Energetikai Tudástár
FF energetikai besorolási osztály

FF energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

A cikkben részletesen megismerheti az FF energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit.

Hivatalos megnevezés: „FF Átlagos”

Az FF osztály hivatalos elnevezése „Átlagos”, amely a magyar lakásállományban elfoglalt pozíciójára utal. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok már nem számítanak korszerűnek, ugyanakkor még energiapazarlónak sem. Jellemzően a 2000-es években épült házak tartoznak ide, és esetleg olyan régebbi épületek is, ahol már végrehajtottak valamilyen energiahatékonysági fejlesztést.

Mi a feltétele az FF osztály elérésének?

az FF energetikai osztály

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző » számértéke 201 és 251 közé esik.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 201 és 251 KWh/m²/a közé esik, a lakóingatlan FF minősítést kap. Ha az érték 201-nél alacsonyabb, akkor EE », ha 251-nél magasabb, akkor GG » minősítést kap az ingatlan.

Mit jelent a dupla betűjelzés?

2016 év eleje óta dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régebbi, egy betűs rendszerrel. Az egy betűs „F” besorolású és a két betűs „FF” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás weboldalán díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy frissítő előlap letöltésével. A tanúsítványok 10 évig érvényesek, ennek részleteiről külön cikket írtunk, melyet itt olvashat »

Összehasonlíthatja az FF kategóriát a többi osztállyal

Az alábbiakban egy egyszerű számítással tudja összehasonlítani az energiaosztályokat. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat az FF kategóriához képest.A várható rezsiköltségeket is megbecsülheti

Az energetikai tanúsítványban megtalálható, hogy az energetikai besorolás és az ingatlan alapterülete alapján mennyi lesz az éves energiafogyasztás, átlagos fogyasztási szokások mellett. Bár a rezsiköltségek jelentősen függnek az üzemeltető szokásaitól - pl. hány fokot tart, mennyit szellőztet, mennyi melegvizet használ, stb. - mindenképp érdemes megkeresni az adatokat a dokumentumban.

Milyennek számít az FF osztály energiahatékonysági szempontból?

Ez a kategória már nem mondható jó energiahatékonyságúnak, az üzemeltetőnek mindenképp számolnia kell a várható üzemeltetési költségekkel. Az alábbi ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását tudja megnézni, ebből láthatja, a többi osztályhoz képest hogyan szerepel az FF kategória. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a közelmúltban tanúsított lakóingatlanok 13 százaléka tartozik ebbe az osztályba. Az ingatlanok kb. 45 %-a kap ettől jobb minősítést, 42 %-a pedig rosszabbat.

Az energetikai besorolások átlaga, az FF osztállyal

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Energetikai besorolások táblázata: 2023
Mikor és mitől lesz hiteles az energetikai tanúsítvány?
Mi a jelentős felújítás?
A hasznos alapterület
Hőszigetelés korszerűen