Energetikai Tudástár
Megújuló energiaforrások

Megújuló energiaforrások

Írta: Gali András

Ebben a cikkben ismertetjük az építésügyi előírások alapján figyelembe vehető megújuló energiaforrásokat.

Megújuló energiaforrások

25% megújuló energia részarány

Az új épületekre vonatkozó 25% megújuló energia részarányt egy olyan jogszabály írta elő, amely ma már nem hatályos. Hivatkozás: 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. A rendelet így fogalmaz: „Az épület energiaigényét legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított.”

A 2024-től új szabályok

Az energetikai követelmények a közelmúltban megváltoztak, 2024-től kedve a 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet hatályos. Ez alapján a 25%-os megújuló részarányt már nem kötelező teljesíteni, amennyiben az érintett épület eléri az A energetikai besorolást.

Mit jelent ez az új épületekre vonatkozóan?

A megújuló részaránytól függetlenül megkapják a használatbavételt azok az épületek is, amelyek nem teljesítik a 25%-os megújuló részarányt, viszont elérik az A kategóriát, azaz a közel nulla energiaigényű épületek előírásának megfelelnek. Ha többet szeretne megtudni, olvassa el cikkünket az új épületekre vonatkozó energetikai szabályokról!

Ezek a leggyakoribb megújuló megoldások

Új épület építése esetén az alábbi (megújuló energiát használó) épületgépészeti berendezések közül érdemes telepíteni:

Ezt tanácsoljuk

A kivitelezés előtt vegye fel a kapcsolatot egy energetikai szakterületen jártas mérnökkel, aki kiszámolja az épület energiahatékonysági mutatószámait. Ha a tervezett állapot nem felel meg, akkor javaslatokat fog tenni a kialakítás módosítására. Mindenképp érdemes még az épület építése előtt megvizsgálni az energetikai követelmények és a 25% megújuló energia részarány teljesülését, csak így garantálható ugyanis, hogy a használatbavételi eljárás problémamentes legyen.

A saját házára vonatkozó számításokat szeretne?

Ha nehézsége merült fel a fentiek értelmezésével kapcsolatban, vagy a saját épületére vonatkozó energetikai számításokat szeretne, az alábbi űrlap segítségével veheti fel velünk a kapcsolatot. A legegyszerűbb kérdéseket e-mailben megválaszoljuk, az energetikai kalkulációt igénylő feladatokra egyedi árajánlatot küldünk. Vegyük fel a kapcsolatot!

Népszerű cikkek a Tudástárban

FF energetikai besorolási osztály
Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY)
Kötelező hőszigetelési vastagságok
Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány?
Hőszigetelés korszerűen