Energetikai Tudástár

Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY)

Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY)
Írta: Gali András

Országos Építésügyi Nyilvántartás elektronikus formában üzemeltetett központi rendszer, amely az építésügy és a kapcsolódó szakterületek hatósági és szakmai tevékenységeit szolgálja ki. AZ OÉNY-t a Lechner Lajos Tudásközpont üzemelteti.

Ezekre használhatjuk - az OÉNY feladatai

Az OÉNY feladatai igen sokrétűek, adatbázisában részletes kereséseket folytathatunk, illetve lehetőségünk van elektronikus ügyintézésre is: építési engedélyezések (ÉTDR), e-építési napló, e-tanúsítás, műemlékek nyilvántartása és más hasznos kapcsolódó szakmai alkalmazások.

Itt érhető el: E-epites.hu portál »

E-tanúsítás, amelyben Ön is kereshet

Az E-tanúsítás alkalmazás segítségével regisztráció nélkül tudunk megkeresni elkészült energetikai tanúsítványokat, illetve ellenőrizni azok hitelességét. Az adatbázisban minden hiteles szakvélemény megtalálható, amely 2013 óta készült.

Az Országos Építésügyi Nyilvántartás felülete

Lekérdezés cím alapján »

Ha cím alapján keres, a hivatkozott oldalon töltse ki a település mezőt, adja meg a közterület nevét (utca) és a házszámot. A házszám megadása nem kötelező, ha ezt a mezőt üresen hagyja, az összes minősítés megjelenik, amely az adott utcában készült. Helyrajzi szám megadása nem kötelező, ha nem áll rendelkezésre, akkor is megtalálható a szakvélemény.

Lekérdezés HET szám alapján »

A HET azonosító szám az energetikai tanúsítvány jobb felső sarkában található egyedi sorszám. A kereséshez csak meg kell adnia a számot a hivatkozott oldalon.

Keresés helyrajzi szám szerint

Az OÉNY egyik leghasznosabb alkalmazása a keresés helyrajzi szám szerint. Az adatbázisban megnézhetjük, hogy milyen építésügyi események történtek egy adott helyrajzi számhoz tartozóan. Azonnal látható például, hogy készült-e energetikai tanúsítvány az adott ingatlanra. A keresés eredményei között láthatjuk az építési engedélyeket, e-naplózást, műemléki védettséget és más eseményeket is, amelyek fontosak lehetnek a tulajdonos számára.

Kamarai tagság ellenőrzése

Ezen az oldalon a név alapján néhány kattintással ellenőrizhető, hogy az illető vállalkozó melyik kamara tagja, illetve milyen szakmai jogosultsággal rendelkezik. A hivatkozáson három kamara névjegyzéke összevont adatbázisban érhető el (Kereskedelmi- és Iparkamara, Magyar Mérnöki Kamara, Magyar Építész Kamara). Az energetikai tanúsításhoz szükséges TÉ jogosultság is megjelenik a mérnök neve alapján.

Pótlap igénylés régi energetikai tanúsítványokhoz

Pótlapra a 2016 előtti energetikai tanúsítványok aktualizálásához van szükség. Az Országos Építésügyi Nyilvántartásban ez díjmentesen elvégezhető, az igényléshez szükség van az eredeti energetikai tanúsítvány HET számára.

További népszerű cikkek a Tudástárban

Energetikai tanúsítvány nyaralóra?
AA energetikai besorolási osztály
Hogy számoljuk az alapterületet CSOK-hoz?
DD energetikai besorolási osztály
BB energetikai besorolási osztály