Energetikai Tudástár
Megújuló energiaforrások 2023

Megújuló energiaforrások 2023

Írta: Gali András

Ebben a cikkben ismertetjük az építésügyi előírások alapján figyelembe vehető megújuló energiaforrásokat.

Megújuló energiaforrások

25% megújuló energia részarány 2024-től

2024. június 30. után az új épületekre szigorú energiahatékonysági előírások vonatkoznak, amelyek egyik eleme a 25% megújuló energia felhasználásának kötelezettsége. A rendelet így fogalmaz: „Az épület energiaigényét legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított.” Hivatkozás: 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet.

Mit jelent ez az új épületekre vonatkozóan?

2024. június 30. után csak azok az épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek teljesítik a jogszabályban előírt legalább 25%-os megújuló energia részarányt. A gyakorlatban ezt egy energetikai tanúsítvánnyal kell igazolnia a tulajdonosnak a használatbavétel tudomásulvételének kérelmezésekor. Az energetikai besorolásnak legalább BB kategóriát kell elérnie, különben a hatóság megtagadja a használatbavételt. Ha többet szeretne megtudni, olvassa el cikkünket az új épületekre vonatkozó energetikai szabályokról!

így teljesíthető az előírás

Új épület építése esetén mindenképp kell az alábbi (megújuló energiát használó) épületgépészeti berendezések közül is telepíteni:

Ezt tanácsoljuk

A kivitelezés előtt vegye fel a kapcsolatot egy energetikai szakterületen jártas mérnökkel, aki kiszámolja az épület energiahatékonysági mutatószámait. Ha a tervezett állapot nem felel meg, akkor javaslatokat fog tenni a kialakítás módosítására. Mindenképp érdemes még az épület építése előtt megvizsgálni az energetikai követelmények és a 25% megújuló energia részarány teljesülését, csak így garantálható ugyanis, hogy a használatbavételi eljárás problémamentes legyen.

A saját házára vonatkozó számításokat szeretne?

Ha nehézsége merült fel a fentiek értelmezésével kapcsolatban, vagy a saját épületére vonatkozó energetikai számításokat szeretne, az alábbi űrlap segítségével veheti fel velünk a kapcsolatot. A legegyszerűbb kérdéseket e-mailben megválaszoljuk, az energetikai kalkulációt igénylő feladatokra egyedi árajánlatot küldünk. Vegyük fel a kapcsolatot!

Népszerű cikkek a Tudástárban

Mikor és mitől lesz hiteles az energetikai tanúsítvány?
Az energetikai tanúsítvány pótlása
CC energetikai besorolási osztály
HH energetikai besorolási osztály
EE energetikai besorolási osztály