Hőszivattyú méretezés

Tudja meg, mekkora hőszivattyú kell

Hőszivattyú méretezés
  • hogy fedezze a fűtési teljesítményt,
  • megfelelő legyen a nyári hűtéshez,
  • mindezt precíz számítással meghatározva.

Mekkora hőszivattyú kell?

Amikor a hőszivattyú méretének meghatározáshoz méretező programot, egyszerűsített képletet (pl. 10-20-30 W/m³, Watt-per-légköbméter) használunk, akkor a házunk műszaki paramétereit nem vesszük figyelembe. Ez tehát egy becslés, amelyet csak a költségek előzetes kalkulációjához javaslunk, a készülék megválasztásához nem. A legtöbb gyártó 6-9-12-16 kilowatt teljesítmény-lépcsőkben gyártja a készülékeit. Korszerű, legalább BB besorolású, közel nulla energiaigényű épületek esetén ezek a leggyakoribb teljesítmények:

Mi csak a tényleges hőszükséglet alapján méretezünk hőszivattyút

Mérnökként a hőszivattyú méretezés mindig az épület tényleges hőszükséglete alapján történik, tehát nem alkalmazunk becslést, ökölszabályokat. A precíz, szabványos számítás figyelembe veszi a szerkezetek hőszigeteltségét, a nyílászárók jellemzőit, sőt, az ablakokon át bejutó napsugárzási energiát is.

Hőszivattyú méretezés

0-200 m² között

25.000 Ft

Kiszállás nélkül, építészeti tervek alapján Megrendelés

Precíz, szabványos mérnöki számítást kap.

Meghatározzuk az épület hőszükségletét.

Megadjuk a hőszivattyú teljesítményét.

Ellenőrizzük a nyári hűtési energiaigényt.

Méretezzük a hőleadókat (padló-, fal, mennyezet-fűtés, radiátorok).

Hőszivattyú méretezési szolgáltatásunk nem tartalmaz kiszállást és felmérést, a számítás elkészítéséhez eredeti építészeti tervek szükségesek (alaprajz, metszetek rétegrenddel, nyílászárók műszaki adatai, műszaki leírás). Ha tervrajzok nem állnak rendelkezésre, kérjük, kérje egyedi árajánlatunkat az alábbiakban! A megrendelést egy munkanapon belül rögzítjük, a fenti bruttó fizetendő díjat visszaigazoljuk.

Felméréssel együtt is kérheti

Kérjen tőlünk árajánlatot kiszállással és felméréssel egybekötött szolgáltatásra. Az alábbi űrlapot pár perc alatt kitöltheti, mi elküldjük Önnek ajánlatunkat egy munkanapon belül.

Árajánlat kérése
A méret meghatározása

A szabványos méretezés

A hőszivattyú méretezése, tehát a fűtéshez szükséges teljesítményének a meghatározása az épület energiahatékonysági jellemzőitől függ. A falak hőszigeteltségétől, a padlón és a zárófödémen át távozó energiától, nyílászárókon át távozó és bejutó (besugárzási) energiától. Azt, hogy pontosan mekkora hőszivattyú kell, gyakorlatilag lehetetlen becsléssel megmondani. Az épület hőszükségletének kiszámítása precíz energetikai számításokkal történik, amelyek figyelembe veszik az épület minden műszaki paraméterét. A számítás során minden alapadatot az építészeti terveknek (vagy a helyszíni felmérés szerint) megfelelően veszünk fel, így biztosan nem lesz sem alul-, sem túlméretezett a rendszer.

Nyári hűtést is számolunk

Mivel a hőszivattyúk hűtésre is alkalmasak, így a számítás során ellenőrizzük, hogy a berendezés kapacitása elég-e a nyári hűtés fedezésére. Ezt kalkulációt szolgáltatási csomagunk tartalmazza, az épület nyári hőterhelése alapján végezzük el, amely figyelembe veszi az ablakon sugárzással bejövő energiát, a bent tartózkodók hőleadását, a háztartási berendezések hulladékhőjét is. Ha úgy adódik, hogy a fűtés alapján választott gép nem felel meg, másik berendezést javaslunk. Külön szolgáltatás keretében napelem rendszert is tudunk illeszteni a hőszivattyú energiaigényéhez.

Becslés helyett precíz méretezés

A fűtés teljesítményét évtizedeken át egyszerűsített számítással határozták meg a szakmában, ez volt a bevett módszer. Lényegében a fűtött légköbméter alapján készítettek egy durva becslést. Szinte minden ház, ahol energetikai felmérést végzünk, túlméretezett kazánnal rendelkezik.

Hőszivattyú méretezése esetén több szempontból sem javasoljuk, hogy becslés (más néven ökölszabály) szerint válasszuk meg, hogy mekkora kell. Az egyszerűsített módszer helyett készíttessen mérnöki hőszükséglet számítást, akár velünk, akár más szolgáltatóval! Több okból is ezt tartjuk jó megoldásnak.

elkerüljük a túlméretezést (egyetlen teljesítmény-lépcsővel nagyobb hőszivattyú is már jóval drágább)

biztosan nem lesz hideg a házban, mert elkerüljük az alulméretezést

nem fűződik hozzá pénzügyi érdekünk, hogy nagyobb készüléket vegyen

a számítás a hőleadók (padló-, fal-, mennyezet-fűtés, radiátorok) méretezését is tartalmazza

a nyári hűtési energiaigény is számolva, ellenőrizve van

Országosan várjuk megrendelését

Térkép

Az Országos Tanúsító Központ egy mérnöki hálózat, amely az épületenergetikával foglalkozó szakembereket kapcsolja össze. Országosan több mint 50 helyi partnerrel működünk együtt, mérnökeink az ország összes településén dolgoznak. A munkát az ingatlanhoz közeli, szabad szakértő végzi. Hőszivattyú méretezésnél is garantáljuk az árakat és a feltételeket, nem éri Önt meglepetés.

Kérjen egyedi árajánlatot e-mailben

Egy munkanapon belül elküldjük Önnek árajánlatunkat a hőszivattyú méretezésére vonatkozóan.

Árajánlat kérése