Energetikai Tudástár
Az energetikai tanúsítványok nyilvántartása

Az energetikai tanúsítványok nyilvántartása

Írta: Gali András

Az alábbiakban bemutatjuk, hol és milyen adatokkal működik az energetikai tanúsítványok nyilvántartása.

Az energetikai tanúsítványok nyilvántartását az OÉNY vezeti

Az OÉNY hivatalos oldalát itt tudja megnyitni »

Az energetikai tanúsítványok nyilvántartását az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) üzemelteti. Ez az adatbázis minden hiteles tanúsítványt tartalmaz, amelyek Magyarországon készültek 2013 óta.

A nyilvántartásban cím, helyrajzi szám és HET szám alapján kereshetünk

Keresés cím szerint

Ha cím alapján keres a nyilvántartásban, a fent hivatkozott oldalon adja meg a települést, a közterület nevét (utca), és a házszámot. A házszám megadása nem kötelező, ha ezt a mezőt kihagyja, az összes szakvélemény megjelenik, amely az adott utcában készült.

Keresés HET szám alapján

A HET azonosító szám (részletes bemutatása itt ») az energetikai tanúsítvány jobb felső sarkában található sorszám, amely egyértelműen azonosítja a szakvéleményt, mivel az adott számból csak egyetlen létezik. A HET szám alapján is lehetőség van keresni a nyilvántartásban, de ehhez értelemszerűen ismernünk kell a szakvélemény számát. A szám megtudható közvetlenül a dokumentumból, vagy ha ez nem áll rendelkezésre, az adásvételi szerződésből is, ugyanis ebben kötelező azt feltüntetnie az eljáró ügyvédnek.

Mikor hiányozhat egy tanúsítvány a nyilvántartásból?

A nyilvántartásból csak abban az alábbi esetekben hiányozhat a tanúsítvány:

Milyen adatokat tartalmaz a nyilvántartás?

A szakvélemény nyilvános információi, amelyeket a nyilvántartás tartalmaz: az ingatlan címe, helyrajzi száma, az épület rendeltetése, a HET szám, az elkészítés dátuma, a készítő mérnök neve és jogosultsági száma, az elért energetikai besorolás. A teljes (eredeti) szakvélemény letöltésére sajnos nincs lehetőség, maga a dokumentum nem nyilvános, ennek beszerzése csak a készítő mérnöktől lehetséges.

Népszerű cikkek a Tudástárban

Kinek kell fizetnie az energetikai tanúsítványt?
A hőátbocsájtási tényező (U érték)
Passzívház hőszigetelési vastagságok
Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?
Energetikai követelmények 2024