Energetikai Tudástár
A HET szám

A HET szám

Írta: Gali András

Tudja meg, mi a HET szám, hol találja, és hogyan ellenőrizheti!

Hiteles Energetikai Tanúsítvány azonosító szám

A HET szám – avagy Hiteles Energetikai Tanúsítvány szám, a szakvélemény előlapján található egyedi azonosító sorszám. A számot az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) egyedileg generálja az adott szakvéleményhez. Az OÉNY-ben bárkinek lehetősége van megkeresni, hogy az adott azonosító kódú tanúsítvány mely ingatlanra szól és ki készítette. Ugyanitt a helyrajzi szám alapján meg tudjuk keresni, hogy az adott ingatlanra készült-e tanúsítvány. Mivel a készítő mérnöknek minden épület esetében kötelező feltölteni az energetikai számítást az OÉNY-be 2013 óta, így visszakereshető módon biztosítva van a tanúsítási rendszer, csalásra gyakorlatilag nincs lehetőség.

Így ellenőrizhető le a HET szám

Az itt hivatkozott e-tanúsítás oldalon » lépjünk be, és a tanúsítványok adatbázisába jutunk. A tanúsítványok lekérdezése linkre kattintva a település és a HET szám megadásával nézhetünk utána egy konkrét szakvéleménynek.

Így kereshető le a tanúsítvány a helyrajzi szám alapján

Az itt hivatkozott OÉNY oldalon » kattintsunk a „keresés helyrajzi szám szerint” gombra. Itt meg kell adnunk a települést és az ingatlan helyrajzi számát. Ha az adatokat jól adtuk meg, akkor az adott ingatlanra elkészített tanúsítványok és esetenként más dokumentumok is megjelennek.

A HET számnak szerepelnie kell az adásvételi szerződésben

Adásvétel vagy bérbeadás esetén a szerződésnek tartalmaznia kell az energetikai tanúsítvány azonosító kódját, és a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az azonosító kód szerinti tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól vagy a bérbeadótól átvette. A szerződésben történő feltüntetés az ügyvéd feladata, Önnek csak továbbítania kell részére a HET számot.

HET azonosító szám

A számokat sorrendben adja ki az OÉNY, az előtte szereplő nulláknak nincs szerepük, használhatjuk HET-00033613 és HET-33613 formátumban is.

Hiteles vagy nem hiteles

Hitelesnek akkor nevezünk egy energetikai tanúsítványt, ha az fel lett töltve az Országos Építésügyi Nyilvántartásba, és egyedi HET kódot kapott. Amíg a tanúsítvány nincs feltöltve, addig nem nevezhető hitelesnek. Ez utóbbit is használják a mérnökök, például tervezett állapotok modellezésére, amikor arra vagyunk kíváncsiak, milyen lesz az épület a korszerűsítő beruházás után. Adásvételhez, bérbeadáshoz és használatbavételhez mindig hiteles tanúsítvány kell. Az alábbi linken megtekinthet egy mintát »

Hogyan szerezhet HET számot?

Hiteles energetikai szakvélemény készíttetésével. HET számot kiadni nem lehetséges a tanúsítás elvégzése nélkül. A számot a kormányzati nyilvántartás adja, miután oda feltöltötték az épületről készült számításokat. Mivel a sorrend nem felcserélhető, így a tanúsítvány elkészítése nélkül lehetetlen előre tudni, hogy milyen HET számot fog kapni a dokumentum. Ajánljuk figyelmébe mérnöki szolgáltatásainkat, az energetikai tanúsítvány árát » azonnal megtekintheti a település megadásával.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül?
Energetikai besorolások táblázata: 2023
CC energetikai besorolási osztály
Passzívház hőszigetelési vastagságok
Az összesített energetikai jellemző