Energetikai Tudástár
"C" energetikai besorolási osztály

"C" energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Az alábbiakban részletesen megismerheti a „C” energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit. Ez a minősítés 2024-től kezdve használatos, korábban enyhébb szigorúságú energiaosztályok voltak érvényben.

A „C” energetikai besorolás

A „C” energetikai osztályú épületek kedvező energiafogyasztásúak. Bár a „C” osztály az energetikai besorolások között nem számít a legjobbak közé, mégis azt mondhatjuk, hogy ezek az épületek jó energiahatékonysági szintet képviselnek. A 2024 óta érvényben lévő osztályok nagyon szigorúak, így jellemzően csak a jól szigetelt, kifejezetten korszerű épületek kapnak C-nél jobb besorolást. Ez a kategória lépett a korábbi CC helyébe, ugyanis a régi besorolásokat kivezették.

Mi a feltétele a „C” osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemzője a követelményérték 130 és 160%-a közé esik.

Számszerűsítve: a követelményérték jelenleg 76,0 kWh/m²év, ehhez kell százalékos értékkel viszonyítani az energiaosztályt. Ha a tanúsító által kiszámolt energiafogyasztás 98,8 és 121,6 kWh/m²év közé esik, a lakóingatlan „C” minősítést kap. Ha az érték 98,8-nál alacsonyabb, akkor B energetikai besorolást kap, ha 121,6-nál magasabb, akkor D energetikai besorolást kap az ingatlan.

C energetikai besorolási osztály

Az energetikai tanúsítvány a szén-dioxid-kibocsátást is értékeli

Az energetikai tanúsítványban talál egy másodlagos besorolási kategóriát is, amely az épület szén-dioxid-kibocsátását minősíti. Ez az osztályzat lényegében azt mutatja meg, hogy az épület mennyire környezetbarát (vagy környezetszennyező). A szén-dioxid-kibocsátásara vonatkozó „C” kategóriát akkor kapja egy lakóingatlan, ha a CO2 kibocsátás a követelményérték 130 és 160%-a közé esik. A vonatkozó követelményérték jelenleg 20 kg/m²év [kilogramm-per-négyzetméter-év], azaz ha a tanúsító által kiszámolt szén-dioxid-kibocsátás 26 és 32 kg/m²év közé esik, a lakóingatlan „C” osztályt kap. Ha az érték 26-nál alacsonyabb, akkor B energetikai besorolást kap, ha 32-nél magasabb, akkor D energetikai besorolást kap az ingatlan.

2024 óta egy betűs jelölés

Jelenleg egy betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, dupla betűs rendszerrel, amelyet 2023-ig alkalmaztak. Az egy betűs „C” besorolású és a két betűs „CC” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. Fontos, hogy már csak a „C” osztály használható, a korábbi energetikai tanúsítványok érvényüket vesztették.

Milyennek számít a „C” besorolás energiahatékonysági szempontból?

A szerző véleménye szerint jónak, ezen ingatlanok energiahatékonysága megfelelő, felújítás nélkül is gazdaságosan üzemeltethetők.

A várható rezsiköltség kedvező

A „C” energetikai besorolású épületek rezsiköltsége kedvező. A tulajdonos alacsonynak mondható energiaszámlákra számíthat, ezek az épületek viszonylag korszerűek, általában csak egy-két műszaki paraméterben maradnak el a legkorszerűbb ingatlanoktól. Az energiafogyasztás becsült értéke megtalálható az energetikai tanúsítvány számítási részében.

Hasonlítsa össze a „C” energetikai besorolást a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat a „C” energetikai besoroláshoz képest.



Fogalommagyarázat

Az energetikai besorolás meghatározásának alapja az összesített energetikai jellemző, amely az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása (részletek »). Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: kWh/m²év (kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az adott ingatlanra vonatkozó értéket megtalálja az energetikai tanúsítvány összefoglaló előlapján.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Megújuló energiaforrások
A hasznos alapterület
Energetikai tanúsítvány 50 m² alatt?
Mit jelent az energetikai tanúsítvány?
Hőszigetelés korszerűen