Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer - EKR

Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer - EKR
 • energiafelhasználás csökkentés,
 • más vállalatoknak eladható kvóta,
 • energetikai audittal igazolva

Mi az EKR?

Az EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) célja, hogy támogassa az energiahatékonysági beruházásokat. Az EKR keretében olyan programokat kell bevezetni és olyan intézkedéseket kell végrehajtani, amelyek a végfelhasználók oldalán energiamegtakarítást eredményeznek. Ha egy vállalkozás energiahatékonysági korszerűsítést végez, akkor a megtakarítás Hitelesített Energiamegtakarítássá tehető, ami vagyoni értékű jogként adható-vehető. A Hitelesített Energiamegtakarítás igazolását (EKR audit tanúsítványt) akkreditált energetikai auditor tudja kiállítani.

Kikre vonatkozik, kik az EKR kötelezettek?

Az EKR rendszer indirekt módon kötelezi a magyar vállalkozásokat az energiamegtakarításra, ami némi magyarázatot igényel. Az EKR közvetlen kötelezettjei a villamosenergia-kereskedők, villamosenergia egyetemes szolgáltatók, földgázkereskedők, földgáz egyetemes szolgáltatók, közlekedési célú üzemanyagot végső felhasználók részére értékesítők. A fenti vállalatoknak évente energiamegtakarítást kell realizálniuk (nagyságrendileg 0,2-0,5% között), ha nem teljesítik az előírt energiamegtakarítást, kénytelenek büntetést fizetni a Magyar Államnak (50.000 Ft/GJ). Ez a büntetés jelenleg is be van építve a piaci árakba. A magyar vállalkozások tehát közvetett módon érintettek az EKR-ben: energiamegtakarítást kell elérniük, különben az energiaárakba beépített prémium a saját költségükké válik. Ha egy vállalkozás energiafelhasználás-csökkentést ér el, akkor azt vagyoni értékű jogként értékesítheti a saját energiaszolgáltatójának vagy más vállalkozásnak.

Az EKR kedvezmény igazolása energetikai audittal

Az EKR-ben felhasználható, tehát pénzért továbbértékesíthető végsőenergia-megtakarítást a megfelelő MEKH jogosultsággal rendelkező auditor igazolhatja egy energetikai audit elvégzésével. Szolgáltatásunk keretében megvizsgáljuk a vállalkozás épületüzemeltetési és technológiai folyamatait, auditáljuk a megvalósított korszerűsítéseket. Minden szempontból hiteles és törvényileg megfelelő igazolást (EKR audit tanúsítványt vagy ún. fehér tanúsítványt) állítunk ki. Az alábbi űrlapot pár perc alatt kitöltheti, mi rövidesen felkeressük Önt telefonon.

Árajánlat kérése
Energetikai korszerűsítések, amelyek elszámolhatók az EKR-ben

Ezek az energetikai korszerűsítések számolhatók el az EKR-ben

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerben elszámolható korszerűsítések

 • Épületek külső határoló szerkezeteinek korszerűsítése: homlokzat és tetőszerkezet utólagos korszerűsítése; nyílászáró korszerűsítés és csere; külső határoló felületek hőtechnikai korszerűsítése, nyílászáró cserével együtt.
 • Épülettechnikai rendszerek korszerűsítése: központi fűtési rendszerek gázkazánjainak korszerűsítése; keringető szivattyú cseréje; csatlakozás távhőellátó hálózathoz; gázkazán és központi fűtési rendszer komplex korszerűsítése; világításkorszerűsítés; használati melegvíz ellátás támogatása napkollektorral; használati melegvíz ellátó rendszer hőtermelő berendezésének korszerűsítése; gázkazán cseréje hőszivattyúra.
 • Irodai berendezések cseréje.
 • Technológiai folyamatok energiahatékonyságának javítására vonatkozó intézkedések: sűrített levegős, kompresszoros rendszerek fejlesztése; gőz és forró víz rendszerek korszerűsítése, ipari kazán cseréje; termelési folyamatok: villanymotorok cseréje; ipari kapcsolószekrények hűtőberendezésének cseréje.
 • Járműcsere: energiamegtakarítás gépjármű energiatakarékosabbra cseréjével.
 • Szállítás: energiatakarékos gumiabroncs használata; flottagépjárművek abroncsnyomás ellenőrzése.
 • Energiamegtakarítás közlekedési mód váltással: kerékpáros munkába járás ösztönzése.
 • Munkavállalói szemléletformálás (oktatási kurzusok).

Ez NEM számolható el az EKR-ben

 • Teljesen új beruházások (tehát ami nem egy korábbi folyamat fejlesztése).
 • Napelem telepítés.
 • Olyan beruházás, amire más forrásból vettünk fel támogatást (pl. pályázat).
 • TAO kedvezménnyel együtt nem vehető igénybe (tehát nem jár egyszerre az EKR és a TAO kedvezmény is a beruházásra), de a támogatás alapját meg lehet osztani, és ott élni a kedvezménnyel, ahol pénzügyileg előnyösebb.

Ha energiahatékonysági beruházást tervez

Vegyük fel a kapcsolatot a jövőben tervezett intézkedések, energetikai korszerűsítések előtt! Tételesen megvizsgáljuk, hogy a tervezett beruházások kompatibilisak-e az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerrel. Konzultáció keretében átbeszéljük, hogy mely beruházások mekkora EKR-ből származó forrást jelenthetnek a cégnek. Tanácsot adunk arra vonatkozóan is, hogy az EKR vagy a TAO kedvezmény igénybevétele a pénzügyileg jobb választás.

Ha már elkészült energetikai korszerűsítése van

Ha a közelmúltban energetikai korszerűsítést végzett, akkor energetikai auditra lesz szüksége, hogy a végsőenergia-megtakarítást egy tanúsítvány segítségével Hitelesített Energiamegtakarításként igazolja. Díjmentes konzultáció keretében tudja velünk egyeztetni, hogy az elvégzett beruházások az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer szempontjából figyelembe vehetők-e. Ha igen, akkor segítünk, hogy az EKR forrás igénybevételéhez szükséges energetikai auditok és igazolások elkészüljenek.

Országosan várjuk érdeklődését

Térkép

Az Országos Tanúsító Központ egy mérnöki hálózat, amely az energetikával foglalkozó szakembereket kapcsolja össze. Országosan több mint 50 helyi partnerrel működünk együtt, mérnökeink az ország összes településén dolgoznak. A munkát az ingatlanhoz közeli, szabad szakértő végzi. Az EKR audit teljesítése illetve a kvóta eladása során is garantáljuk szakmai minőséget és az üzleti a feltételeket, nem érheti Önt meglepetés.

Kapjon egyedi árajánlatot

Rövidesen elküldjük Önnek árajánlatunkat az EKR auditra, illetve az EKR igazolás kiállítására.

Árajánlat kérése