Tudnivalók az energetikai tanúsítványról

Mi az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány az ingatlan energiahatékonyságáról ad tájékoztatást egy igazoló okirat formájában. Az értékelés célja a hiteles tájékoztatás, egy mindenki által érthető referencia skála segítségével. A szakvéleményt csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező mérnök állíthatja ki, jogszabályban » előírt számítási módszer alapján.

Az energetikai besorolásokat itt nézheti meg »

Nézze meg ajánlatunkat!

A tulajdonos (eladó) feladata elkészíttetni

A tulajdonos feladata az energetikai tanúsítvány elkészíttetése, ha ingatlan eladás, bérbeadás vagy használatbavétel történik. Adásvétel esetén az eladó a dokumentumot vagy annak másolatát átadja a vevőnek, és a szerződésben rögzíteniük kell az ún. HET azonosító sorszámot.

Hiteles dokumentum HET számmal

Az energetikai tanúsítványok hitelességét a HET szám igazolja, amely a szakvélemény első oldalának jobb felső sarkában található. Ez a szám bárki által lekérdezhető » az Országos Építésügyi Nyilvántartásban. A HET szám így néz ki, további részletekért kattintson rá:

HET azonosító szám

Milyen dokumentumokra van szüksége a mérnöknek a munkához?

Csak az ingatlan helyrajzi számára és címére van szükség. Bármilyen eredeti építészeti tervrajz jelentősen segítheti a mérnök munkáját, de ha a tervek már nincsenek meg, az sem jelent hátrányt vagy felárat, a helyszíni felmérést tartalmazza a szolgáltatás.

Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes

Az energetikai tanúsítvány a kiállítástól számítva tíz évig érvényes. Érdemes tudni, hogy ennyi ideig csak abban az esetben maradhat hatályos a dokumentum, ha az építményen időközben nem végeznek átépítést, és a rendeleti energiaosztályok sem változnak meg. Ha korszerűsítő beruházás történik az ingatlanon, érdemes lehet az eredeti tanúsítót megkeresni, mivel ő a már elkészített számításokat tudja módosítani, és nem kell újra feldolgoznia azt.

A tanúsítás menete

Megrendelés után - munkaidőben 2 órán belül - a megadott telefonszámán a tanúsító mérnök felveszi Önnel a kapcsolatot.

Megbeszélik a szemle időpontját, az Ön (vagy megbízottja) jelenlétében a tanúsító felméri az épületet.

A megbeszélt határidőre a tanúsító elkészíti, hitelesíti, és eljuttatja Önhöz az energiatanúsítványt.

A tanúsítás költségét a tulajdonosnak kell állnia

A tanúsítvány elkészíttetésének költségét a tulajdonos (eladó, bérbeadó) fizeti. Részletek » Az Országos Tanúsító Központnál megtekinthető tanúsítási árak tartalmazzák az összes felmerülő díjtételt: kiszállás, felmérés, elkészítés, hitelesítés, minden egyéb munkadíj, áfa.

Hogyan fizethet?

Térkép

Bemutatkozunk: Országos Tanúsító Központ

Az Országos Tanúsító Központ a helyi energetikai tanúsító mérnököket összekapcsoló vállalkozás. Ha tanúsítást rendel nálunk, közvetlenül az ingatlanhoz legközelebb praktizáló szabad mérnöknek delegáljuk a munkát. A tanúsító kapcsolatba lép Önnel, és személyesen végzi el a szolgáltatást. Mi biztosítjuk azt, hogy Önt ne érje csalódás, minden az előzetesen egyeztetett feltételek szerint történjen, garantált áron.

Használatbavételi engedélyhez - új épületekre

Új épületek használatbavételi engedélyezése, illetve a használatbavétel tudomásulvételének kérelme esetén is kötelező rendelkezni energiatanúsítvánnyal. Ilyen esetekben helyszíni felmérést nem kötelező tartani. Ha az építmény tervrajzait elektronikus úton eljuttatja a részünkre, a számítás ezek alapján készül. A számítások elkészítéséhez szükség lesz az alaprajzokra, metszetekre a rétegrendekkel, építészeti és gépészeti leírásra, illetve a felelős műszaki vezető nyilatkozatára. Olvassa el részletes tájékoztatókat a használatbavételhez szükséges energetikai tanúsítványról és a munka egyedi tudnivalóiról!

Segítünk Önnek állami energetikai támogatásra pályázni

Állami támogatású energetikai korszerűsítési pályázatokhoz is kell tanúsítványt készíttetni. A pályázat beadásához energetikai szakvéleményekre van szükség, a jelenlegi és a tervezett állapotra vonatkozóan is. Az MFB hitelprogram és az Otthon Melege Program keretében is nagy számban végzünk pályázatírást lakossági megbízóknak, de társasházak és gazdálkodó szervezetek pályázatának menedzsmentjét is vállaljuk. Ha kérdései merültek fel, keressen meg minket, és egy díjmentes telefonos konzultáció keretében egyeztetjük Önnel a lehetőségeket.