Energetikai feltételek a Zöld Otthon Programhoz

Az alábbiak szükségesek, ha „zöld hitelt” igényel:

1
BB vagy jobb besorolás
2
legfeljebb 80 kWh/m²/év összesített energetikai jellemző
3
a fentieket alátámasztó számítás és nyilatkozat
Zöld Hitel - BB és 80 alatt

Az NHP Zöld Otthon Program energiahatékony lakóingatlanokra nyújt kedvezményes kamatozású hitelt. Igénybe vehető új építésű társasházi lakás megvásárlására, illetve új családi ház építésére. A „zöld hitel” szinte minden nagyobb kereskedelmi bankban elérhető, magát a támogatást a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében az MNB finanszírozza. A hivatalos terméktájékoztatót itt találja.

NHP Zöld Hitel energetikai feltételek, BB besorolás

Két energetikai feltételt kell teljesíteni

A hitelprogram az alábbi két energiahatékonysági követelményt támasztja az érintett ingatlannal szemben - mindkettőt igazolnia kell a hiteligénylőnek:

Egyrészről tehát legalább „BB” energetikai minőségi besorolással kell rendelkezni, másrészről az összesített energetikai jellemző számított értéke legfeljebb 80 kWh/m²év lehet [kilowattóra-per-négyzetméter-év]. Ez a számérték az épület energiafogyasztását számszerűsíti, és az energetikai tanúsítványban a legelső oldalon találjuk. Mindenképp ellenőrizzük, hogy milyen magas, ugyanis nem minden „BB” kategóriába tartozó ingatlan teljesíti. A két energiahatékonysági feltételt a benyújtott energetikai tanúsítvány (vagy számítás) alapján vizsgálja meg a hitelintézet.

„BB” besorolás, de szigorúbb (80 alatti) energiafogyasztás

A zöld hitel legalább „BB” besorolást ír elő, ugyanakkor az éves energia felhasználásra vonatkozó előírása szigorúbb, mint ami a „BB” eléréséhez egyébként kell. A hitelhez legfeljebb 80 kWh/m²év [kilowattóra-per-négyzetméter-év] lehet a fajlagos primerenergia fogyasztás, ami lényegében az „AA” kategória energetikai szintje, ugyanakkor az „AA” besorolásnak más feltételei is vannak, amiket jelen hitelhez nem kell teljesíteni - ilyen például a fűtés helyiségenkénti szabályozhatósága.

Előzetes energetikai számítás szükséges

Az NHP zöld hitel igényléséhez előzetes energetikai számítás vagy hiteles energetikai tanúsítvány szükséges, ezekkel lehet igazolni az energiahatékonysági feltételek teljesülését. A hiteles energetikai tanúsítványt csak elkészült épületre lehet kiadni, így amíg a műszaki átadás nem történik meg (tehát tervezés vagy építés alatt van a projekt), előzetes energetikai számítás készítendő. Ez tulajdonképpen egy mérnöki kalkuláció, amely igazolja a tervezett ház energiahatékonysági paramétereit. A bankok általában kérnek egy mérnöki nyilatkozatot is mellékletként, szolgáltatási csomagunk ezt is tartalmazza.

Árajánlat e-mailben

Ha Ön családi házat épít

Családi házaknál általában az építkezés megkezdése előtt vagy annak ideje alatt kérelmezik az NHP zöld hitelt. Ilyenkor egy előzetes energetikai számítást kell készíttetni a kiállításra jogosult szakemberrel ("TÉ" jelű mérnöki jogosultság). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megépült állapot hiányában a tervek alapján számítja ki az épület várható besorolását az energetikus. Hiteles energetikai tanúsítványt ebben az esetben is kell majd készíttetni, de csak miután az építkezés befejeződött.

Ha Ön új építésű lakást vásárol

Egyeztessen a beruházóval, és kérjen tőle hiteles energetikai tanúsítványt vagy előzetes energetikai számítást! Ha Ön vevő, mindent az eladón / beruházón keresztül kell intéznie, ilyenkor csak neki van lehetősége elkészíttetni a számításokat, és igazolni a fent tárgyalt energetikai feltételek teljesülését. Társasházaknál sok esetben az egész épületre készült tanúsítványt is elfogadják a bankok, nem feltétlenül kell külön az adott lakásra szólóval rendelkezni.

A "BB" besorolás egyébként is kötelező

A Zöld Otthon Programtól független szabályozás, hogy 2024. június 30. után a "BB" vagy annál jobb kategória elérése minden új épületre kötelező. Energetikai minősítéssel kell igazolni a használatbavételkor, hogy a lakóingatlan megfelel a közel nulla energiaigény építésügyi előírásainak. A jelenleg Magyarországon használatban lévő 12-féle energiaosztály közül a "BB" jelenti az új épületekre minimálisan alkalmazandó követelményszintet. Jó tudni, hogy az eléréséhez legalább 25%-ban megújuló energiaforrást kell hasznosítani. Az alábbiak vehetők figyelembe megújuló forrásként: tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet; nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; illetve a távhő is bizonyos esetekben. Ha szolgáltatást rendel az Országos Tanúsító Központnál, részletesen segítünk Önnek eligazodni, mérnökeink kiemelt figyelemmel követik a fenti szabályokat a munka során.

Országos lefedettséggel várjuk megrendelését

Térkép

Az Országos Tanúsító Központ egy mérnöki hálózat, amely az energetikai tanúsítvány készítéssel foglalkozó szakembereket kapcsolja össze. Országosan 50 helyi partnerrel működünk együtt, mérnökeink az ország összes településén dolgoznak. A tanúsítást az ingatlanhoz közeli, helyi tanúsító végzi, mi garantáljuk az árakat, és hogy nem fogja Önt meglepetés érni.

0
Ajánlatot adunk

Munkaidőben néhány órán belül e-mailben árajánlatot küldünk Önnek, ehhez várjuk ajánlatkérését!
1
Elkészítjük a számításokat

Pozitív visszajelzése esetén mérnök kollégánk keresi Önhöz, közvetlenül vele egyeztetik a műszaki dolgokat.
2
Megkapja a nyilatkozatokat

Az elkészült energetikai dokumentumokat elküldjük Önnek. Garantáljuk, hogy a banknak mindegyik megfelel.