha készült, de nem kapta meg

Ha készült energetikai tanúsítvány, de Ön mint vevő nem kapott ilyen dokumentumot, akkor legegyszerűbben az eladótól tudja megszerezni a tanúsítványt. Az eladó feladata biztosítani, hogy elkészüljön a minősítés, illetve biztosítania kell, hogy a vevő azt meg is kapja. Ha az eladó nélkül szeretnék megoldani a pótlást, akkor fel kell deríteni, hogy ki volt a tanúsítvány elkészítője, és tőle beszerezni a dokumentumot. Ennek menetét az elveszett tanúsítványok pótlásánál írtuk le.

HIRDETÉS

További népszerű cikkek a Tudástárban

Megújuló energiaforrások 2023
CC energetikai besorolási osztály
Energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül?
GG energetikai besorolási osztály
Miért kaphat rossz minősítést egy ingatlan?