Energetikai Tudástár
A régi energetikai besorolások

A régi energetikai besorolások

Írta: Gali András

Az alábbi táblázatban bemutatjuk, milyen energetikai minősítések voltak használatban 2016 előtt.

A régi energetikai besorolási osztályok (2015-ben és előtte)

A+ „Fokozottan energiatakarékos”
A „Energiatakarékos ó”
B „Követelménynél jobb”
C „Követelménynek megfelelő”
D „Követelményt megközelítő”
E „Átlagosnál jobb”
F „Átlagos ó”
G „Átlagost megközelítő”
H „Gyenge”
I „Rossz”

Itt láthatja a 2015. december 31-ig érvényben volt besorolási osztályokat. 2016. január 1-e óta az új „duplabetűs” besorolásokat alkalmazzák, ezek táblázata itt tekinthető meg. A régi minősítési skála, amely a mellékelten látható, 10 osztályzatú volt.

Mi változott a korábbi minősítési rendszerhez képest?

Az egy betűjelzés (például F) helyett, két betűvel (például FF) jelölik az osztályokat. Az eltérő jelzésre azért van szükség, hogy ne lehessen a régi és az új jelöléseket összekeverni, ugyanis nem ugyanazt az energiahatékonysági szintet jelölik. Egy F besorolású ingatlan energiafogyasztása magasabb, mint egy FF besorolásúé, mivel az új rendszer szigorúbb feltételekkel értékel. Ugyanaz az ingatlan hozzávetőlegesen 2-3 osztállyal gyengébb besorolást kap a jelenleg hatályos minősítésekkel, mint a régi rendszerben.

Ha Önnek régi tanúsítványa van, régi besorolással - így aktualizálhatja:

Ha az Ön rendelkezésére álló tanúsítvány kiállítási dátuma 2016. január 1-ét megelőző, akkor a tanúsítvány már nem érvényes, a megváltozott energiaosztályok miatt. Ilyen esetben nem szükséges új szakvéleményt készíttetnie, elegendő egy díjmentes aktualizálást végeztetni az alábbi oldalon:

Régi tanúsítványok aktualizálása pótlappal »

Ha a hivatkozott kormányzati oldalon megadja az eredeti dokumentum HET számát (fogalommagyarázat itt), az adatbázis egy letölthető pótlapot generál, amely tartalmazza az új rendszer szerinti besorolást, és a dokumentumot ismét érvényessé teszi.

 

Népszerű cikkek a Tudástárban

A régi energetikai besorolások
„TÉ" jelű mérnöki jogosultság
FF energetikai besorolási osztály
Hőszigetelés korszerűen
A hőátbocsájtási tényező (U érték)