Energetikai Tudástár
"D" energetikai besorolási osztály

"D" energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Az alábbiakban részletesen megismerheti a „D” energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit. Ez a minősítés 2024-től kezdve használatos, korábban enyhébb szigorúságú energiaosztályok voltak érvényben.

A „D” energetikai besorolás

A „D” energetikai besorolású épületek még viszonylag kedvező energiafogyasztásúak, bár már nem számítanak a legjobbak közé a jelenlegi energetikai besorolások között. Viszonyításként jelezzük, hogy a 2024 óta érvényben lévő osztályok nagyon szigorúak, jellemzően csak a jól hőszigetelt, kifejezetten korszerű épületek kapnak magas besorolást. Ez a kategória lépett a korábbi DD helyébe, ugyanis a régi besorolásokat kivezették.

Mi a feltétele a „D” osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemzője a követelményérték 160 és 200%-a közé esik.

Számszerűsítve: a követelményérték jelenleg 76,0 kWh/m²év, ehhez kell százalékos értékkel viszonyítani az energiaosztályt. Ha a tanúsító által kiszámolt energiafogyasztás 121,6 és 152,0 kWh/m²év közé esik, a lakóingatlan „D” minősítést kap. Ha az érték 121,6-nál alacsonyabb, akkor C energetikai besorolást kap, ha 152-nél magasabb, akkor E energetikai besorolást kap az ingatlan.

D energetikai besorolási osztály

Az energetikai tanúsítvány a szén-dioxid-kibocsátást is értékeli

Az energetikai tanúsítványban talál egy másodlagos besorolási kategóriát is, amely az épület szén-dioxid-kibocsátását minősíti. Ez az osztályzat lényegében azt mutatja meg, hogy az épület mennyire környezetbarát (vagy környezetszennyező). A szén-dioxid-kibocsátásara vonatkozó „D” kategóriát akkor kapja egy lakóingatlan, ha a CO2 kibocsátás a követelményérték 160 és 200%-a közé esik. A vonatkozó követelményérték jelenleg 20 kg/m²év [kilogramm-per-négyzetméter-év], azaz ha a tanúsító által kiszámolt szén-dioxid-kibocsátás 32 és 40 kg/m²év közé esik, a lakóingatlan „D” osztályt kap. Ha az érték 32-nél alacsonyabb, akkor C energetikai besorolást kap, ha 40-nél magasabb, akkor E energetikai besorolást kap az ingatlan.

2024 óta egy betűs jelölés

Jelenleg egy betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, dupla betűs rendszerrel, amelyet 2023-ig alkalmaztak. Az egy betűs „D” besorolású és a két betűs „DD” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. Fontos, hogy már csak a „D” osztály használható, a korábbi energetikai tanúsítványok érvényüket vesztették.

Milyennek számít a „D” besorolás energiahatékonysági szempontból?

A szerző véleménye szerint viszonylag jónak, ezen ingatlanok energiahatékonysága az átlagosnál kicsit jobb, felújítás nélkül is viszonylag gazdaságosan üzemeltethetők.

A várható rezsiköltség

A „D” energetikai besorolású épületek rezsiköltsége viszonylag mérsékelt. A tulajdonos átlag alatti energiaszámlákra számíthat, ezek az épületek bár nem a legkorszerűbbek, nem is mondhatók elavultnak. Az energiafogyasztás becsült értéke megtalálható az energetikai tanúsítvány számítási részében.

Hasonlítsa össze a „D” energetikai besorolást a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat a „D” energetikai besoroláshoz képest.Fogalommagyarázat

Az energetikai besorolás meghatározásának alapja az összesített energetikai jellemző, amely az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása (részletek »). Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: kWh/m²év (kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az adott ingatlanra vonatkozó értéket megtalálja az energetikai tanúsítvány összefoglaló előlapján.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Ablakcsere tudnivalók A-Z
Mit jelent az energetikai tanúsítvány?
HH energetikai besorolási osztály
Az összesített energetikai jellemző
Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány?