Energetikai Tudástár
CC energetikai besorolási osztály

CC energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Tájékoztató oldalunk a 2023-ig használt CC energetikai besorolásról.

FONTOS: a CC osztály már nincs használatban, helyébe lépett a C energetikai besorolás.

Hivatalos megnevezés: „Korszerű”

A CC osztály hivatalos elnevezése „Korszerű”, amely jól szemlélteti az energetikai elvárások szerinti megítélését. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok a közelmúltban épültek, szinte minden esetben hőszigeteltek, alacsony energiafogyasztásúak. Ugyanakkor ez a kategória már éppen nem éri el „közel nulla energiaigény” építésügyi előírásait, amelyek 2024-től minden új épületre kötelezően vonatkoznak.

Mi a feltétele a CC osztály elérésének?

A CC energetikai osztály ábrája

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 101 és 130 közé esik.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 101 és 130 KWh/m²a közé esik, a lakóingatlan CC minősítést kap. Ha az érték 101-nél alacsonyabb, akkor BB osztály » adható, ha 130-nál magasabb, akkor DD »

Fogalommagyarázat - összesített energetikai jellemző: az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása. Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: KWh/m²a (Kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az értéket könnyen megtalálja a tanúsítvány összefoglaló előlapján, bal oldalon középen, az "energetikai adatok" alatt.

Mit jelent a dupla betűjelzés?

Jelenleg dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, egy betűs rendszerrel, amelyet 2015-ig alkalmaztak. Az egy betűs „C” besorolású és a két betűs „CC” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás weboldalán díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy frissítő előlap letöltésével.

Hasonlítsa össze a CC osztályt a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat a CC kategóriához képest.



Becsülje meg a várható rezsiköltségeket

Az energetikai tanúsítványban megtalálható, hogy a besorolás alapján mekkora energiafogyasztás várható. Bár a rezsiköltségek jelentősen függnek az üzemeltető szokásaitól is - pl. mennyire fűt, mennyit szellőztet, stb. - mindenképp érdemes megkeresni az adatokat a dokumentum számítási részében.

Milyennek számít a CC kategória energiahatékonysági szempontból?

A szerző szubjektív véleménye szerint rendkívül jónak, ezen ingatlanok energiahatékonysága magas, az üzemeltető rezsiköltségei alacsonyak. Az alábbi ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását tudja megnézni, ebből láthatja, a többi osztályhoz képest hogyan szerepel a CC kategória. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a közelmúltban tanúsított lakóingatlanok körülbelül 19 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Az energetikai besorolások megoszlása, CC osztály kiemelve

Miért tartozik ilyen sok ingatlan ebbe az osztályba?

A CC-nél jobb osztályzatok eléréséhez az összesített energetikai jellemző értéke mellett két speciális követelményt is teljesíteniük kell az ingatlanoknak, amelyek ha nem valósulnak meg, nem adható ki a magasabb minősítés. Ebbe a kategóriába tehát olyan ingatlanok is tartoznak, amelyek energiahatékonyságuk alapján magasabb osztályzatot érdemelnének, de nem teljesítik az alábbiakat.

Társasházi lakásra csak akkor adható CC-nél jobb minősítés, ha az egész épületre szólóan is készült tanúsítvány, amelynek besorolása magasabb mint CC. Ha az egész épületre vonatkozóan nem áll rendelkezésre tanúsítvány, akkor a CC kategóriában marad az ingatlan, még akkor is, ha a kiszámított mutatószámok alapján ettől jobbat kaphatna.

A másik speciális feltétele a CC-nél magasabb besorolásoknak, hogy az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni, amilyen például a napkollektor, napelem vagy a hőszivattyú. Ha megújuló energiaforrású gépészet nincs telepítve az ingatlanban, CC-nél jobb minősítés nem adható ki, még akkor sem, ha a tényleges energiafogyasztás ettől jobbat indokolna.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

"E" energetikai besorolási osztály
"H" energetikai besorolási osztály
Mikor nem kötelező az energetikai tanúsítvány?
A korábbi energetikai előírások új épületekre
CC energetikai besorolási osztály