EKR igazolás

a végfelhasználói Hitelesített Energiamegtakarítás eladásához

EKR igazolás, azaz audit tanúsítvány az energiamegtakarításról
  • segítünk pénzre váltani az energiamegtakarítást
  • energetikai számítást, auditot készítünk
  • EKR igazolást (audit tanúsítványt) adunk ki

Mi az EKR igazolás?

Az EKR igazolás tanúsítja a vállalkozás (végfelhasználó) által realizált energiamegtakarítást, amelyet az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer keretében értékesíthet. Az igazolás, azaz az EKR audit tanúsítvány számszerűen tartalmazza, hogy hány GJ (gigajoule) energiamegtakarítás keletkezett az elvégzett korszerűsítés eredményeként, ami így vagyoni értékű jogként eladható, átadható, vagy akár meg is vehető. Az igazolást akkreditált energetikai auditor tudja kiállítani.

Az igazolás kiállításának menete

1. Az energiamegtakarítást eredményező beruházás (vagy egyéb intézkedés) megkezdése előtt deklarálni kell, hogy a Hitelesített Energiamegtakarítás eladásának kilátása olyan ösztönzést jelent a beruházás megkezdéséhez, amely nélkül az nem valósult volna meg. Ennek igazolása többféle módon lehetséges, igény szerint segítünk Önnek eligazodni! A beruházás megkezdésének napja az alábbiak közül a legkorábbi: 1) az építkezés kezdetének a napja, vagy 2) a beruházás célját szolgáló első tárgyi eszköz megrendelésének a napja, vagy 3) bármely olyan kötelezettségvállalás, amely a beruházást visszafordíthatatlanná teszi.

2. A beruházásból származó energiamegtakarítás két módon igazolható. 1 - katalógus alapján – bizonyos projektek esetén a megtakarítást a MEKH által kiadott katalógus szerinti átalányszámokkal lehet kalkulálni. 2 - energetikai audit alapján – ha a katalógusos módszer nem alkalmazható. Az energetikai audit felülírja a katalógus számait. Az auditot a MEKH-nél bejegyzett energetikai auditor végezheti. Kötelező az előzetes audit (beruházás megkezdése előtti állapot felmérése) és utólagos vagy záró-audit (beruházás utáni állapot felmérése), ami alapján az EKR igazolás kiállításra kerül.

3. A kimutatott energiamegtakarítást egy energetikai auditornak kell hitelesítenie azt követően, hogy a beruházás megvalósult, lezárult. A hitelesítés során számos tényezőt megvizsgál és igazol az auditor. A jogszabályi feltételek teljesülése esetén a szakértő kiadja az EKR igazolást (tanúsítványt), így a megtakarítás Hitelesített Energiamegtakarítássá válik. Ez azt jelenti, hogy korlátozottan forgalomképes vagyoni értékű joggá vált, ami így értékesíthető. Az értékesítés módjára és a vevő személyére vonatkozóan további szabályok vannak érvényben, amelyek tárgyalása meghaladja oldalunk kereteit. Célszerű felvennünk a kapcsolatot, és a konkrét esetre vonatkozóan egyeztetni a lehetőségeket.

Hitelesített Energiamegtakarítás energetikai audittal igazolva

Szolgáltatásunk keretében minden szükséges munkarészt elvégzünk, ami a Hitelesített Energiamegtakarítás kimutatásához szükséges. A beruházás megkezdése előtti audittal vizsgáljuk a vállalkozás épületüzemeltetési és technológiai folyamatait, vázoljuk a lehetőségeket, szem előtt tartva a kompatibilitást az EKR előírásokkal. A beruházást követően minden szempontból hiteles és törvényileg megfelelő igazolást (EKR audit tanúsítványt vagy ún. fehér tanúsítványt) állítunk ki, amely a MEKH-nél is regisztrálva van, így alkalmas az értékesítésre. Az alábbi űrlappal pár perc alatt kérheti ajánlatunkat!

Árajánlat kérése
Energetikai korszerűsítések, amelyek elszámolhatók az EKR-ben

EKR támogatott korszerűsítések:

  • Energiamegtakarítást eredményező korszerűsítések: homlokzat és tetőszerkezet utólagos hőszigetelése; nyílászáró csere.
  • Épületgépészeti rendszerek korszerűsítése: központi fűtés gázkazánjának cseréje; keringető szivattyú cseréje; világítási rendszer korszerűsítés; használati melegvíz ellátás támogatása napkollektorral; használati melegvíz ellátó rendszer hőtermelő berendezésének korszerűsítése; gázkazán cseréje hőszivattyúra.
  • Technológiai folyamatok energiahatékonyságának javítására vonatkozó intézkedések: sűrített levegős, kompresszoros rendszerek fejlesztése; gőz és forró víz rendszerek korszerűsítése, ipari kazán cseréje; termelési folyamatok: villanymotorok cseréje; ipari kapcsolószekrények hűtőberendezésének cseréje.
  • Járműcsere: energiamegtakarítás gépjármű energiatakarékosabbra cseréjével.
  • Bizonyos irodai berendezések cseréje.

Nem számolható el az EKR-ben:

EKR kompatibilitás vizsgálata

Célszerű a tervezett energetikai korszerűsítés megkezdése előtt egyeztetnünk, ugyanis több olyan adminisztratív feladat szükséges az előkészítés során, amelyet csak az akkreditált energetikai auditor tud elvégezni. Tételesen megvizsgáljuk, hogy a tervezett beruházások EKR kompatibilisak-e. A várható kiadásokat és az EKR-en keresztül elérhető bevételeket is segítünk számszerűsíteni. Tanácsot adunk arra vonatkozóan is, hogy az EKR értékesítés vagy a TAO támogatás igénybevétele a pénzügyileg jobb választás. Vegye fel velünk a kapcsolatot, kérje ajánlatunkat!

Ha már elkészült energetikai korszerűsítése van, amit a közelmúltban végzett a vállalkozás, akkor energetikai auditra lesz szükség, amelyben a végsőenergia-megtakarítást egy tanúsítvány formájában igazoljuk, így az forgalomképessé, eladhatóvá válik. Díjmentes konzultáció keretében tudjuk egyeztetni, hogy az elvégzett beruházások az EKR szempontjából figyelembe vehetők-e. Ha igen, akkor segítünk, hogy az értékesítéshez szükséges audit és igazolások elkészüljenek.

Felkészülten várjuk

Térkép

Az Országos Tanúsító Központ egy mérnöki hálózat, amely az épületenergetikával foglalkozó szakembereket kapcsolja össze. Országosan több mint 50 helyi partnerrel működünk együtt, mérnökeink az ország összes településén dolgoznak. EKR igazolásnál és a kapcsolódó szolgáltatásoknál (például a kvóta eladása vagy megvásárlása) is garantáljuk a szaktudást és a jogosultsági feltételeket.

Kérjen egyedi árajánlatot

Elküldjük árajánlatunkat az EKR igazolás kiállítására, illetve Hitelesített Energiamegtakarítás alátámasztásához szükséges auditálási feladatra vonatkozóan is.

Árajánlat kérése