Energetikai Tudástár

„TÉ" jelű mérnöki jogosultság

„TÉ" jelű mérnöki jogosultság
Írta: Gali András

A „TÉ" jelű jogosultság az energetikai tanúsítványok kiállítására vonatkozó mérnöki engedély. Magyarországon két hivatalos szervezet tartja nyilván a jogosultakat: a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara.

Energetikai tanúsító

Energetikai tanúsító az a mérnök lehet, aki rendelkezik „TÉ" jelű jogosultsággal, és valamelyik kamara (MMK vagy MEK) tagja. Minden aktív szakmagyakorló rendelkezik kamarai tagsági számmal. Csak azoknak a mérnököknek van lehetőségük hiteles (HET számmal rendelkező) tanúsítvány készítésére, akik a kamarai névjegyzékben szerepelnek.

Hivatkozás: 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről »

A TÉ jogosultsághoz az alábbi feltételeket kell teljesíteni és igazolni:

Velünk biztosra megy

Az Országos Tanúsító Központ összes mérnök partnere rendelkezik TÉ jogosultsággal. Ha nálunk rendel szolgáltatást, garantáltan jogszerű energetikai tanúsítványt fog kézhez kapni, amelyet jogosult mérnök készített el.

Keresés a kamarai névjegyzékben

A kamarai névjegyzékekben az alábbiakban tud tanúsító szakembert keresni. Lehetőség van név szerint megkeresni valakit, illetve egy adott városban dolgozó tanúsítókat is megtalálhatja.

Magyar Mérnöki Kamara névjegyzéke »

Ahhoz hogy a helyi tanúsítókat találja meg, a Keresés cím szerint mezőben a megyét vagy a várost érdemes megadnia, a szakmagyakorlási kategóriáknál a "TÉ – épületek energetikai tanúsítása (energetikai tanúsító)" szakterületet válassza ki!

Magyar Építész Kamara névjegyzéke »

Ahhoz hogy a helyi tanúsítókat találja meg, a Cím mezőben a várost érdemes megadnia, a Jogosultság csoportnál a Tanúsítást válassza ki!

További népszerű cikkek a Tudástárban

Hőszigetelés korszerűen
Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány?
Megújuló energiaforrások
Régi energetikai besorolások (2023-ig)
A fajlagos hőveszteségtényező