Energetikai Tudástár
Mit jelent az energetikai tanúsítvány?

Mit jelent az energetikai tanúsítvány?

Írta: Gali András

Ebben a cikkben ismertetjük, hogy mit jelent az energetikai tanúsítvány, mikor szükséges, és hogyan használhatja fel.

Az energetikai tanúsítvány ezt jelenti:

Az energetikai tanúsítvány egy mérnöki szakvélemény, amely az ingatlan energiahatékonyságát értékeli. A tanúsítvány tartalmát és formai megjelenését jogszabályok határozzák meg. Itt tekinthet meg egy mintát », valamint annak tartalmáról is részletesebben olvashat a hivatkozott oldalon.

hitelesség a HET azonosító segítségével

Mi a célja?

Az energetikai tanúsítvány célja az energiatudatosság növelése ingatlanok építése és adásvétele során. A tanúsítást európai uniós direktíva tette kötelezővé, hasonlóan a háztartási eszközök energiacímkéjéhez. A tanúsítvány segítségével egyszerűen összehasonlíthatók az ingatlanok. Adásvétel és bérbeadás során kötelező átadni a dokumentumot a vevőnek / bérlőnek.

Itt nézheti meg, hogy mennyibe kerül

Ezeket az energetikai minősítéseket kaphatja az ingatlan

A 12-féle hatályos minősítést az alábbiakban láthatja, ha egy konkrét energetikai osztályról többet szeretne megtudni, kattintson a táblázatra!

A+++ A++ A+ A B C D E F G H I

Az energetikai tanúsítványból megtudható

Az energetikai tanúsítvány segítségével egyszerűen következtetni lehet a várható rezsiköltségekre. A szakvéleményben dokumentálva van, hogy az épület milyen mértékben hőszigetelt, milyen energetikai színvonalúak a nyílászárói, milyen hatásfokú épületgépészeti rendszerrel rendelkezik. Az előbbiek alapján tartalmaz egy korszerűsítési javaslatot is, amely a legcélszerűbb energiahatékonysági fejlesztéseket sorolja fel.

Összehasonlíthat ingatlanokat

Ha ismeri két ingatlan besorolását, megbecsülheti, hogy mennyivel kevesebb vagy több az energiafogyasztásra elköltött pénz.


További népszerű cikkek a Tudástárban

"G" energetikai besorolási osztály
Garázsra kell energetikai tanúsítvány?
A hőátbocsájtási tényező (U érték)
Energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül?
Energetikai tanúsítványok lekérdezése