Energetikai Tudástár
Energetikai tanúsítvány nyaralóra?

Energetikai tanúsítvány nyaralóra?

Írta: Gali András

Az alábbi cikkben a nyaralókra vonatkozó, energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatos előírásokat ismertetjük.

Nyaralóra is kötelező?

Röviden: nem. Az energetikai tanúsítvány elkészíttetésére kötelező rendelet hatálya nem terjed ki „az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületre”. A nyaraló-üdülő épületek jellemzően ebbe a funkcionális kategóriába esnek, így nem kell rájuk energetikai tanúsítványt készíttetni eladáskor / bérbeadásokor. Ennek egyértelmű eldöntését segíti, ha az épületben nincs kiépített hőtermelő (fűtési) rendszer. Ha az épületben van kiépített fűtés, akkor a fent megfogalmazott kivétel nem alkalmazható rá egyértelműen. Fontos, hogy annak elbírálása, hogy az ingatlanra alkalmazható-e a tanúsítás alól való kivétel, mindig az ügyvéd / közjegyző feladata. Az ügyben eljáró ügyvéd felel azért, hogy minden jogszerűen történjen az adásvétel során, így azt javasoljuk, hogy vele egyeztessenek.

Mit kell tennie, ha Ön az eladó?

A vevő ügyvédje felé jelezze, hogy álláspontja szerint az Ön nyaraló ingatlanjára nem kötelező a tanúsítvány, ugyanis az a kivételek közé tartozik. Hivatkozzon a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet 1. § 2/b pontjára. Ha az ügyvéd jóváhagyta azt, hogy alkalmazható az ingatlanra a kivétel, ennek tényét az adásvételi szerződésben rögzíteni fogja. Ilyenkor Önnek tanúsítással kapcsolatban nincs teendője.

Ha a kivétel ellenére mégis kérik a tanúsítást

Ha a vevő ügyvédje úgy dönt, hogy nem alkalmazható a kivétel az adott ingatlanra, és kéri a tanúsítvány elkészíttetését, azt az általános tanúsítási árlistánk szerint tudjuk vállalni. Az Ön településén érvényes árat azonnal megnézheti az alábbiakban.