Mi az energetikai tanúsítvány?

Segítünk az értelmezésben!

Mi az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány az ingatlan energiahatékonyságáról ad tájékoztatást egy igazoló okirat formájában. Az értékelés célja az üzemeltető (vevő) hiteles tájékoztatása, egy mindenki által érthető referencia skála segítségével. A szakvéleményt csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező mérnök állíthatja ki, jogszabályban előírt számítási módszer alapján.

Magyarázat az energetikai osztályokhoz

Magyarországon 12-féle energiaosztályt kaphatnak a házak, lakások. Részletes cikksorozatban olvashatja magyarázatunkat az egyes kategóriákhoz: A+++, A++, A+, A, B, C, D, E, F, G, H, I.

Az energetikai besorolásokat itt nézheti meg »

Nézze meg ajánlatunkat!

A tulajdonos (eladó) feladata elkészíttetni

A tulajdonos feladata az energetikai tanúsítvány elkészíttetése, ha ingatlan eladás, bérbeadás vagy használatbavétel történik. Adásvétel esetén az eladó a dokumentumot vagy annak másolatát átadja a vevőnek.

A tanúsítás költségét is a tulajdonosnak kell állnia

A tanúsítvány elkészíttetésének költségét a tulajdonos (eladó, bérbeadó) fizeti. Részletek » Az Országos Tanúsító Központnál megtekinthető tanúsítási árak tartalmazzák az összes felmerülő díjtételt: kiszállás, felmérés, elkészítés, hitelesítés, minden egyéb munkadíj, áfa. A megrendelők átutalással vagy készpénzben fizethetnek a helyszíni szemlekor vagy a tanúsítvány átvételekor.

A HET szám ezt jelenti

Az energetikai tanúsítványok hitelességét az ún. HET szám igazolja, amely tulajdonképpen egy egyedi sorszámot jelent. A sorszámot az Országos Építésügyi Nyilvántartás rendeli az adatbázisban regisztrált dokumentumokhoz. A szám bárki által lekérdezhető, valódisága fél perc alatt ellenőrizhető. A HET szám a szakvélemény első oldalának jobb felső sarkában található, lásd alább:

hitelesség a HET azonosító segítségével

Az energetikai tanúsítvány értelmezése

Az energiatanúsítvány értelmezésekor az elért energiaosztály mellett érdemes figyelnünk a többi olyan hasznos adatra is, amelyeket a készítő mérnök meghatározott a vizsgálat során. A háztartási gépekhez hasonlóan, az alacsonyabb energiaosztály jobb hatékonyságot, alacsonyabb fogyasztást jelent. Az elért betűjelzés mellett mindig fel van tüntetve az összesített energetikai jellemző számértéke is, ami pontosan megmondja, mekkora energiafogyasztásra számíthat az üzemeltető. A tanúsítványban benne vannak az ablakok, falak U értékei is, tehát a felhasznált szerkezetek hőátbocsájtási tényezői. Megtaláljuk azt is, hogy a jelenlegi új épületek követelményéhez képes milyenek a beépített szerkezetek. A megújuló energiahordozók részaránya a főoldalon van feltüntetve, ez az érték mutatja, hogy az épületben a megújuló források (például napelem, hőszivattyú) a fogyasztás mekkora hányadát fedezik. Ha kérdése merül fel az értelmezéssel kapcsolatban ügyfélszolgálatunk készséggel segítséget nyújt Önnek!

A tanúsítás menete

1

Megrendelés

Megrendelését e-mailben visszaigazoljuk munkaidőben 2 órán belül. A megadott telefonszámán a mérnök hívja Önt.

2 perc
2

Szemle

A megbeszélt időpontban a tanúsítványt készítő szakember felméri az épületet az Ön (vagy megbízottja) jelenlétében.

30 perc
3

Teljesítés

A megbeszélt határidőre a tanúsító elkészíti, hitelesíti, és átadja vagy eljuttatja a hiteles energiatanúsítványt.

2-3 munkanap

Mi kell hozzá?

Az energetikai tanúsítványhoz csak az ingatlan helyrajzi számára és pontos címére van szükség. Bármilyen eredeti építészeti tervrajz jelentősen segítheti a mérnök munkáját, de ha a tervek már nincsenek meg, az sem jelent hátrányt vagy felárat. Az Országos Tanúsító Központ szolgáltatása minden esetben tartalmazza a kiszállást és a munkához szükséges helyszíni műszaki felmérést.

Térkép

Bemutatkozunk: Országos Tanúsító Központ

Az Országos Tanúsító Központ a helyi energetikai tanúsító mérnököket összekapcsoló vállalkozás. Ha tanúsítást rendel nálunk, közvetlenül az ingatlanhoz legközelebb praktizáló szabad mérnöknek delegáljuk a munkát. A tanúsító kapcsolatba lép Önnel, és személyesen végzi el a szolgáltatást. Mi biztosítjuk azt, hogy Önt ne érje csalódás, minden az előzetesen egyeztetett feltételek szerint történjen, garantált áron.

Az energetikai tanúsítvány 5 évig érvényes

Az energetikai tanúsítvány a kiállítástól számítva öt évig érvényes. Érdemes tudni, hogy ennyi ideig csak abban az esetben maradhat hatályos a dokumentum, ha az építményen időközben nem végeznek átépítést, és a rendeleti energiaosztályok sem változnak meg. Ha korszerűsítő beruházás történik az ingatlanon, érdemes lehet az eredeti tanúsítót megkeresni, mivel ő a már elkészített számításokat tudja módosítani, és nem kell újra feldolgoznia azt.

Használatbavételi engedélyhez - új épületekre

Új épületek használatbavételi engedélyezése, illetve a használatbavétel tudomásulvételének kérelme esetén is kötelező rendelkezni energiatanúsítvánnyal. Ilyen esetekben helyszíni felmérést nem kötelező tartani. Ha az építmény tervrajzait elektronikus úton eljuttatja a részünkre, a számítás ezek alapján készül. A számítások elkészítéséhez szükség lesz az alaprajzokra, metszetekre a rétegrendekkel, építészeti és gépészeti leírásra, illetve a felelős műszaki vezető nyilatkozatára. Olvassa el részletes tájékoztatókat a használatbavételhez szükséges energetikai tanúsítványról és a munka egyedi tudnivalóiról!