Energetikai Tudástár
"A+" energetikai besorolási osztály

"A+" energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Az alábbiakban részletesen megismerheti az „A+” energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit. Ez a minősítés 2024-től kezdve használatos, korábban enyhébb szigorúságú energiaosztályok voltak érvényben.

Az „A+” energetikai besorolás

Az „A+” energetikai besorolás a legjobb osztályok egyike, ezek az épületek energetikailag hatékonyak, minimális energiafogyasztásúak. Ez a kategória használatos a korábbi AA+ helyett, ugyanis a régi, dupla betűs besorolásokat kivezették.

A közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél magasabb besorolás

A „közel nulla energiaigényű” épületek követelményszintje az új épületek építésekor alkalmazandó előírás, amely több energetikai paraméterét is meghatározza az ingatlanoknak, ilyen például a beépíthető nyílászárók minősége és a hőszigetelés mértéke. Az „A+” energetikai besorolás teljesíti, sőt túlteljesíti ezt a szintet, ugyanis az eggyel gyengébb szint, azaz az „A” kategória elérése is elegendő 2024-től. Itt olvashat részletesen az új építésű ingatlanok követelményeiről » Meglévő ingatlanokra természetesen nincs minimálisan elérendő osztály, azok bármilyen energetikai besorolást kaphatnak.

Mi a feltétele az „A+” osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemzője a követelményérték 50 és 90%-a közé esik.

Számszerűsítve: a követelményérték jelenleg 76,0 kWh/m²év, ehhez kell százalékos értékkel viszonyítani az energiaosztályt. Ha a tanúsító által kiszámolt energiafogyasztás 38,0 és 68,4 kWh/m²év közé esik, a lakóingatlan „A+” minősítést kap. Ha az érték 38,0-nál alacsonyabb, akkor A++ energetikai besorolást kap, ha 68,4-nél magasabb, akkor A energetikai besorolást kap az ingatlan.

A+ energetikai besorolási osztály, azaz A plusz

Az energetikai tanúsítvány a szén-dioxid-kibocsátást is értékeli

Az energetikai tanúsítványban talál egy másodlagos besorolási kategóriát is, amely az épület szén-dioxid-kibocsátását minősíti. Ez az osztályzat lényegében azt mutatja meg, hogy az épület mennyire környezetbarát (vagy környezetszennyező). A szén-dioxid-kibocsátásara vonatkozó „A+” kategóriát akkor kapja egy lakóingatlan, ha a CO2 kibocsátás a követelményérték 50 és 90%-a közé esik. A vonatkozó követelményérték jelenleg 20 kg/m²év [kilogramm-per-négyzetméter-év], azaz ha a tanúsító által kiszámolt szén-dioxid-kibocsátás 10 és 18 kg/m²év közé esik, a lakóingatlan „A++” osztályt kap. Ha az érték 10-nél alacsonyabb, akkor A++ energetikai besorolást kap, ha 18-nál magasabb, akkor A energetikai besorolást kap az ingatlan.

2024 óta egy betűs jelölés

Jelenleg egy betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, dupla betűs rendszerrel, amelyet 2023-ig alkalmaztak. Az egy betűs „A+” besorolású és a két betűs „AA+” besorolású épület energiahatékonysága különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. Fontos, hogy már csak az „A+” osztály használható, a korábbi energetikai tanúsítványok érvényüket vesztették.

Milyennek számít az „A+” besorolás energiahatékonysági szempontból?

A szerző véleménye szerint kiemelkedően jónak, ezen ingatlanok energiahatékonysága nagyon magas. Az épületek kevesebb mint egy százaléka éri el ezt a szintet.

A várható rezsiköltség rendkívül alacsony

Az „A+” energetikai besorolású épületek rezsiköltsége minimális, azaz ahogy a hivatalos követelményszint megnevezése is mutatja, „közel nulla”. A tulajdonos extrém alacsony energiaszámlákra számíthat, ezek az épületek minden szempontból korszerűek, energiahatékonyságuk kimagaslóan jó. Az energiafogyasztás becsült értéke megtalálható az energetikai tanúsítvány számítási részében.

Hasonlítsa össze az „A+” energetikai besorolást a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat az „A+” energetikai besoroláshoz képest.



Fogalommagyarázat

Az energetikai besorolás meghatározásának alapja az összesített energetikai jellemző, amely az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása (részletek »). Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: kWh/m²év (kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az adott ingatlanra vonatkozó értéket megtalálja az energetikai tanúsítvány összefoglaló előlapján.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Garázsra kell energetikai tanúsítvány?
"D" energetikai besorolási osztály
EE energetikai besorolási osztály
AA energetikai besorolási osztály
Az energetikai tanúsítványok nyilvántartása