Energetikai Tudástár
Mikor és mitől lesz hiteles az energetikai tanúsítvány?

Mikor és mitől lesz hiteles az energetikai tanúsítvány?

Írta: Gali András

Ebben a cikkben ismertetjük, hogy mikor lesz az ingatlanra készült szakvélemény hiteles energetikai tanúsítvány, és Ön hogyan ellenőrizheti ezt.

Mitől hiteles egy energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány akkor hiteles, ha rendelkezik ún. HET számmal ». A Hiteles Energetikai Tanúsítvány szám a tanúsítvány jobb felső sarkában található egyedi azonosító, amely garantálja, hogy a dokumentumot jogosult mérnök készítette, a jogszabályi előírásoknak megfelelő tartalommal. Ha a tanúsítvány nem rendelkezik a HET azonosítóval, akkor biztos, hogy nem hiteles.

hitelesség a HET azonosító segítségével

A hitelességet Ön is ellenőrizni tudja!

Az energetikai tanúsítványok hitelesítését az OÉNY (Országos Építésügyi Nyilvántartás) végzi. A készítő mérnöknek fel kell töltenie az energetikai számításokat a hatósági nyilvántartásba, ahol legenerálódik a HET szám, és egyúttal a szakvélemény archiválásra került. A hiteles energetikai tanúsítvány PDF formátumban készül el, amelynek az első oldala a hatóság által létrehozott azonosító kóddal rendelkező összefoglaló előlap, utána következnek a mérnök által készített számítások, helyszíni fényképek. Az OÉNY automatikusan ellenőrzi a mérnök jogosultságát és a dokumentum műszaki tartalmát. Az alábbi kormányzati oldalon tud ellenőrizni tanúsítványokat.

Tanúsítványok ellenőrzése az OÉNY-ben »

Ki állíthat ki energetikai tanúsítványt, kitől szabad megrendelnie?

Energetikai tanúsítványt csak „TÉ” jelű jogosultsággal rendelkező mérnök állíthat ki. Ezt a jogosultságot a Magyar Mérnöki Kamara, illetve a Magyar Építész Kamara adhatja ki, ha a szakember teljesíti a jogszabályban előírt feltételeket.

Önnek annyi dolga van a megrendelés előtt, hogy ellenőrzi, hogy a mérnök szerepel-e legalább az egyik kamarai névjegyzékben: MMK névjegyzék, MÉK névjegyzék. Ha egy mérnök nem szerepel egyik névjegyzékben sem, a tanúsítvány elkészítésére biztosan nincs engedélye.

Szoktak-e trükközni a hitelességgel?

Az Országos Tanúsító Központ évek óta jelen van a tanúsítási piacon, mérnökeinkhez szinte minden hír eljut. Úgy tapasztaljuk, hogy a csalások rendkívül ritkák, a hitelességgel kapcsolatban szinte elenyésző számban történnek visszaélések. Ha az Ön által választott mérnök szerepel valamelyik kamarai névjegyzékben, rendelkezik TÉ jogosultsággal, illetve helyszíni felmérést is végez, akkor szinte biztos, hogy hiteles energetikai tanúsítványt fog átadni Önnek.

Érkezett már hozzánk olyan visszajelzés, hogy a vásárlás során az adásvételi szerződésben szereplő HET sorszám nem a eladott / megvásárolt ingatlanra szóló tanúsítványhoz tartozik. Ez előfordulhat amiatt is, hogy a számot egyszerűen elírják, de ilyenkor a rosszhiszeműség sem zárható ki. Az országos nyilvántartásban lehet ellenőrizni, hogy a HET szám milyen címre szól, és ez egyezik-e az érintett ingatlannal. A tanúsítványok lekérdezéséről » külön cikket írtunk, ajánljuk figyelmébe!

Kell-e szemlét végezni a helyszínen?

Igen. A mérnökszakmai irányelvek szerint a tanúsítás csak helyszíni felmérés alapján végezhető. A tanúsítónak az alábbi szerkezetekről kell fényképet készítenie és a szakvéleményhez mellékelnie: az épület külső homlokzata négy oldalról, jellemző nyílászárók, minden hőtermelő berendezés (kazán, konvektor, vízmelegítő), klimatizáló berendezések, megújuló energiaforrások, hőleadók, szabályzás. Egy lakás szakszerű felmérése megközelítőleg 30 perces.

További népszerű cikkek a Tudástárban

Hogy számoljuk az alapterületet CSOK-hoz?
II energetikai besorolási osztály
Mikor kell energetikai tanúsítvány?
Energetikai tanúsítvány nyaralóra?
Az energetikai tanúsítvány pótlása