Energetikai Tudástár
"A+++" energetikai besorolási osztály

"A+++" energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Az alábbiakban részletesen megismerheti az „A+++” energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit. Ez a minősítés 2024-től kezdve használatos, és az elérhető legmagasabb szintet képviseli.

Az „A+++” energetikai besorolás

Az „A+++” besorolás a jelenleg elérhető legjobb energetikai osztály. Ezeknek az épületeknek az energiafogyasztása zérus, azaz nulla. A gyakorlatban ez az energiamérlegre vonatkozik, tehát ezekben az épületekben is használnak energiát, de ezek megújuló forrásból pótolva is vannak, például napenergiával. Ez a kategória 2024-ben bevezetett teljesen új osztály, a régi besorolások között még nem létezett.

A legmagasabb szint - nulla energiaigényű épület

Az „A+++” energetikai besorolás a nulla energiafogyasztású épületek osztálya. Ebbe a kategóriába tartoznak az éves energiamérleg alapján a „nettó termelő” épületek, azaz azok, amelyek több energiát állítanak elő, mint amennyit felhasználnak. Az „A+++” energetikai besorolás minden szempontból túlteljesíti az új épületek követelményszintjét, azaz a„közel nulla energiaigény” építési előírását. Itt olvashat részletesen az új építésű ingatlanok követelményeiről. Az „A+++” a szint a passzívházakkal egyenértékű energetikai minőséget jelent, bár a passzívház minősítés több műszaki paramétert vesz figyelembe, így némileg eltérő.

Mi a feltétele az „A+++” osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemzője a követelményérték 0%-a, vagy ez alá esik. Az összesített energetikai jellemző akkor tud nullánál kisebb (azaz negatív szám) lenni, ha az épület nem energiafogyasztó, hanem energiatermelő.

Számszerűsítve: Ha a tanúsító által kiszámolt energiafogyasztás 0 kWh/m²év, vagy ez alatti, a lakóingatlan „A+++” minősítést kap. Ha az érték 0-nál magasabb, akkor A++ energetikai besorolást kap az ingatlan.

A+++ energetikai besorolási osztály, azaz A három plusz

Az energetikai tanúsítvány az épület szén-dioxid-kibocsátását is értékeli

Az energetikai tanúsítványban talál egy másodlagos besorolási kategóriát is, amely az épület szén-dioxid-kibocsátását értékeli. Ez az osztályzat lényegében azt mutatja meg, hogy az épület mennyire környezetbarát. A szén-dioxid-kibocsátásara vonatkozó „A+++” kategóriát akkor kapja egy lakóingatlan, ha a CO2 kibocsátás a követelményérték 0%-a, azaz nulla. A vonatkozó követelményérték jelenleg 20 kg/m²év [kilogramm-per-négyzetméter-év], de ennek nincs jelentősége az „A+++” besorolás esetében. Akkor lehet nulla a szén-dioxid-kibocsátás, ha az épület teljes egészében megújuló forrásból fedezi energiaszükségleteit, azaz fosszilis energiahordozót nem égetnek el az üzemeltetés során. Ha az érték 0-nál magasabb, akkor már rosszabb kategóriát, A++ besorolást kap az ingatlan.

2024 óta egy betűs jelölés

Jelenleg egy betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, dupla betűs rendszerrel, amelyet 2023-ig alkalmaztak. Az egy betűs „A+++” besorolású és a két betűs „AA+++” besorolású épület energiahatékonysága különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. Fontos, hogy már csak az „A+++” osztály használható, a korábbi energetikai tanúsítványok érvényüket vesztették.

Milyennek számít az „A+++” besorolás energiahatékonysági szempontból?

A szerző véleménye szerint rendkívül jónak, ezen ingatlanok energiahatékonysága extrém magas. Ezek az épületek a legmagasabb szintű műszaki elvárásokat is túlteljesítik.

A várható rezsiköltség közel nulla

Az „A+++” energetikai besorolású épületek fűtési költsége már alig mérhető, gyakorlatilag a téli napsütés is befűti a házat. A tulajdonos extrém alacsony energiaszámlákra számíthat, ezek az épületek minden szempontból korszerűek, energiahatékonyságuk kimagaslóan jó. Az energiafogyasztás, amely az energetikai tanúsítványban megtalálható, kizárólag az épületre vonatkozik önmagában, nem tartalmazza a használattal összefüggő fogyasztást, például a háztartási gépek, főzés, világítás energiaigényét.

Hasonlítsa össze az „A+++” energetikai besorolást a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat az „A+++” energetikai besoroláshoz képest.



Fogalommagyarázat

Az energetikai besorolás meghatározásának alapja az összesített energetikai jellemző, amely az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása (részletek »). Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: kWh/m²év (kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az adott ingatlanra vonatkozó értéket megtalálja az energetikai tanúsítvány összefoglaló előlapján.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

FF energetikai besorolási osztály
Mikor és mitől lesz hiteles az energetikai tanúsítvány?
A nettó alapterület
"A" energetikai besorolási osztály
Hőszigetelés korszerűen